İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeklerde Diş Temizliği Neden Önemlidir

PET BİLGİ

By melissa1 | 18-10-2020

Köpeklerde Diş Temizliği  Neden Önemlidir

Köpek Diş Bakımı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Köpeğinizin dişlerini temiz tutmak neden önemlidir? 3 yaşına kadar köpeklerin çoğunda diş hastalıkları görülebilir. Bu köpek sahiplerine oldukça şaşırtıcı gelebilir. Ancak köpeklerde görülen en yaygın klinik hastalıktır. Köpeklerde Kötü diş hijyeni birçok tıbbi soruna neden olabilir. Daha yaygın sorunlardan bazıları diş eti iltihabı, periodontal hastalık, diş kaybı, iltihap ve yeme güçlüğüdür.

Köpeklerde tartar oluşumu, bakteriler, besin parçacıkları ve mineral tuzlar gibi çeşitli organik maddelerden oluşur. Erken evrelerde tartar diş minesinde yumuşak madde olarak başlar ancak zaman geçtikçe birikerek sertleşir. Tartar Oluşumunu Neden Önlemelisiniz? Çünkü köpeklerde diş taşı oluşumu, diş eti iltihabına ve hastalığına, diş çürümesine, apselere ve köpeğin genel sağlığını etkileyen diğer ağız enfeksiyonlarına neden olabilir.

Küçük cins köpeklerde tartar oluşumu, diş eti çekilmesi ve sonunda diş kaybı riski artabilir. Diş taşı oluşumuna ek olarak iri cins köpekler de agresif çiğneme nedeniyle diş kırılma riski daha yüksektir. Bu tür kırıklar çürümeye, enfeksiyona, diş kaybına ve hastalığa neden olabilir.

Köpeğimin Dişlerini Temizletmezsem Ne olur?

Köpeklerde diş eti iltihaplarına neden olan dişlerinde biriken plak, tıpkı insan dişlerinde olduğu gibi köpek dişlerinde birikir. Zamanla, köpeğinizin dişlerindeki plak birikmesi, gingivitis adı verilen diş etlerinde iltihaplanmaya neden olabilir. Diş eti iltihabı olan köpeklerin diş etlerinde kanama, iltihaplı diş etleri ve ayrıca ağız kokusunu da fark edebilirsiniz. Tedavi edilmezse dişeti iltihabı periodontite yol açabilir.

Köpeklerde periodontitis dişi çevreleyen bağ dokularında tahribata neden olabileceği gibi kemiğe de zarar verebilir. Bununla birlikte periodontitisin köpeğinizin diğer organlarına da kalbi, böbrekleri ve karaciğeri üzerinde sahip olabileceği zararlı etkilerdir.

İnsanlarda olduğu gibi, köpeklerde periodontal hastalık kalp hastalığına (bakteri ağızdan kan dolaşımına girdikten sonra) ve diğer organların zarar görmesine neden olabilir, diş etlerinin aşınmasının neden olabileceği ağrı ve eksik dişlerden bahsetmeye bile gerek yok.

Köpeğinizin dişlerinin üzerinde kalan plak sertleşerek tartara dönüşür. Tartar diş eti çizgisinin üzerinde olduğunda kolayca görünür ve veterineriniz profesyonel bir diş temizliği sırasında nispeten kolay bir şekilde çıkarabilir.

Köpekler İçin Dış Bakımı Sağlama

Köpeğinizin evde ağız sağlığı bakımı rutinleri, köpeğinizin dişlerini temizlemesine yardımcı olmanın yanı sıra plak ve tartar oluşumunu da engellemiş olursunuz. Köpeğinizin ağzını temiz ve sağlıklı tutmanın en iyi yolu, dişlerini profesyonelce temizlemek için veterinere gitmektir. Yıllık profesyonel temizliği atlamak köpeğinizi diş eti iltihabı, periodontal hastalık, ağız kokusu ve şiddetli vakalarda ağrı ve diş kaybı riskiyle karşı karşıya bırakabilir.

