By melissa1 | 07-10-2020
Köpeklerde görme bozukları neden olur? Köpeklerde körlük, doğuştan ilk doğduğunda ya da yaşlandıkça ortaya çıkabilen bir durum olabilir. Yaşlanan köpeğinizdeki körlük belirtileri zamanla ortaya çıkar. Köpeğinizin geçirdiği ağır bir hastalığın da gözlerinde ciddi sorunlara yol açabilir.
Köpekler, hastalıktan yaşlılığa kadar pek çok nedenden dolayı kör olabilir. Köpeklerde körlüğün en yaygın nedenlerinden bazıları katarakt, glokom, progresif retinal atrofi (köpeklerde retina tembelliği) gibi hastalıklar sebep olabilir.
Köpeğinizin görme kaybına yol açan en yaygın sağlık sorunları:
KÖPEKLERDE KATARAKT
Katarakt yavaş büyür ve tedavi edilebilir, ancak bakımsızlık görme kaybına yol açar.
Dikkat edilmesi gereken bazı katarakt semptomları şunları içerir:
KÖPEKLERDE GLOKOM
Gözdeki normalden daha fazla basınç arttığında glokom oluşur. Bu basınç uzun bir süre çok yüksek kalırsa, göz içindeki optik sinire zarar verebilir ve körlüğe neden olur.
Genellikle köpek glokomun semptomlar şunlardır:
Tipik olarak glokom, gözün iltihaplanması veya yaralanmasından kaynaklanır. Glokoma yakalanan köpekler için genellikle gözün arkasındaki sıvının basıncını düşürmek ve enfeksiyon oluşmamasına karşı reçeteli bir ilaç yazılır. Sinir tedavi edilemeyecek kadar hasar görmüşse, veterineriniz optik siniri düzeltmek ve görme yeteneğini onarmak için ameliyat önerebilir.
Köpeklerde Retina Dejenerasyon Sendromu (SARDS):
Köpeklerde nadir görülen retina dejenerasyon sorunu göz içindeki retinanın bozulması nedeniyle ani körlüğe neden olabilir. Köpeklerde retina dejenerasyon hastalığının nedeni bilinmemekle birlikte aniden ortaya çıkabilir.
Harekete karşı ağır tepkiler gösterme eğilimindedirler. Çok fazla su içme ve sık idrara çıkma dahil olmak üzere dehidrasyon belirtileri sergilerler. Uzmanlara göre retina dejenerasyon sendromunun körlüğe nedeni kataraktan dolayı olduğunu söyler. Bazıları ise sorunun bağışıklıkla ilgili olarak alerjik reaksiyonlardan kaynaklanabildiğini belirtirler.
Köpeklerde Progresif Retinal Atrofi (PRA)
Köpekler görülen Progresif retinal atrofi hastalığı belirli köpek ırklarında görülen bir genetik hastalıktır. Tedavisi olmayan genetik bir durumdur, ancak ilaç tedavisiyle süreci yavaşlatabilirsiniz.
Köpeklerde Kuru Göz
Köpeğinizin sürekli olarak kuruyan gözleri zamanında tedavi edilmezse kornea birikintileri köpeğinizin görüşünü etkileyebilir.
Köpeklerde Şiddetli Entropion (Göz Kapaklarının içe Dönmesi)
Doğuştan veya sonradan ortaya çıkan bu göz hastalığı, köpeğin göz kapağının içe dönmesiyle olur. Tedavi edilmezse büyük rahatsızlığa ve körlüğe neden olur.
Köpeklerde Diyabet
Diyabet hastası olan köpeklerde diyabetin bir sonucu olarak katarakt sorunu ortaya çıkar ve sonunda körlüğe yol açar.
Köpeklerde Diğer Travmatik Durumlar
Bir köpeğin beyninin belirli bölümlerinde bir problem oluşursa menenjit veya diğer sinir sistemi hastalıkları gibi durumlar da körlüğe yol açabilir.
Köpeklerde Körlük Belirtileri
Köpeğinizin kör olup olmadığını mı merak ediyorsunuz? Köpeğinizin görüşünü değerlendirmenin birkaç yolu vardır. Daha önce yapmadıkları halde nesnelere çarpıyorlar mı? Daha çok koku alma duyularını mı kullanıyorlar? Köpeğiniz nesneleri hangi mesafeden ne kadar iyi tanıyabiliyor?
Bu soruları cevaplamanıza yardımcı olacak köpeklerde körlük belirtileri şunlardır:
Bu belirtilerden birini bile köpeğinizde gözlemlerseniz vakit kaybetmeden veteriner hekiminize başvurmalısınız. Bir veteriner, köpeğinizin körlük derecesini belirler, nedenini teşhis eder ve bir tedavi süreci başlatmak için çeşitli testler gerçekleştirecektir.
Bir köpeğin körlüğünün tedavi edilip edilemeyeceği, görme kaybının nedenine ve köpeğinizin bağışıklığına bağlıdır. Köpeklerde diyabet hastalığının neden olduğu körlük insülin uygulanarak ve kan şekeri seviyelerini eşit tutarak engellenebilir.
Örneğin, köpeğinizi sağlıklı bir kiloda tutmak, egzersiz yapmak diyabeti önleyebilir ve kanser riskini azaltabilir. Köpeğinizin gözlerini güneş ışığından koruyarak gözlerinde katarakt oluşumunu azaltabilirsiniz. Köpeğinizi sağlıklı, beslenmeyle ve günlük vitamin takviyelerini almasını sağlayarak köpeğinizin göz sağlığını koruyabilirsiniz.
Köpeklerde körlükle baş etmenin en iyi yolu nedir? Ameliyat bazen tedavi için bir seçenek olsa da köpeğinizin görme engeli kalıcı hale gelebilir. Sizin rolünüz köpeğinizi mutlu ve huzurlu hissettirerek ona yanında olduğunu hissettirmenizdir. Köpeğinizin gözlerini kullanmadığında diğer duyu organlarını kullanmaya başlar.
Görme engelli köpeğiniz için evinizi güvenli hale getirin. Merdivenler ve balkonlar gibi tehlikeli alanlara erişimi kısıtlamak güvenlik önlemeleri koyun. Köpeğinizin etrafa çarpmaması için düzenli olun ve çok eşya bulundurmayın. Köpeğinizin yatağını, yiyecek ve su kaseleri gibi kişisel eşyaları rahatça ulaşabileceği yere yerleştirin. Evinizdeki kabloları bantlayın ve köpeğinizin ulaşamayacağı yerlere koyun.
Köpeğinizle sözlü komutlar üzerine çalışmalar yapın. Böylece göremediği için korkuları olmayacak ve sizin komutlarınızın dışına çıkmayacaktır. Köpeğinizi sosyalleştirmek için onu dışarıya çıkarın. Görme yeteneği olmadan da tanıdık yerleri keşfedebilirler. Köpeğinizle yürüyüşlere çıkmaya devam edin. Çünkü köpeğiniz koku alma ve işitme duyularıyla bile çevreyi keşfedebilir.