By melissa1 | 12-10-2022
Köpeklerin itaat eğitimi alması genel olarak spor köpekler ve iş köpeklerinde tercih edilmektedir. Köpeklerde ileri itaat eğitimi sayesinde tüm beceriler kazandırılabilmekte ve köpeklerin zekâsı çalıştırılabilmektedir. Bir köpeğin ileri itaat eğitimine katılabilmesi için temel itaat eğitimini başarılı bir şekilde tamamlamış olması gerekmektedir. Ortalama 45 gün süren bu eğitimin süreci köpeklerin yapısına ve ırkına bağlı olarak değişim göstermektedir. Büyük ırk köpekler için verilen eğitim köpeklerin karakterine bağlı olarak da daha uzun sürebilmektedir.
İleri itaat eğitimi komutları içerisinde farklı komutlar yer almaktadır. Bu komutlar temel olarak aşağıdaki şekildedir:
Yukarda yer alan dersler temel itaat eğitiminde de yer almaktadır. Ancak ileri düzey itaat eğitimde büyük bir farklılık bulunmaktadır. Bu da köpeklerin tasma olmadan bu komutları yerine getirebilmesidir.
Takip komutu sayesinde köpekler tasma olmadan sahiplerinin sol tarafından yürüyebilmektedir. Otur komutunda köpekler yine tasmasız bir şekilde ve herhangi bir zorlama olmadan oturmayı kavrayabilmektedir. Yat komutu köpeklerin yatar pozisyona gelmesini sağlayacaktır.
Gel komutu temel itaat eğitimi içerisinde yer almamaktadır. İleri düzey itaat eğitimi içerisinde bu komutu köpeğinize entegre edebilirsiniz. Gel komutu sayesinde köpeğiniz ne olursa olsun yeniden yanınıza gelmeyi öğrenecektir. İlk zamanlarda zorlanan köpekler zaman içerisinde her bir komuta uyum sağlayacaktır.
İleri itaat eğitimi sayesinde bekle komutu da köpeklere uygulanabilmektedir. Köpeklere önce yat ya da otur denilebilmekte ve ardından bekle komutu ile beklenmesi sağlanabilmektedir. Yat komutu köpeğinizin ön ayakları önde ve arka ayakları altta olacak şekilde kalmasını sağlayacaktır.
İleri itaat eğitimi ile köpeklerin iletişimi kuvvetli hale getirilebilmektedir. Bu komutların köpekler ile birlikte çalışılabilmesi ve verimli olabilmesi için temel itaat eğitimine eksiksiz katılınması gerekmektedir.
İleri itaat eğitimi için ideal zaman köpeklerin yapısına, karakterine ve cinsine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Köpeklerde ileri itaat eğitimi sayesinde köpeğin akıl yapısı artırılabilmekte, yürüyüşü ayarlanabilmekte ve davranışları değiştirilebilmektedir. Ayrıca köpeklerin sahiplerine karşı olan huyları da bu eğitim sayesinde ayarlanabilmektedir. Köpekler sizle birlikte yaşadıkları süre boyunca size uyum sağlamayı öğrenecektir. Ancak bu uyumun komutlar ile bir arada olmasını istiyor iseniz ileri düzey itaat eğitimi tam size göredir. Bu eğitim temel olarak köpeklerin dört aylık olmasından sonra verilebilmektedir. Eğitim sonucunda köpekler sevk kayışına gerek duymadan istenen komutları yerine getirecektir.
Irklara bağlı olarak itaat eğitimi vermek eğitimlerin verimini artırmaktadır. Her köpek ırkı ileri düzey eğitim için uygun özelliklere sahip değildir. Köpeğin bu eğitime katılabilmesi ve verim elde edebilmesi için hem becerikli hem de çalışkan olması gerekmektedir. Köpeğin sorumluluklarını alabilecek bir sahibinin olması da eğitimin öncelikli koşullarından biridir. Bu eğitime özellikle devlet kurumlarda farklı kademelerde yer alan iş köpekleri ile katılınmaktadır.
Köpeğinize verilen itaat eğitiminin önemi davranış ve zekanın artırılması açısından değerlendirebilmektedir. Köpek sahipleri köpeklerinde istemedikleri davranışları gözlemliyor ise yapılması gereken ilk şey temel itaat eğitimidir. Temel itaat eğitiminde genel komutlar yer almaktadır. Bu eğitimin tamamlanmasının ardından ileri itaat eğitimine katılım sağlanabilmektedir.
Köpekler insanlardan farklı bir bilince sahiptir. Bu bilincin yeteri kadar kavrandığı uzman köpek eğitimleri sayesinde köpeklerin yönetilmesi sağlanabilmektedir. Eğitim içerisinde uzman köpek eğitimcileri de yer almaktadır.
Köpek eğitimi sonrasında köpekler sahiplerinden kaçmaya çalışmayacaktır. Bu eğitim sonunda köpeklerin tasması olmasa bile sahiplerinden uzaklaşmadığı görülecektir. Dur komutundan bekle komutuna, yat komutundan hayır komutuna kadar pek çok komut bu eğitim içerisinde hayvanlarınıza adapta edilebilmektedir.
Köpeklerde itaat eğitiminin sebepleri arasında köpeklerin sahiplerine daha kolay uyum sağlaması yer almaktadır. Evcil hayvanının kendisine itaat etmesini isteyen köpek sahipleri bazı durumlarda köpeklerini aç bırakma gibi yöntemlere başvurabilmektedir. Ancak köpeklere işkence yapmak ya da onları aç bırakmak temel komutları öğrenmelerini sağlamayacaktır. Köpeklerin temel komutları öğrenebilmesi için yapılması gereken en önemli şey onlar için düzenlenen itaat eğitimlerine katılmaktır. Bu eğitimlerde köpeklerin tasmasız olarak istenen hareketleri yapması beklenmektedir.
İleri düzey itaat eğitimin bir köpeğe uygulanabilmesi için köpeklerin belirli bir yapıya sahip olması gerekmektedir. Her köpek bu eğitimi kaldırabilecek yapıda ve beceride değildir. Bunun için eğitim sırasında ilk aşamada köpeklerin ırkları değerlendirilmektedir. Ardından köpeklerin yaşlarına bakılmaktadır. İleri düzey eğitimde yavru köpekler tercih edilmemektedir. Ancak dört ayı geçen köpekler bu eğitime katılabilmektedir.
Eğitimden iyi bir verim elde etmek isteyen hayvan sahiplerinin kararlı olması gerekmektedir. Köpek ve hayvan sahibi arasında yer alan bağın ve sevginin devamlı güçlendirilmesi son derece önemlidir.
Köpeklerde ileri itaat eğitimi ırklara bağlı olarak farklı aylarda verilebilmektedir. Özellikle büyük ırklarda bu eğitim için en uygun aylar dokuzuncu ve on ikinci aylar arasındadır. Temel itaat eğitimini başarılı bir şekilde tamamlayan köpek ırkları bu eğitimi almakta özgürdür. İleri düzey itaat eğitimi ile temel itaat eğitimi arasında bazı komut farklıları bulunmaktadır. Örneğin gel komutu yalnızca ileri düzey eğitimde bulunmaktadır. Bu nedenle her iki eğitimin de önemi büyüktür.
Ayrıca Bakınız: Köpek Eğitimi Nasıl Verilmelidir?