İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeklerde Entoropion Hastalığı Belirtiler ve Tipleri

PET BİLGİ

By melissa1 | 22-10-2020

Köpeklerde Entoropion Hastalığı Belirtiler ve Tipleri

Entropion, göz kapağının bir kısmının ters çevrildiği veya içe doğru katlandığı genetik bir durum rahatsızlığıdır. Bu rahatsızlık, bir kirpik veya tüyün göz yüzeyini tahriş edip çizmesine neden olarak kornea ülserine zarar verip delinmesine neden olabilir. Ayrıca yaranın üzerinde koyu renkli skar dokusunun oluşmasına da (pigmentler keratit) neden olabilir.

Bu rahatsızlık köpeklerde oldukça yaygındır. Kısa burunlu ırklar ve büyük yapılı ırklar da dahil olmak üzere çok çeşitli ırklarda görülür. Köpeklerin bir yaşını doldurduğunda veteriner hekim tarafından rahatlıkla teşhis edilir.

Bu yazımızda değindiğimiz rahatsızlıklar hem kedileri hem de köpeklerinizi kapsayabilir.

Köpeklerde Entoropion Belirtiler ve Tipler

Minik ve brakisefalik (geniş başlı, kısa boylu) köpek ırklarında aşırı gözyaşı (epifora) ve iç göz iltihabı (keratit) entropiyonun yaygın belirtileridir. Ancak büyük ve iri ırklarda gözlerin dış köşesinden mukus veya irin akıntısı görülmesi daha yaygın belirtilerindendir. Diğer köpek ırklarında göz tikleri, irin akıntısı, göz iltihabı ve korneanın yırtılması bu hastalığın olağan belirtileri arasındadır.

Köpeklerde Entoropion Nedenleri

Yüz şekli bu rahatsızlığın birincil genetik nedeni olarak bilinmektedir. Kısa burunlu, brakisefalik köpek ırklarında, iç gözün bağlarında normalden daha fazla gerilim vardır. Bu durum, burunlarının ve yüzlerinin konformasyonu (şekli) ile birlikte hem üst hemde alt göz kapaklarının göz küresine doğru yani içe doğru yönelmesine yol açabilir. İri ırklarda ise tam tersi durum mevcuttur. Gözlerinin dış köşelerinin etrafındaki bağlarda aşırı gevşeklik olma eğilimindedirler. Bu durum da göz kapaklarının dış kenarlarının içe doğru katlanmasına izin verir.

Tekrarlanan göz enfeksiyonları (konjunktivit) spastik entropiyona neden olabilir ve bu da fonksiyonel entropiyona neden olabilir. Çiğneme kaslarının iltihaplanması veya ciddi kilo kaybı, göz yuvası çevresinde yağ ve kas kaybına yol açabilir. Bu da bu rahatsızlığın bir nedeni olabilir.

Köpeklerde Entoropion Tedavi ve Bakım

Genç köpeklerde ilk olarak ikincil sorunlar ele alınır. Ülserli kornealar antibiyotik veya üçlü antibiyotik merhemlerle tedavi edilebilir. Durum hafifse ve kornealar ülserli değilse, gözleri yağlamak için suni gözyaşı kullanılabilir; ancak genellikle cerrahi müdahale yani ameliyat gerektirir. Bu müdahale, dikiş yoluyla göz kapağını geçici olarak içe veya dışa doğru (ters çevirerek) yapılır. Bu ameliyat, orta derecede vakalarda ve durum öyküsü olmayan yetişkin köpeklerde yapılır.

Köpeklerde sulu ve akan göz tedavileri hakkında yazımıza göz atıp detaylı bilgileri köpeğinizin bakımında kullanabilirsiniz.

Köpeklerde Entoropion Yaşam ve Yönetim

Bu tip rahatsızlık veteriner hekiminiz tarafından reçete edilen herhangi bir ilaçla birlikte rutin takip bakımı gerektirir. Bu bakım enfeksiyonu tedavi etmek veya önlemek için antibiyotikler, göz damlası ve merhemler reçete edilebilir.

Geçici ve cerrahi olmayan çözümler söz konusu olduğunda, problem çözülene kadar veya köpeğiniz daha kalıcı bir çözüm için yeterince büyüyene kadar prosedürü tekrarlama ihtiyacı yaşanabilir. Köpeğiniz acı çekiyorsa veya etkilenen gözü sürekli olarak kaşıyorsa, köpeğinizin gözünü tırmalamasını ve daha kötüleşmesini önlemek adına bir Elizabeth tasması kullanmak önerilebilir.

Köpeklerde Entoropion Önleme

Entropiyon genellikle genetik bir yatkınlıktan kaynaklandığından, gerçekten önlenmesi imkansıza yakındır. Köpeğiniz bu rahatsızlığa yatkın ırklardan ise teşhis konulduktan sonra hızlı tedavi en iyi seçeneğiniz olacaktır.

Eğer köpeğinizin bu hastalıktan yana şikayeti olduğunu düşünüyorsanız en yakın zamanda veteriner hekiminize başvurmalısınız. Size en doğru ve sağlıklı yöntemleri aktaracaktır.

Köpeğiniz hakkında bizlere soru sormak istiyorsanız, Köpek Soru-Cevap sayfamızdan ulaşabilirsiniz.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar