By melissa1 | 06-10-2022
Köpeklerde görülen siğil nedeni, papilloma virüsünü kapmış olmalarıdır. Papilloma virüsü, günümüzde her köpekte olabilen ve köpekler arasında fazla hızlı bulaşan bir virüstür. Bu virüs doğrudan köpeklerde siğil oluşmasına neden olur ve köpeklerin bu siğillerden kurtulabilmeleri için tedavi görmeleri gereklidir.
Köpeklerde görülen siğil tedavisi, üç farklı yöntemle gerçekleşir. İlki ve çok kullanılanı, köpeklerin aşı ile siğil virüsüne karşı bağışıklık kazanmalarını sağlamaktır. Bu sayede köpekler bir daha siğile yakalanma durumu ile de karşı karşıya kalmazlar. İkinci yöntem, köpeklerde çıkan siğillerin büyüklüklerine göre kendilerine ilaç tedavisi uygulanmasıdır. İlaç tedavisi, genellikle aşı ile beraber uygulanır. Son yöntem ise siğillerin cerrahi işlem ile alınması yöntemidir. Bu yöntem sayesinde köpeklerin vücudunda çıkmış olan siğiller tamamen yok olur ancak yeniden oluşmaması için aşı tedavisinin uygulanması zorunludur.
Köpekte et benlerinin çıkması, köpeklerin yaşlanmalarından kaynaklanır. Köpekler yaşlandıkça yüzeylerde oluşan sürtünmeler, kronik rahatsızlıklar ve travmalardan dolayı et benleri oluşmaya başlayabilir. Ancak bu et benleri genelde köpeklere zararlı olan grupta yer almazlar.
Köpeklerin ağızlarındaki siğillerin tedavisi, genellikle ilaçlar ile yürütülür. Ergin olmamış köpeklerin mikrop kapmalarından dolayı ağızlarında hızlı bir şekilde siğil artışı olabilir. Bu artış, siğillerin boyutlarında fazla bir büyüme yaşanmadığı sürece kendileri için zararlı sayılmaz. Ancak köpeklerin siğil tedavisi veterinerleri tarafından yürütülmesinden dolayı mutlaka siğil çıkar çıkmaz bir doktora başvurulması gerekecektir.
Köpeklerde siğilin oluşma nedeni, genellikle enfeksiyonlardır. Farklı bir köpekle temasta bulunulması veya diğer köpeklerin eşyalarının kullanılması ile beraber papillom virüsü kolaylıkla kapılabilir. Bunun için özellikle daha önce siğil sorunu yaşamış olan köpeklerin sağlıklarına ve hijyenlerine çok dikkat edilmesi gereklidir.
Köpeklerde et beni oluşumu günümüzde oldukça fazla görülen durumlar arasında yer alır. Genellikle patilerinde ve bacaklarında et beni çıkan köpekler için bu durumun zararsız tümörler olduğu rahatlıkla söylenebilir. Et beni, genellikle kendiliğinden yok olur. Ancak bir hafta boyunca çıkmış olduğu yerde kaldığı görülen et benleri için köpeklerin mutlaka doktora götürülmesi gereklidir.
Hayvanlarda HPV virüsü, oldukça yaygın bir şekilde görülür. HPV virüsünün genellikle insanlarda olduğu bilinir. Ancak tüm memeli hayvanlarda da oldukça fazla görülür. Özellikle köpek, at ve sığırda oldukça yaygın olarak görülür.
Köpeklerden köpeklere siğil bulaşması, hızlı bir şekilde oluşan durumlar arasında yer alır. Köpeklerden köpeklere siğil, en ufak bir temas ile kolaylıkla bulaşır. Özellikle farklı cins olsalar dahi erkek ve dişi köpekler arasında kolay ve hızlı bir şekilde siğil bulaştığı görülür. Ancak köpeklerde görülen siğil oluşumundan sonra herhangi bir şekilde insanlara bulaşmaz.
Köpeklerde bağışıklık sistemi güçlendirmesi, özellikle köpeklerin beslenmelerine dikkat edilmesi ile yapılabilir. Herhangi bir cins köpek, eğer iyi bir mama ile beslenirse bağışıklık sisteminde hızlı ve kolay bir güçlenme olacaktır. Bunun yanında köpeklere mamaları ile beraber verilen vitaminlerin de kullanımı önemlidir.Vitaminler ve probiyotiklerin köpekler tarafından tüketilmesi, bağışık sistemlerinde hızlı bir güçlenme aracı sayılır. Fiziksel olarak sağlanan bu imkanlar ile beraber, köpeklere ilgi ve sevginin gösterilmesi de oldukça önemlidir. Köpeklerle oyun oynanması, moral ve neşelerinin her zaman yerinde olması gibi durumlar da bağışıklık sisteminin hızlıca yükselmesinde oldukça önemli etkenlerdir. Ayrıca köpeklerin doktor kontrollerinin de aksatılmaması, aşılarının üzerinden çok zaman geçirilmemesi de önemlidir.
Köpeklerde tehlikeli olan siğiller, hayvanların genital bölgelerinde çıkmış olan siğillerdir. Genital bölgede herhangi bir sorunun olmasından dolayı bu bölgede siğil çıktığı görülür. Bundan dolayı da köpeklerinin genital bölgelerinde siğil gören kişilerin mutlaka köpeklerini doktora götürmeleri ve siğilin iyi huylu olduğu tespit edilene kadar başka köpekler ile görüştürülmemesi tavsiye edilir.
Köpeklerde görülen polipler, köpeklerin vücudunun herhangi bir bölgesinde çıkan kötü huylu tümörlere verilen isimlerdir. Herhangi bir köpeğin vücudunda polip görülmesi, aslında o köpeğin kanser riskinin olduğu anlamına gelir. Bundan dolayı da polipli köpeklerin mutlaka tüm tahlillerinin kısa bir sürede yapılması ve incelenmesi gereklidir. Polip tespiti yapılan köpeklerde, mutlaka diğer hastalıklarla ilgili belirtilerin görülüp görülmediğine de bakılması gereklidir.
Köpeklerde kanser belirtileri, şöyle sıralanmıştır:
Köpeklerde epulis hastalığı, köpeklerin ağız içlerinde, dişlerine ve diş kemiklerine bağlı olarak oluşmuş kanserlere verilen isimdir. Genel olarak köpeklerde ağız içi kanseri olarak isimlendirilen bu hastalık, köpeklerde iştah kesintisi ile başlar. Köpeklerin yemek yiyememeye başlaması ile kendini ortaya çıkarmaya başlar ve bu belirtiyi hızlı ve ani kilo kaybı, susuzluk, halsizlik gibi pek çok hastalıkta görülen belirtiler takip etmeye başlar. Normal bir hastalık gibi görülmesinden dolayı diğer hastalıklarla karıştırılmamalı ve mutlaka önlem alınmalıdır.
Köpekte yağ bezesine rastlanması, günümüzde özellikle obez olarak anılan köpeklerde görülen durumlardan biridir. Köpeklerde siğil görülmesi gibi, köpeklerde yağ bezelerinin görülmesi de aslında köpeklerde mikrop olduğunun ve vücutlarının bu mikrobu yendiğinin habercisi olabilir.
Ayrıca Bakınız: Köpeklerin Yüzünün Şişmesinin Nedenleri Nelerdir?
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.