By melissa1 | 20-08-2022
Köpeklerde gözün çapaklanması pek çok nedene bağlı olabilir. Alerjik meselelerden ortaya çıkabilen bu durum bazen sadece göze toz kaçması şeklinde meydana gelir. Genelde sarı akıntı şeklinde görülen çapaklanma durumu şişme ve içeri doğru çökme şeklinde de kendini gösterebilir. Göz çapağı bu tarz durumlara geçtiyse mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Göze kaçan cisimlere karşı doğal olarak göz yaşı üreten köpekler alerji durumu da varsa göz akıntısı ya da kızarıklık oluşur. Köpeklerde göz çapaklanması şu nedenlere bağlıdır:
Köpekler pek çok şeye karşı alerjik reaksiyonlar gösterebilir. Çimene, toza ya da polene karşı alerjisi olan köpekler fiziksel bir tepki gösterir. Özellikle Terrier, Setter, Retriever ve başta Bulldog ve Pug’lar olmak üzere basık burunlu olan ırklar alerjik reaksiyon göstermeye daha yatkındır. Köpeklerde en çok görülen alerjik reaksiyon nedenleri şu şekildedir:
Bazı çapakların kaynağı uyku sonrası oluşan göz akıntısı nedenli değildir. Eğer köpekte göz çapağına ek olarak kızarıklık ya da iltihaplanma şikâyeti yer alıyorsa ciddi bir durumdan kaynaklanabilir. Bu tarz durumlarda vakit kaybetmeden bir veterinerin yolunu tutmak en mantıklı seçenek olur. Bakteriyel ya da viral sebeplerden ortaya çıkan bir göz hastalığı olan konjunktivit zar tabakasında meydana gelen iltihaplanmanın sonucudur. Çapaklanmaya ek olarak kızarıklık, yangı, göz kısma ve gözü kaşıma en yaygın konjunktivit belirtileridir.
Aşırı göz sulanması anlamına gelen epiforun yarattığı etkilerden biri de göz çapaklanmasıdır. Çapaklanma epifordan kaynaklanıyorsa gözün altında kahverengi lekeler, koku ve deri iritasyonu da görülür. Gözün altındaki lekelerin fark edilmesi koyu renkli köpeklerde güç olabilir. Göz temizlendikten sonra geçmeyen lekeler fark edildiği an bir veterinere gitmek gerekir.
Yeterli miktarda göz yaşı üretilememesine neden olan bu sendromun meydana gelmesi gözyaşı bezinin travma, enfeksiyon ya da benzeri görevlerini yapamayacağı anlamını taşır. Kuru göz sendromu en çok sarı akıntı, göz çevresinde yangı, gözü sık kıpırdaştırma ve göz kapaklarında şişme olarak ortaya çıkar. Ayrıca bu sendroma sahip olan kişilerde kornea riski bulunur. Göz hastalıklarına yol açan bu sendrom korneada hasarı beraberinde getirir. Çok ciddi hastalıklara yol açabileceği için belirtiler fark edildiğinde bir veteriner yardımı gerektirir.
Daha çok Glokom, Poodle, Chow Chow ve Cocker Spaniel gibi ırklarda kendini gösteren bu göz hastalığı göz iç basıncının yükselmesiyle oluşur. Gözde bulunan iç basınç yükseldikçe sinirler büyük oranda zarar görür. Birincil Glokom durumlarında göz akamaz ve sıvı içeri bölgede kalmış olur. İkincil Glokom durumlarında ise gözde enfeksiyon ya da göz kanseri gibi sağlığı tehdit eden ciddi sorunlar meydana gelir. En yaygın Glokom belirtileri şu şekildedir:
Köpeklerdeki göz akıntısının rengi, çapaklanma sorununun kaynağı hakkında bilgi vermeye yöneliktir. Veteriner muayenesi sonrası ortaya çıkan sonuçlara göre göz akıntısı renginin ne demek olduğu ortaya çıkar. Köpeklerdeki göz akıntısının renkleri şu anlamları taşır:
Köpeklerde göz temizliğinin sağlanması çapaklanma gibi durumların ortadan kalkması için gereklidir. Köpeklerin göz temizliği kesinlikle pamuk ile yapılmamalıdır. Pamuk gözlerin iltihaplanması ile sonuçlanabilir. Pamuğun yanı sıra göz ile temas ettirilmemesi gereken maddeler ıslak mendil, kuru peçeteler ve havludur. Köpeklerde göz çapaklanması daha çok steril gazlı bezler ile mümkündür.
Köpeklerde göz çevresinin temizlenmesi çapak ve akıntı sorunlarının giderilmesine katkı sağlar. Temiz bir bezin biraz ıslatılarak göz çevresinin temizlenmesi yeterli olur. Bunu yaparken göz küreleri ile temas etmemeye özen gösterilmelidir. Buna rağmen akıntı kesilmiyorsa bir veteriner desteği alınmalıdır.
Köpeğin gözünü temizlemekte gereken eşyalar kaynatıldıktan sonra soğutulan su, izotonik solüsyonu ve ılık çaylı pamuktur. İlk aşamada kullanılacak bu yöntemler steril gazlı bezlerle desteklenebilir.
Köpekte göz çapaklanmasının aciliyeti şikâyetin nedeni ile doğru orantılıdır. Bazı göz çapaklanma vakaları evde basit bir temizlik yaparak giderilebilir. Bununla birlikte göz çapağı ciddi hastalıkların bir belirtisi olabilir. Başka belirtilerle birleşiyorsa göz kaybına kadar ilerler. Böyle durumlarda mutlaka bir veteriner desteği almak şarttır. Özellikle gözden kanlı ve kırmızı bir akıntı geliyorsa köpeklerde göz çapaklanması son derece tehlikeli bir hal alır.
Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Zehirlenme Belirtileri Nelerdir?