İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeklerde Göz Şişmesi Sorununa Ne İyi Gelir?

PET BİLGİ

By melissa1 | 11-12-2022

Köpeklerde Göz Şişmesi Sorununa Ne İyi Gelir?

Göz şişmesini en iyi tedavi eden yöntem gözün şişmesine neden olacak sorunları ortadan kaldırmaktır. Köpeklerde göz şişmesi köpeğin yaşam standardını düşüren ve enfeksiyonlara neden olan bir sorundur.

Köpeklerde göz şişmesine en iyi gelen yöntem gözleri temiz tutmadır. Gözler temiz tutulmadığında enfeksiyon ve iltihap oluşumu gelişir ve zamanla gözlerde büyük şişlikler oluşur.

Köpeğin dışarıda sergilediği davranışlar da bu konuda önemlidir. Köpek sahibi dışarıda köpeğin gözüne zarar gelecek durumlardan köpeği korumalıdır. Gözüne yabancı bir cisim girdiğini tespit ettiğinde hızlı bir şekilde tedaviye gitmelidir.

Köpeklerde Göz Şişmesi Neden Olur?

Köpeklerin gözleri dışarıdan olan herhangi bir etki ile şişer. Özellikle gözleri tahriş edici sabun ve duman gibi dış etkenler göz şişmesi oluşturur. Gözlere yabancı madde girmesi de göz şişmesine neden olabilir.

Gözlere kıl, tüy, toz veya çimen gibi yabancı maddeler girdiğinde gözde şişme olur. Bu yabancı maddeler erken teşhis edilip dışarı çıkartılmadığında enfeksiyon oluşturarak daha büyük sorunlara yol açar. Köpeklerde göz şişmesi oluşturan nedenler:

  • Hepatit
  • Distemper
  • Uçuk
  • Köpek gribi
  • Göze yabancı madde girmesi
  • Mantar
  • Dış parazitler gibi etkenler gözlerde şişmeye neden olur.

Köpeklerde Göz Şişmesi Nasıl Anlaşılır?

Köpeklerde göz şişmesi belirtileri bazı değişimlerle kendini belli eder. Gözde belirgin bir şişme ve büyüme bu sorunun oluştuğunu gösterir. Diğer bir göz hastalıklarının belirtisi ise göz sulanmasıdır. Köpeğin gözünden akıntı gelmesi göz enfeksiyonlarının en büyük belirtisidir.

Beyaz şeffaf veya yeşilimsi olan bu akıntılar göz şişmelerindeki ilk belirtilerdendir. Gözü sürekli olarak kaşıma eğilimi de göz hastalığına işarettir. Köpek patileriyle gözlerini sürekli olarak ovar, gözlerini sıklıkla kırpar ve kızarıklıkla kendini gösterir.

Bu belirtiler görüldüğünde vakit kaybetmeden veteriner desteği alınmalıdır.

Köpeklerin Göz Şişmesi Kendiliğinden Geçer Mi?

Köpekte oluşan göz şişmesinin kendi kendine geçmesi beklenmemelidir. Nu gibi ihmaller enfeksiyonun yayılmasıyla başka sorunlara ve köpeğin gözlerini kaybetmesine de neden olabilir.

Bunu önlemek için tedavi hayati önem taşır. Özellikle gözde yabancı bir madde bulunuyorsa bunun cerrahi bir işlem ile çıkarılması gerekir. Bu durum kendiliğinden geçme potansiyeli taşımaz. Köpekte oluşan enfeksiyonun türü, yaralanmanın tipi ve ciddiyeti tedaviyi doğrudan etkiler.

Gözlerdeki enfeksiyonun birbirine geçmemesi için her göze ayrı bez kullanılmalıdır. Gözyaşı lekelerini silmek için de yine aynı prosedürler uygulanmalıdır.

Köpeklerde Göz Şişmesi Tedavisi Nasıl Olur?

Köpeklerde göz tedavisi oluşan hastalığın türüne göre yapılır. Hastalık yabancı cisim ise bu cerrahi operasyon ile alınarak tedavi edilir. Köpeğin gözünün şişmesine mikroplar neden olduysa gözler veteriner kontrolünde özel sularla yıkanır.

