By melissa1 | 16-08-2022
Köpeklerdeki egzamanın nedenleri pek çok farklı noktayla bağlantılı olabilir. Köpekler için en yaygın egzama nedenleri arasında atopi bulunur. Atopi dermatit olarak da bilinen bu durum bağışıklık sisteminin belirli bir maddeye gösterdiği anormal reaksiyon olarak tanımlanabilir. Bu nedenle ciltte iltihaplanma meydana geldiği için alerjik bir tepki oluşur. Görülen en büyük sonuçlar arasında köpeğin pire ısırıklarına karşı aşırı bir şekilde duyarlı olması gelir. Bunun yanı sıra köpeklerde egzama oluşumunun nedenleri arasında şu seçenekler bulunur:
Köpeklerdeki egzamanın belirtileri iki ayrı şekilde ele alınır. Köpeklerde yer alan egzama şikayetleri kuru ve yaş olmak üzere ayrılır. Hastalığın gösterdiği semptomlar da buna bağlı olarak şekillenir. Köpeklerde görülen yaş egzamanın belirtileri kaşınma, lezyonları çiğneme, yalama ve tüylerde bölgesel dökülme şeklindedir. Bu belirtilerin dışında lezyonların kırmızı, nemli, akıntılı ve kokulu olması yaş egzamanın ayırt edici nitelikleri arasındadır. Yaş egzama şikayetinin belirtilerini fark etmek kuru egzamaya nazaran çok daha kolaydır.
Köpeklerde görülen kuru egzama şikayetinin en karakteristik şikayetleri ise ciltte soyulma, döküntü ve pullanma gibi belirtilerdir. Kuru egzamanın köpeklerde ortaya çıkardığı en büyük şikâyet ise aşırı kaşıntıdır. Kuru egzama köpeklerde yoğun bir ağrıya neden olur. Köpeklerde yoğun bir tüy yapısı olduğundan dolayı kuru egzama hastalığın ilk zamanlarında kendini ele vermez. Köpeğin taramasını düzenli olarak yaptırmak hastalığı fark etmeyi kolaylaştırır. Aynı zamanda cilt kontrollerini yaptırmak pek çok hastalık gibi egzama için de önemlidir.
Hem yaş hem kuru egzama için görülen ortak belirtiler şu şeklidedir:
Köpeklerdeki egzamanın beslenmeyle bağlantısı son derece kuvvetlidir. Köpeklerin dengeli ve yeterli beslenmesi sağlıkları açısından büyük önem taşır. Fiziksel sağlıklarının korunmasının yanı sıra çeşitli hastalıkların önlenmesi de iyi bir beslenmeye dayanır. Köpekler özelinde bazı ırkların alerjilere yatkın olduğu bilinir. Alerjilere yakalanma durumunu tetikleyen durumlardan biri yetersiz beslenmedir. Bu nedenle köpeğin gerekli besin değerlerini alacak ve öğün atlamayacak şekilde beslenmesi büyük önem taşır.
Köpeklerde hastalıklara yol açan beslenme şekilleri arasında çiğ et ve kemik yenmesi, aşırı yağlı yiyeceklerin tüketilmesi ve sofra atıkları ile beslenmesi yer alır. Aynı zamanda yüksek protein değerine sahip tavuk eti, tavuk ciğeri, yumurta ve dana etinin sıklıkla tüketilmesi de bünyeye zararlı olabilir. Hazır mamalar içinde köpeklerin gelişimine uygun hazırlanmayan türlerin yer alması durumunda çeşitli hastalıklar kendini gösterir. Yemeğin içinde zararlı bir madde olmadığı halde biyolojik yapıya uygun olmaması da köpeklerde egzama yaratır.
Köpeklerdeki egzamanın tedavisi alanında uzman veterinerler tarafından gerçekleştirilir. Egzama tedavisi süreci mutlaka veteriner gözleminde olmalıdır. İlk olarak egzamanın neden meydana geldiği tespit edilir. Buna uygun olarak bir tedavi rotası oluşturulur. Köpeğin cildini yalaması, ısırması ve kaşıması gibi durumların önüne geçilir. Bu nedenle kaşıntı isteği ortadan kalkana kadar köpeğin ilgili bölgeye müdahale etmemesi için bir yakalık kullanılır. Bu esnada bölgeyi temiz tutmak ve ilaç sürmek gibi işlemler yapılır.
Egzamaya yol açan faktörler açığa çıktıktan sonra duruma göre parazit ilaçlarının kullanımına başlanır. Mama değişikliği yapılabilen bu dönemde gerekirse vitamin desteği sağlanır. Ciltte tahriş durumu varsa buna göre ilaçlar sağlanır. İlaçların önerilen dozlarda ve sıklıkta tüketilmesi iyileşme süreci açısından son derece önemlidir. Yıkama sıklığını azaltmak da egzamaya yönelik çözümler arasındadır.
Köpeklerdeki egzamanın doğallıkla atlatılması tek başına mümkün değildir. Mutlaka veterinerin önerdiği tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Buna ek olarak tedaviye destek olacak bazı doğal kürler uygulanabilir. Yine de bu kürleri uygulamadan önce veteriner tavsiyesi almak ortaya çıkabilecek herhangi bir soruna yönelik bir tedbir amacı taşır.
Köpeklerde egzamanın görüldüğü ırklar Dermatit Alman Çoban Köpeği, Golden Retriever, Fransız Bulldog, Boxer, Saint Bernard ve Shar-Pei şeklindedir. Bununla birlikte köpeklerde egzama sorunu hijyenik ortamlarda yaşamayan sokak köpeklerinde daha sık görülür.
Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Karma Aşı Nedir?