By melissa1 | 21-09-2022
Köpeklerde egzama belirtileri şu şekildedir:
Köpeklerde ıslak egzama ve kuru egzama belirtileri aşağıdaki gibidir:
Egzama köpeklerde oldukça yaygın bir şekilde görülmektedir. Deri katmanlarında meydana gelen duyarlılık artışının artması ile beraber köpeklerde kaşıntı, tırnaklar ile kaşıma ve kaşının lezyon bölgesinin ısırarak yalanması gibi belirtiler gözlenir. Egzama hastalığı, köpeklerde şiddetli kaşınmayı tetikler ve bunun sonucunda ise yara açılır. Bu yaralar enfeksiyon kapmaya müsait bir hale gelir. Egzama belirtileri görülmeye başladığında en kısa süre içerisinde bir veteriner hekime başvurulması gerekmektedir.
Yavru Köpeklerde meydana gelen egzama, bir köpekten diğerine geçebilir. Ancak egzama, köpeklerden insanlara geçen bir hastalık değildir. Ancak yine de köpeğinizin tedavisi esnasında açık yaralara çıplak elle dokunulması tavsiye edilmez. Eldiven takarak dokunmanız önerilir.
Egzama hastalığına daha yatkın olan köpek ırkları, genel olarak sokakta yaşayan köpeklerdir. Sokakta yeterli ve düzenli besin ihtiyacını karşılayamayan, hijyenik bir alanda barınamayan köpeklerde sıklıkla görülen bir hastalıktır. Aynı zamanda cins köpekler arasında ise Fransız Bulldog, Alman Çoban Köpekleri, Pekines, Boxer, Golden Retriever, Dogo Arjantin ve Saint Bernard ırkı köpekler bulunmaktadır.
Köpeklerde egzama hastalığına iyi gelen şeyler arasında kortizonlu merhemler bulunur. Veteriner hekiminiz tarafından önerilen bir kortizonlu merhemi, köpeğinize uygulayabilirsiniz. Lezyonlu bölgenin hijyenik bir şekilde tutulması gerekmektedir. Bu süreç içerisinde veteriner hekiminizin onayı ile yalnızca anti bakteriyel köpek şampuanlarını kullanarak köpeğinizi yıkayabilirsiniz. Bazı köpek cinsleri için bu süreçte hipoalerjenik kuru mamalara geçiş yapılabilir.
Köpeklerde beslenme ve egzama hastalığı arasında bir ilişki söz konusudur. Köpeklerin beslenmesi konusunda bazı yanlışların yapılması, egzama olmasına sebebiyet verebilir. Bunlar:
Köpekte egzama hastalığının sebepleri fazladır. Egzamanın en yaygın şekli, atopik dematittir. Atopi, bağışıklık sisteminin belirli bir maddeye anormal şekilde tepki vererek reaksiyon oluşturmasına sebep olduğu alerjik bir tepkidir. Egzama oluşmasının diğer sebepleri ise şu şekilde verilmiştir:
Köpeklerde egzama hastalığının teşhisi veteriner hekiminiz tarafından yapılmaktadır. Veteriner hekiminiz, sizden sözlü olarak anamnez alıp teşhis sürecini başlatacaktır. Lezyonun ilk defa ne zaman fark ettiğinizi, köpeğinizin egzama gelişimi ile alakalı belirtileri gösterip göstermediğiniz ve köpeğinizi reçetesiz bir şekilde tedavi etmeye çalışıp çalışmadığınızı soracaktır. Teşhis sürecinde veteriner hekiminiz, köpeğinizde meydana gelen benzer belirtilere sahip bir lezyon oluşturabilecek diğer olası sebepleri elimine etmesi gerekecektir. Aynı zamanda da son dönemlerde köpeğinizi yeni bir mama ile besleyip beslemediğiniz, rutinde olmayan bir aktivite yapıp yapmadığınızı ve evde strese sebep olacak herhangi bir değişikliğin olup olmadığını bilmek istemektedir. Veteriner hekiminiz ardından köpeğinize fiziksel bir muayene yapacaktır. Lezyon bölgesinin nerede olduğunu ve köpeğinizin egzamasına sebep olacak belirtileri açık olsa da tüm vücut sisteminin değerlendirilmesini yapacaktır. Muayene esnasında hafif ağrı semptomları ya da ısrarcı yalamanın sebeplerinin neden olacağını bulacaktır. Parazit olup olmadığına bakacak, eklemlerini ve kaslarını muayene edecek ve son olarak değerlendirme yapacaktır. Aynı zamanda veteriner hekiminiz tarafından lezyon bölgelerinin çevresini daha iyi görebilmek adına lezyonlu alanı tıraş etme ve temizleme işlemi gerçekleştirilecektir. Muayene esnasında pire ya da diğer parazitlere karşı bir kanıt bulabilirse bu durumun belirtilerinin sebebini açıklayabilecektir. Veteriner hekiminiz, köpeğinizin eklem ya da kaslarından biri hassas ise nedenin ağrı olduğundan şüphelenebilir.
Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Diş Eti Hastalığı Neden Olur?