Gözlerin iltihabının geçmesi için etrafının sürekli temizlenmesi gerekir. Bu işlem de özel bez ve havlular ile yapılır. Köpek göz damlaları kullanılarak da tedavi yapılır. Kullanılacak olan damlanın köpekler için üretildiğine dikkat edilmelidir.

İnsanlar veya başka hayvanlar için kullanılan ilaçlar köpeklerde kullanılmamalıdır. Özellikle hassas bir organ olan gözler yanlış ürün kullanımında başka sorunları da beraberinde getirebilir.

Köpeklerde göz şişmesi için uygulanacak tedavi kesinlikle evde yapılmamalıdır. Veteriner hekim ve klinik destekli tedaviler önerilir.

Köpek Gözlerine İnsan Göz Damlası Kullanılabilir Mi?

Köpek gözleri insan gözleri ile enfeksiyonları birbirinden farklılık gösterdiği için aynı damlaların kullanılması önerilmez. Özellikle bu durumun oluşmasında veterinere danışma önem taşır. Doğal gözyaşı olsa bile insan ürününün köpekte kullanılmaması gerekir.

Veterinere sormadan bu damlaların kullanılmaması gerekir.

Göz Şişmesine Bağlı Oluşan Glokom Hastalığı

Glokom göz hastalığı Poodle, Chow ve Cocker Spanile ırkı köpeklerde görülen bir göz hastalığıdır. Bu hastalığın temelinde göz içi basınçta yükselme oluşur ve göz sinirleri zarar görür. Belirtileri:

  • Sürekli olarak göz kırpma
  • Gözde anormal derecede büyüme ve şişme
  • Tansiyon ve gözde oluşan yüksek basınç
  • Gözün bulutlanması
  • Gözün şişmesi ile göz bebeklerinde irileşme
  • Görme bozukluğu gibi belirtilerle kendini gösterir.

Glokom hastalığı 2 başlıkta incelenir:

  • Birincil Glokom: Gözde herhangi bir akıntı görülmez. Oluşan akıntı gözün içerisinde birikir ve buna bağlı göz şişmesi meydana gelir.
  • İkincil Glokom: Daha tehlikeli olan bu tür göz kanserine neden olur. Travma oluşturan ikincil glokom gözde enflamasyon oluşmasıyla belirir.

Köpeğin Gözü Nasıl Yıkanmalıdır?

Köpeklerde göz yıkaması enfeksiyondan korumak için önemlidir. Bu yıkamada su ile nemlendirilmiş bir bez ve ya sünger yardımı alınır. Öncelikle oluşan kir nemlendirilir. Daha sonra da silinerek alınır.

Silme işlemi yapılırken nazik bir şekilde yapılmalıdır. Gözün içine uygulama kesinlikle yapılmamalı sadece göz çevresi silinmelidir. Özel tasarlanmış ticari mendiller kullanılmalıdır. Köpeğin korkmaması için köpeğe yavaşça yaklaşılmalıdır.

Köpeklerde Göz Şişmesini Önleme

Köpeklerde göz şişmesini önlemek için göz çevresindeki tüylerin kısa kesilmesi gerekir. özellikle uzun tüyler göze girer ve döküldüklerinde gözün içine yapışma eğilimi gösterir. Gözde yer değiştirerek kalan bu yabancı cisimler gözün şişmesine neden olur.

Köpeğin sağlıksız ve hasta köpeklerle ilişki kurması engellenmeli. Bulaşıcı hastalıklar ve enfeksiyonlar köpekler tarafından birbirine geçer. Köpeğin sağlığı onu başka hasta köpeklerden de koruyarak da mümkün olur.

Köpeklerde göz şişmesi sık karşılaşılan ve görme kaybına neden olabilecek derecede büyük bir sorundur. Bu sorunun yaşanmaması için hastalığı önleme yolları denenmelidir.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Ödül Maması Nasıl Kullanılır?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.