By melissa1 | 19-12-2020
Köpeğinizin karnında bir şişlik gördüğünüzde aklınıza hemen fıtık gelebilir. Ancak köpeğinizin karnındaki şişlik doğumdan sonra ortaya çıkabilir. Yavru bir köpek altı aylık olduğunda şişlik kendiliğinden kaybolması gerekir. Eğer köpeğinizin karnındaki şişlik gitmiyorsa göbek fıtığı olma ihtimaline karşı veteriner hekiminize başvurmalısınız.
Köpeklerde göbek deliklerinin olduğu kısımda ceviz büyüklüğünde veya bazı durumlarda fıtığın boyutuna göre fındık büyüklüğünde bir şişlik fark ettiyseniz göbek fıtığından şüphelenmelisiniz. Bu durumda köpeğinizdeki şişlik daha da büyümemesi için doktorunuzla hemen iletişime geçmeniz gerekmektedir.
Köpeğinizin vücudundaki iç organlarının veya içerde kalması gereken herhangi bölgesinin yumru olarak gözle görülecek şekilde çıkıntı oluşması durumuna fıtık denir. Köpeklerde fıtık gözle görülebilecek şekilde olup dokunduğunuzda yumuşak bir doku hissedersiniz. Airedale teriyeri, Pekinez ve Basenji gibi bazı köpek ırkları göbek fıtıklarına yatkındır.
Köpeklerde fıtık, vücutlarının her hangi bölgelerinde ortaya çıkabilir. Bu yüzden fıtıklar isimlerini çıktıkları yere göre isimlerini alıyorlar. Köpeğinizin göbeğinde çıkarsa göbek fıtığı olarak isimlendiriyoruz. Köpeğinizde fıtık oluşumu durumunda veterineriniz tarafından özel bir tedavi süreci yapılacaktır.
Dişi köpeklerde fıtık erkek köpeklere oranla daha yaygın görülür. Cinsiyetin de köpeklerde fıtık oluşumunda etkisi vardır. Köpeklerde göbek fıtığı nedeni doğuştan olabileceği gibi travma sonucunda da ortaya çıkabilir. Ayrıca köpeklerde doğumdan sonra konjentinal bozukluklar olarak da gerçekleşebilir.
Köpeklerde göbek fıtığı en dikkat çekici semptomu, köpeğinizin göbeğinin altında şişlik görünmesinin yanı sıra havlama veya ıkınma gibi davranışlarda bulunması da vardır.
Diğer semptomlar şunları içerir:
Köpeklerde fıtık genellikle fıtığın neden olduğu şişliğin fizik muayenede bulunması ile teşhis edilir. İndirgenemeyen göbek fıtıklarında, herhangi bir abdominal organın sıkışmış olup olmadığını ve durumun ciddiyetini belirlemek için röntgen veya ultrason ile teşhis yapılacaktır.
Köpeklerde fıtığın büyüklüğü, fıtığın zamanla daha çok büyüyüp büyümediğini bilmek önemlidir. Fıtık küçükse operasyon yapılmaz ancak düzenli kontrollerle durumun kontrol edilmesi gerekir. Köpeklerde büyük fıtıklar, çok hareket eden ve sürekli havlayan köpeklerde daha hızlı büyüyebiliyor. Bu durumda veterineriz ameliyat önerecektir.
Köpeklerde göbek fıtığı ameliyatında fıtık içerde nereye yapıştıysa o yerde ayırma işlemi yapılır. Şişlik kesilerek alınır veya karın boşluğuna geri itilir. Bu karar işlem sırasında durumun akıbetine göre doktor tarafından verilir.
Köpeklerde göbek fıtığı ameliyatından sonra doktorunuz tarafından verilen önerilere uymanız çok önemlidir. Tedavinin başarılı geçmesinin yanı sıra iyileşme sonrası içinde birkaç kurala uymak gerekiyor. Köpeğinizin atlama, zıplama gibi ani hareketler yapmasının önüne geçmeniz geçerek, kısıtlamalar yapmalısınız. Ameliyat sonrası dikişlerinin zarar görmesi sonucunda iltihap kapması durumuna karşı önlemler alınmalıdır. Ayrıca köpeğinizin içmesi gereken ilaçlarını düzenli olarak vermeli ve pansuman bakımını da aksatmadan yapmalısınız.