By melissa1 | 15-09-2022
Köpeklerde kabız sebepleri çok çeşitli hususlara dayanıyor olabilir. Çok sık karşılaşılmakta olan kabızlık problemi, köpeklerin huzursuz zamanlar geçirmesine neden olur. Kabızlık, dışkının vücuttan atılmasını engelleyen herhangi bir durum sebebi sonucunda gelişebilir. Bundan dolayı kabızlığa sebep olabilecek olan birçok etkenden söz etmek mümkündür. Kabızlığın en sık görülen sebepleri arasında köpeklerin yanlış belenmesi gelir. Düzensiz beslenme ile köpeklerin lif ihtiyacını karşılayamaması, sindirim problemine neden olan maddeleri içeren ya da kuru madde oranının çok fazla olduğu gıdalarla beslenmesi köpeklerde kabızlık sorunun görünmesinin başlıca sebepleri arasındadır. Köpeklerde kabızlığa neden olan diğer hususlar ise şu şekilde sıralanabilir:
Belirtilen durumların yaşanması sonucunda kabızlık durumunun meydana gelme olasılığı oldukça yüksektir. Köpeklerde kabızlık birçok sağlık problemine sebep olur, köpek her zamankinden daha huzursuz bir ruh haline bürünür. Sindirim sistemi rahatsızlıkları, hormonal sorunlar, nörolojik hastalıklar köpeklerde kabızlık belirtileri oluşmasına sebep olan durumlardır.
Köpeklerin kabızlıkta gösterdikleri belirtiler kabızlık sorununun altında yatmakta olan nedene göre değişiklik gösterebilir. Köpeklerde kabızlık sindirim sistemi rahatsızlıkları, nörolojik hastalıklar, kolon hastalıkları gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişebilen bir sağlık problemidir. Kabızlığın belirtileri bu nedenlere göre çeşitlilik gösterir. Köpeklerde kabızlık esnasında meydana gelen bazı belirtiler şu şekilde sıralanabilir:
Köpeklerde kabızlığın şiddetine göre alınması gereken önlemler farklılık gösterir. Kabızlığın şiddetinin belirlenmesi için belirtiler ortaya çıktığı zaman köpek veteriner tarafından muayene ettirilmelidir. Muayene sonucunda kabızlığın şiddeti ve uygulanacak olan tedavi yöntemi veteriner hekim tarafından belirlenir.
Kabız olan köpeklere iyi gelen bazı hususlar söz konusudur. Kabız olan köpeklerin kabızlık şiddeti çok ileri seviyede değil ise evde uygulanabilecek olan bazı yöntemler mevcuttur. Kabızlık sorunu yaşamakta olan köpeklere evde uygulanabilecek olan bazı durumlar şu şekilde sıralanabilir:
Kabızlığın şiddetinin artış göstermediği durumlarda bu uygulamalara dikkat edilmesi gerekir. Bu uygulamalar sonrasında kabızlık hala devam ediyor ve şiddeti giderek artıyor ise en kısa süre içinde veteriner hekime danışarak köpeğe uygun olan tedaviye başlanmalıdır.
Köpeklerde kabızlık teşhisi koymak için en sık kullanılan yöntem kabızlığın derecesini ve bir tıkanıklık olup olmadığını belirlemek için X-ışınları kullanmaktır. Dışkının birikmiş durumda olması ışınlar yolu ile tespit edilebilir. Bazı durumlarda bu yöntem eşliğinde teşhis koymak yeterli olmayabilir. Bu durumlar meydana geldiği zaman fizik muayene ve anamnez ile teşhis koymak mümkündür. Köpeklerde kabızlık teşhisi, tedavi yöntemini belirlemesi açısından oldukça önemli bir durumdur.
Köpeklerde kabızlığın tedavisi için öncelikle kabızlığın altında yatmakta olan sebep veteriner hekim tarafından araştırılır. Muayeneler sonucunda kabızlığın sebebi tespit edilir ve uygun tedavi yöntemine karar verilir.
Çoğu durumda köpeklerde kabızlık çözümü basit bir şekilde sağlanabilir. Genellikle köpeklerin kabızlık durumları ilaç ile tedavi edilebilir. Bu ilaçlar sayesinde sertleşmiş olan dışkı dışarı çıkar ve saptanan kabızlık sebebine bağlı olarak nadir de olsa cerrahi müdahaleler yapılabilir.
Köpeklerde kabızlık yönetimi için dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. Köpeklerde kabızlık sorununun erken teşhis edilmesi ve kabızlık için doğru tedavi yönteminin uygulanması köpeğin sağlığı için oldukça önem taşımakta olan bir durumdur. Köpeklerde kabızlık yönetimi için öncelikle kabızlığa neden olan durumun bilinmesi gerekir. Bu durumun tespiti yapıldıktan sonra kabızlık için gerekli önlemler alınabilir. Köpeklerde kabızlık yönetimi için önemli olan durumlar şu şekilde sıralanabilir:
Yavru köpeklerde kabızlığın giderilmesi, kabızlık dışında başka sağlık sorunlarının yaşanmasını engellemek için önemli bir durumdur. Yavru köpeklerde kabız sık görülmekte olan bir problemdir. Yavru köpeklerde kabızlık sağlıksız beslenme, stres, yeterince taranmama gibi nedenlerle ortaya çıkabilir. Bu durumlarda yavru köpeğin kabızlık sebebinin öğrenilmesi gerekir. Köpeğin kabızlık sebebinin tespit edilmesi ve bu sebebe uygun bir tedavi yöntemi uygulanması için veteriner hekime danışılması gerekir.
Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Katarakt Neden Olur?