İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeklerde En Sık Görülen Hastalıklar

PET BİLGİ

By melissa1 | 09-11-2022

Köpeklerde En Sık Görülen Hastalıklar

Köpeklerde en çok görülen hastalıklar, zamanında tedavi edilmezse köpeğin yaşam kalitesi üzerinde olumsuz etkide bulunuyor. Evcil hayvanınızın sağlığını korumak ve uzun bir yaşam sürmesini sağlamak için bu ciddi hastalıklar hakkında önceden bilgi sahibi olmanız çok önemli. Hastalığın teşhisini ve tedavisini yapmasanız bile hastalık belirtilerini tanıdığınızda gerekli tedavi yöntemlerine başvurabilirsiniz. Tehlikeli hastalıkların belirtilerini geç olmadan fark ederek köpeğinizi bir an önce veterinere götürebilirsiniz. Bunun için köpeklerde en sık görülen hastalıklar ve belirtileri hakkında bilgi edinebileceğiniz bu yazımıza göz atabilirsiniz.

Köpeklerde Kulak İltihabı

Köpeklerde iç kulak enfeksiyonu sık görülen hastalıklardan biridir. Bu hastalık en çok İspanyol Cocker ve Bloodhound gibi uzun kulak yapısına sahip köpek ırklarında görülür. Ancak sürekli ıslanan ve nemli kalan köpeklerde de kulak iltihabı görülme riski artar. Köpeğiniz sürekli kulaklarını kaşımaya çalışıp kafasını sürekli sağa sola sallıyorsa kulak enfeksiyonu kapmış olur. Aynı zamanda köpeğinizin kulağında kötü kokan sarımsı bir sıvı görürseniz kulak iltihabı olmuştur.

Köpeklerde Gençlik Hastalığı

Son derece bulaşıcı bir hastalık olan Köpeklerde gençlik hastalığı erken teşhis çok önemli. Henüz birkaç haftalık köpekler gençlik hastalığına yakalanırsa yaşamını kaybeder. Bu hastalığın bin çeşit semptomu olur. Öksürük, hapşırma, salya akması, ishal ve kas seyirmeleri bu hastalıkta en çok görülen belirtilerdir. Gençlik hastalığının tedavisinde aşı uygulaması hayati önem taşır.

Köpeklerde Uyuz

Köpeklerde uyuz, bir tür deri hastalığı olup kedi ve insanlarda bile görülür. Uyuz hastalığı, akar denilen gözle görülemeyecek kadar küçük bir parazitin cilde nüfuz edip alt deriye geçmesiyle meydana gelir. Köpeklerde başka hayvanlarla temastan kaynaklanan sarkoptik uyuz ve bağışıklık sisteminin zayıf olmasıyla ortaya çıkan demodektik uyuz gibi iki çeşidi görülür. Köpeklerde en sık görülen hastalıklar arasında uyuz özellikle sokak köpeklerinde çok rastlanır.

Köpeklerde İç Parazitler

Köpeklerde iç parazit hastalıkları esasında solucan grubu tenyalar yüzünden ortaya çıkar. Bu parazitler hayvanın bağırsaklarına yerleşerek köpeğin tükettiği tüm gıdalarla beslenir. Bu hastalık genellikle bozulmuş, çiğ veya az pişmiş et ile yemeklerin tüketilmesi sonucu gelişir. Köpeğin vücudundaki iç parazitleri yok etmek için ilaç tedavisi uygulanabilir. Bu yüzden güvendiğiniz bir veterinere başvurarak onun önerdiği tedavi yöntemleri uygulamanız yeterli olacaktır. Eğer köpeğin dışkısında solucan görürseniz iç parazitten şüphelenip veterinere başvurabilirsiniz.

Köpeklerde Eklem İltihabı

Köpeklerde eklem enfeksiyonu özellikle yaşlı köpeklerde en çok görülen hastalıklardandır. Alman çoban köpeği ve Doberman gibi köpek ırkları eklem iltihabına yakalanma olasılığı fazladır. Bu hastalık özellikle kalça ve dirseklerde iltihaplanma yarattığı için dokunun bozulmasına yol açar. Böyle bir durumda köpeğin sağlığı olumsuz etkilenir ve hareket kabiliyeti düşer. Bir köpeğin fazla kilolu olması ya da hareketsiz bir yaşam sürmesi eklem iltihabına yakalanma riskini yükseltir.

Köpeklerde Parvovirüs

Kanlı ishal olarak bilinen köpeklerde parvovirüs, sindirim sistemi hastalığıdır. Kandaki kırmızı hücre sayısının azalmasına neden olduğu için bu virüsler kalp ve bağırsakların çalışma sistemini bozar. Köpeklerde kanlı ishal belirtileri, kusma ve iştahsızlık dışında ishal, dışkına kan, depresyon ve halsizlik şeklinde ortaya çıkar. Bu hastalık aşı ile önlenebilse de sadece yavru köpeklere aşı yapılır.

Köpeklerde Mide İltihabı

Köpeklerde mide enfeksiyonu en sık karşılaşılan hastalıklardan biridir. Genellikle evcil hayvan sahiplerinin farkına varmadığı bu hastalık gastrit, mide mukozasının iltihabı ve tahrişi şeklinde ortaya çıkar. Yetersiz beslenme veya aşırı büyük porsiyonlar yenmesiyle ortaya çıkan bu hastalığın belirtileri arasında kusma, karında şişkinlik, iştah ve kilo kaybı ile enerji eksikliği yer alır. Köpeklerde en sık görülen hastalıklar tedavi edilirken mutlaka uzman veteriner hekime başvurulması gerekir.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Zehirlenme Anında Yapılması Gerekenler Nelerdir?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.