By melissa1 | 28-10-2022
Köpeklerde vücut ısı kaybına müdahale etmek için uzmanların belirtmiş olduğu teknik ve yöntemlerin uygulanması çok önemlidir. Çeşitli sebeplerden dolayı evcil hayvanınızın vücut ısısı ani ve korkutucu seviyelere düşerse hipotermi geçirdiğinden söz edilebilir. Hipotermi, köpeğin vücudunda üretilebileceğinden daha fazla ısı kaybı yaşandığında ortaya çıkar. Tıpkı insanlarda olduğu gibi köpeklerde hipotermi sorunu da ölümcül sonuçlara yol açabilir. Genellikle soğuk havadan kaynaklanan köpeklerdeki hipotermi nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında detaylı bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz.
Köpeklerin hipotermi geçirmesi, vücut ısısının kısa sürede onarılamayacak seviyede düşmesi anlamına gelir. Hipotermi zaman zaman altta yatan hastalık veya fiziksel yaralanmanın bir sonucu olarak gündeme gelse de bazen sadece fiziksel koşullarla ilgili olabilir. Köpeklerin uzun süre soğuk hava koşullarına maruz kalmasında vücut ısılarını koruma yetenekleri azalabilir. Kendi vücudunu ısıtmakta zorlanan köpek devamlı ve uzun süreli sıcaklık kaybettiğinde vücut fonksiyonları sıkıntıya düşebilir. Özellikle soğuk kış günlerinde sokak hayvanları için kritik bir önem taşıyan hipotermi durumunda uygulanması gereken temel yöntemler vardır.
Köpeklerde hipotermi semptomları arasında insanlardaki gibi doğal üşüme belirtileri dikkat çeker. Vücut ısısının sağlıklı yaşam için kritik düzeye geldiğini gösteren hipotermi özellikle yaşlı veya henüz yavruluk döneminde olan köpekler için ölümcül sonuçlar doğurabilir. Köpeklerde hipotermi belirtileri arasında şunlar yer alır:
Tüm köpek ırklarında ortak belirtilerle ortaya çıkan hipotermi, kesinlikle acil müdahale gerektiren ve ciddi bir sağlık sorunudur. Köpeklerde hipotermi görüldüğünde vakit kaybetmeden müdahale edilmeli ve belirtiler geçene kadar köpek gözaltında tutulmalıdır. Özellikle henüz yavru olan veya yaşlılık döneminde olan köpeklerde aşırı soğuk havalarda hipotermi görülme riski artar.
Hipotermi nedenleri tek bir unsura bağlanamaz. Aynı zamanda aşırı soğuk olmasa bile soğuk havalarda kronik hastalığı bulunan sokak köpeklerinin hipotermi geçirme riski olduğu unutulmamalıdır. Benzer şekilde aynı ortamda bulunan iki köpekten biri çok sağlıklı görünürken diğeri altta yatan hastalıklar sebebiyle hipotermi geçirebilir. Yapılan bilimsel araştırmalara göre köpeklerde hipoterminin sebepleri şunlardır:
Veteriner hekimler köpeklerde hipotermi belirtileri görülmesi sonrası ilk müdahalenin gerçekleştirilmesinin ardından bu travmanın arkasındaki sebepleri araştırabilirler. Ancak köpeklerde hipotermiye yani vücut ısının ani düşmesine çözüm bulunduktan sonra bu araştırmalar yapılabilir. Dolayısıyla kısa sürede hipotermi belirtilerini ortadan kaldırmak için uzmanların tavsiye ettiği müdahaleler uygulanmalıdır.
Köpeğin hipotermi müdahalesi sırasında vücut ısısını hızla arttıracak önlemler alınmalıdır. Hipotermi geçiren bir köpek önce sıcak bir ortama sokulmalıdır. Dışarıda soğuk hava varsa bina veya araca alınan köpeğin üzerine battaniye, havlu, palto ve benzeri kalın kıyafetler örtülür. Köpeğin içebileceği bir bölgede ılık su bulundurulmalıdır. Bu şekilde belirli bir süre köpeğin vücut ısısını arttırdıktan sonra en kısa sürede uzman veteriner hekime başvurulmalıdır. Köpeklerde hipotermi sorununa etkili ve olumlu bir şekilde müdahale edebilmek için bu yöntemler uygulanmalıdır.
Ayrıca Bakınız: Kediler Depremi Hisseder Mi?