By melissa1 | 09-12-2022
Köpeklerde iç parazit sorunu, ölüm gibi ciddi sonuçlara neden olabilen bir durumdur. Köpeklerin yavruluk dönemlerinden itibaren düzenli olarak veteriner kontrollerinin yaptırılması ve aşı takvimlerine uyulması bu nedenle büyük bir önem taşımaktadır. Köpeklerde iç parazit olarak bilinen birden fazla tür bulunmaktadır. Genel olarak köpeklerde iç parazitin anlaşılması için köpeklerin bazı fiziksel durumlarının takip edilmesi gerekmektedir. Köpeklerde iç parazitin olduğunun anlaşılmasını sağlayan belirtiler:
Köpekte iç parazit türleri genel olarak bir çeşitten meydana gelmemektedir. İç parazit türleri birbirinden farklı şekillerde bulaşabilir ve köpeklerin sağlıklarını farklı kanallardan etkiler. Köpeklerin her yaşında karşılaşılabilen iç parazit çeşitleri:
Köpeklerde farklı türlerde iç parazitler meydana gelebilmektedir. Bu parazit türlerinin bazıları yavru köpeklerde daha sık görülebilirken bazıları da orta yaşlardaki köpeklerde ve yaşlı köpeklerde daha sık görülebilmektedir. Köpekleri bu tür rahatsızlıklara yakalanmaması için aşılanma süreçlerinin düzgün bir şekilde takip edilmesi ve tüm aşılarının yaptırılması oldukça önemlidir. Köpeklerdeki parazitler ve belirtileri;
Köpeklerde iç parazitin oluşması tamamen hijyenik olmayan ortamlardan kaynaklanmaktadır. Köpeklerin meraklı iç güdüleri, her şeyi yeme ve yalamalarına neden olmaktadır. Özellikle dışarıda gezdirilen köpeklerin yerlerdi çöpler ile temas etmesi, diğer köpekler ile yakın temas kurması ve dışarıda yer alan su kaplarından su içmesi, birçok mikrop ve bakteriye maruz kalmalarına neden olmaktadır. Başka bir köpeğin su içtiği kapta, o köpeğe ait salyanın olması iç parazitin ve daha birçok bulaşıcı hastalığın sağlıklı bir köpeğe bulaşması için yeterlidir. Bu nedenle köpeklerin dışarıda hijyenik olmayan alanlarda gezdirilmemesi ve dışarıdan yiyip içmesinin engellenmesi, başta iç parazit olmak üzere birçok hastalığın meydana gelme riskini azaltmaktadır.
Köpekler ve sahipleri için büyük bir tehlike olan iç parazit hastalığı, köpeklerden insanlara da bulaşabilmektedir. Köpekler için hayati tehlike oluşturan iç parazitler, farklı organlara yayılabilir ve istenmeyen sonuçlara neden olur. Köpeklerin düzenli olarak üç ayda bir iç parazit aşısı olması gerekmektedir. Aşılama, iç parazitin meydana gelme riskini büyük ölçüde azaltan en önemli tedbirdir. Bunun yanı sıra, iç parazit teşhisi konulan bir köpekte iç parazit tedavisi için ilaç kullanımı tercih edilmektedir. Köpeklerde; kanlı ishal, dışkıda kurt ya da dışkıda kan gibi durumların meydana gelmesinde en yakın veteriner hekime başvurulması ve iç parazit için tedavi sürecinin hızlı bir şekilde başlatılması gerekmektedir.
Köpeklerde iç parazit oluşumunu önlemek için ilk olarak düzenli aşılamaların gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Köpeklerin veteriner kontrollerinin düzenli olarak yaptırılması ve genel sağlık durumlarına baktırılması da oldukça önemlidir. Bunların dışında iç parazite neden olan sağlıksız çevre koşullarından köpeklerin uzak tutulması, dışarıda farklı alanlardan yemek yemesinin ve su içmesinin engellenmesi, tanınmayan ve hastalığının olup olmadığını bilinmediği diğer köpekler ile yakınlaşmasının engellenmesi de alınabilecek önlemler arasında bulunmaktadır.
Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Egzama Nasıl Anlaşılır?