İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeklerde İshal: Köpek İshaline Ne İyi Gelir?

PET BİLGİ

By melissa1 | 28-02-2022

Köpeklerde İshal: Köpek İshaline Ne İyi Gelir?

Köpeklerde ishal yaygınlıkla görülen bir sorundur. Normalden daha sık, daha, sıvı ve daha akışkan dışkılama durumu ishal rahatsızlığı olarak ifade edilmektedir. İshal pek çok ciddi hastalığın habercisi olabilir. Akut ya da kronik seyirli pek çok hastalığın belirtisi ishal olabilir. Bir gün süren aşırı olmayan ishaller çok ciddi önem arz etmezken iki ya da üç günden uzun süren ishaller köpeğinizde dehidrasyonun durması gibi pek çok önemli soruna yol açabilir.

Köpeklerde İshal Oluşumunun Nedenleri

Köpeklerde ishale sebep olan pek çok durum bulunmaktadır. İshal başlı başına hastalık olmak dışında pek çok önemli hastalığında habercisi olabilir.

  • Ani olarak yapılan mama değişimleri
  • Gıdalara karşı hassasiyet
  • Alerjik tepkimeler
  • İç parazit
  • Viral enfeksiyonlar
  • Bakteriyel enfeksiyonlar
  • Stres faktörleri
  • Toksik etkili olan bitkilerin yenmesi
  • Çöp yenmesi
  • Yabancı maddelerin yutulması
  • Bağırsak enfeksiyonları
  • Hemorajik gastroenterit
  • Böbrek rahatsızlıkları
  • Karaciğer rahatsızlıkları
  • İlaçların yan etkileri
  • Zehirlenme

Uzun süreli ishal durumlarında ishalle beraber ıkınmaya bağlı olarak zorlanma, kanlı ve mukuslu dışkıda meydana gelebilir. Köpeğinizde ishalle aynı zamanda ateş, kusma, kilo kaybı ve halsizlikte seyredebilir.

Köpeğim İshal Oldu Ne Yapmalıyım?

Gördüğünüz gibi ishalin pek çok farklı sebebi bulunmaktadır. İshali önleyebilmek için öncelikle ishalin neden kaynaklandığını belirlemeniz gerekir.

On iki ila yirmi dört saatlik bir açlık durumu sonrası köpeğinizin yedikleri vücudundan atılacağı için eğer son yediklerinden kaynaklı bir ishal durumu varsa ortaya çıkacaktır. Köpeğinizi ishal yapan gıdayı belirledikten sonra o gıdanın alımını keserek köpeğinizdeki ishal durumunun önüne geçmiş olursunuz. İshal sırasında köpeğinize bol bol su vererek hem gıdaların atılmasını kolaylaştırır hem de ishalle kaybedilen sıvının geri kazanılmasını sağlayabilirsiniz.

Bu yaptıklarınıza rağmen ishal hale devam ediyorsa durumu mutlaka veteriner hekiminize bildirin. Köpeğinizin ishal nedeni veteriner hekiminiz  tarafından gerekli muayeneler yapılarak belirlenecek ve  uygun tedaviye başlanacaktır. İshal bir günden uzun sürüyor ishalle beraber kusma, halsizlik, iştahsızlık gibi durumlar seyrediyor ise mutlaka veteriner hekiminize köpeğinizin durumu hakkında bilgi vererek köpeğinizin gerekli muayenesini yaptırınız. Veteriner hekiminiz ishalin nedenini belirledikten sonra köpeğiniz için en uygun tedaviye başlayacaktır.

Köpeğimin İshal Olmasını Nasıl Önlerim?

Köpeğinizin ırkına, yaşına, fiziksel özelliklerine, hassasiyetlerine en uygun mamayı veteriner hekiminize danışarak öğrenebilir. Köpeğinizi onun için en doğru mamayla besleyerek ishal oluşumunun önüne geçebilirsiniz. Köpeğinizi kaliteli mama ile besleyerek sadece ishalin değil pek çok sağlık sorununun da önüne geçmiş olursunuz.

Ani mama değişikliği yapmayın. Köpeğinizin mamasının değişmesi gerektiği zamanlarda yeni mamayı eski mamayla karıştırarak vermeye çalışın. Ani mama değişiklikleri köpeklerde ishale ve daha farklı pek çok sağlık sorununa neden olacaktır. Köpeklerde parazit kaynaklı ishallerin önüne geçebilmek için veteriner hekiminizin belirlediği tarihlerdeki parazit aşılamalarını mutlaka yaptırın.

Köpeğinizin hastalanmaması için belirlenen aşı takvimine uyun. Zamanında köpeğinizin aşılarını mutlaka yaptırın. Aşıları tamamlanmamış olan yavru köpeğinizin bağışıklığı düşük olacağı için köpeğinizin aşıları tamamlanana kadar dışarı çıkarmayın, diğer köpeklerle yan yana getirmeyin. Köpeğinizin evdeki veya dışarıdaki çöpleri karıştırmasına, yemesine izin vermeyin.

Köpeğinize parçalayarak yutamayacağı veya yutsa bile ona zarar vermeyecek yenilebilecek  türden oyuncaklar alın. Evinizde veya bahçenizde yetiştirdiğiniz bitkilerin köpeğiniz için zararlı olup olmayacağını araştırın. Köpeğiniz evinizdeki veya bahçenizde yetiştirdiğiniz bitkileri kemirebilir hatta yiyebilir. Köpeğiniz için zararlı olabilecek bu bitkiler ishalin yanı sıra köpeğinizde alerjik reaksiyonlara ve zehirlenmelere de sebep olabilir.

Köpeğinizin başka köpeklerin kullandığı su kaplarından ya da yol kenarlarındaki su birikintilerinden su içmesine izin vermeyin. Köpeğinize her zaman temiz ve taze su içirin.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.