Veteriner hekiminiz köpeğiniz için tam bir ağız muayenesi yapacak ve aşağıdaki gibi diş sorunları belirtileri arayacaklardır:

  • Eksik dişler
  • Ağız çevresinde kanama
  • Ağızda veya çevresinde şişlik veya ağrı
  • Dişlerde plak veya tartar oluşumu
  • Renksiz sararmış dişler
  • Yemek yemeyi ve içmeyi reddetme veya yetersizlik
  • Gevşek veya Kırık dişler
  • Ağız kokusu
  • Salya akıntısı

Evcil hayvanınızda iştah azalması (diş ağrısına işaret edebilir), anormal çiğneme, salya, ağızdan yiyecek düşürme, ağız kokusu veya diğer semptomlar gibi periodontal hastalık semptomlarını fark ederseniz, veterinerinize başvurun.

Veteriner hekiminiz köpeğinizin anestezi alacak kadar sağlıklı olduğundan emin olmak için tüm vücut değerlerini değerlendirir ve gerekirse ek teşhisler yapar. Evcil hayvanınız güvenli bir şekilde uyuşturulduktan sonra eksiksiz bir ağız muayenesi yapılacaktır. Köpeğiniz ilerlemiş periodontal hastalıktan muzdaripse, köpeğinizin optimal ağız sağlığını geri kazanması için gerekli tedaviler yapılır.

Evcil hayvanınızın sağlıklı köpek dişlerinin korunmasına yardımcı olmak için evde yapabileceğiniz birkaç şey:

  • Evcil hayvanınızın dişlerini fırçalamak için veterinerinizden köpekler için bir diş fırçası veya bir çocuk diş fırçası kullanın. Köpeğinizin dişlerini haftada birkaç gün fırçalamak, ağız sağlığını korumanın harika bir yoludur.
  • Evcil hayvanınızın dişlerine ve diş etlerine uygulayabileceğiniz bir plak önleme ürünü (veterineriniz önerebilir) kullanın. Bu ürünler plak oluşumunu önlemeye yardımcı olurlar.
  • Köpeğinize, plak oluşumunu ve tartarı önlemeye yardımcı olmak için tasarlanmış diş çiğneme veya yiyecekler verebilirsiniz.
  • Köpeğinizi yaş ve cins için veterinerlik kurallarına uygun olarak dengeli bir diyetle beslemek, ağız sağlığında önemli bir adımdır.
Köpeklerde Diş Temizliği

Köpek Diş Bakımı Neden Önemlidir?

  1. Köpeklerde diş kaybının önlenmesi: Bir köpeğin dişlerini destekleyen yapılar hasar gördüğünde veya enfekte olduğunda, dişler gevşer ve düşer. İyi köpek diş bakımı, dişleri destekleyen yapıların sağlıklı kalmasını ve dişlerin yerinde kalmasını sağlayacaktır.
  2. Köpeklerde ağız kokusunun önlenmesi: Köpeğinizin nefesinin kokusu kötü geliyorsa, iyi bir diş bakımı yapmanın zamanı gelmiştir. Köpeğinizin sağlıklı bir ağzı ve sağlıklı köpek dişleri olduğunda ağız kokusu sorun olmayacaktır.
  3. Köpeklerde diş ağrısının önlenmesi: Köpeklerde diş hastalığı, özellikle şiddetli olduğunda köpekler için oldukça acı verici olabilir. Köpeğinizin dişlerini ve diş etlerini sağlıklı tutmak, diş ağrısını önlemeye yardımcı olacaktır.
  4. Köpeklerde organ hasarının önlenmesi: Plaktaki bakteriler köpeğinizin kan dolaşımına girerek kalbe, böbreklere ve karaciğere yayılabilir. Bu bakteri yayılması, organlara zarar verebilir ve köpekleri oldukça hasta edebilir. İyi ağız sağlığı sonrasında organ hasarını önlemeye yardımcı olacaktır.
  5. Köpeklerde kötüleşen diş hastalıklarının önlenmesi: Pek çok köpek 3 yaşına geldiğinde diş eti hastalığına yakalandığından, ilk etapta fark etmemek ve önlemek zor olabilir. Bununla birlikte, iyi bir köpek diş bakımı, diş hastalıklarının şiddetli hale gelmesini ve bağışıklığında sorunlara neden olmasını önleyebilir.

Köpeğinizin diş bakımı rutini için en iyi programı ve seçenekleri belirlemek için veterinerinizle görüşmelisiniz. Köpeklerde diş hastalıkları yaygın olsa da, uygun köpek diş bakımı köpeğinizin ağzını olabildiğince sağlıklı tutabilir.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.