İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeklerde Dış Parazit Nasıl Anlaşılır?

PET BİLGİ

By melissa1 | 11-12-2022

Köpeklerde Dış Parazit Nasıl Anlaşılır?

Köpeklerde dış parazit gözle görülebileceği gibi gözle görülmeyecek derece küçük de olabilir. Köpeklerde dış parazit sağlığı ciddi derecede bozan bir sorundur. Köpeğin sağlık durumundaki bozulmalara bağlı olarak ve vücudunda herhangi bir parazitin hareket ettiği görüldüğünde dış parazit olduğu anlaşılır.

Köpeklerde iç ve dış olmak üzere 2 çeşit parazit vardır. Dış parazit deride ve köpeklerin tüylerinin dibinde yer edinerek burada barınmaya başlarlar. Köpeğin yaşam standardını düşüren bu parazitler önemli hastalıklara neden olurlar.

Köpeğin hijyenik olmayan yerlerde dolaşması, çöp karıştırması ve başka kirli köpeklerle ilişki içinde olması dış parazite yakalanma riskini artırır.

Köpeklerde Dış Parazit Belirtileri

Köpekte dış parazit belirtileri köpeğin derisindeki değişimlerle ortaya çıkar. Köpeklerde parazit belirtileri köpeğin ırkına, yaşına ve sağlık durumuna göre değişiklikler gösterir. Köpeklerin büyük bir kısmında görülen belirtiler şunlardır:

  • Deride kızarıklık ve ateş
  • Tüy yapısında bozulma ve tüylerin kırılıp dökülmesi
  • Bölgesel kıl döküntüleri
  • Yüksek seviyede kaşıntı
  • Alerjik reaksiyonlar gibi belirtiler parazitlerin yoğun olmadığı evrede görülen belirtilerdir.

Parazitlerin yoğunlaşıp arttığı dönemde ise köpeğin sağlığında önemli bozulmalar ile beraber şu belirtiler:

  • Deride aşırı kızarıklık
  • Ciltte kabuklanma ve yara oluşumu
  • Vücudun her tarafında ciddi tüy döküntüleri
  • Sekonder enfeksiyonlar
  • İştahsızlık ve moral kaybı
  • Aşırı kilo kaybı
  • Halsizlik ve bitkinlik gibi sorunlara neden olur. Köpekte bu sorunların yaşanması dış parazite işaret ettiği için acil bir şekilde tedaviye gidilmelidir.

Köpeklerde Dış Parazit Tedavisi

Köpeklerde dış parazit tedavisi damla ve ilaçlar ile yapılır. Tedavi yapılırken dikkat edilmesi gereken nokta köpeğin yaşıdır. Tedavi programının köpeğin yaşına uygun olarak yapılması gerekir.

Köpek 3 ayını geçmiş ise damla tedavisine başlanır. Köpeklerde dış parazitten arındırıcı bu damlalar kullanılarak köpeğin parazitten kurtulması sağlanır. Bu özel damlalar mevcut parazitleri yok ederken yeni parazit oluşumlarını da önler.

Köpekte beliren parazitler yoğunlaşmış ise yine damla kullanılır. Ancak parazitlerin sıklığının yüksek olduğu tespit edilirse damla kullanımından önce köpeğe banyo yapılmalıdır. Bu banyo ektoparaziter ilaç ile yapılır ve önemli etkiye sahiptir.

Bu banyonun yapılması parazit tedavisinde başarı alınmasını sağlar. Köpek üç aydan büyük ise parazit damlaları kullanımı önerilmez. Damla yerine parazitlerin ortadan kalkmasını sağlayan özel tozlar kullanılır. Tozlar kullanıldıktan sonra köpek üç ayına girerse tedavide değişiklik yapılarak damlaya geçilir.

Köpeklerde dış parazit görülmese bile damla kullanımı önerilir bunu sıklığı yazın iki ayda kışın ise bir damla olacak şekilde yapılır. Bu tedavi uygulandığında köpekte dış parazit oluşması önlenir. 

Köpeklerde Dış Parazitin Neden Olduğu Hastalıklar

Dış parazitler köpeklerde hastalık oluşturma eğilimi gösterirler. Özellikle cilt hastalıkları yaratan parazitler tedavi edilmediklerinde büyük sağlık sorunlarına neden olurlar. Egzama ve deri döküntüleri gibi sorunlara yola açmakla beraber daha büyük sorunlar da oluştururlar.

  • Anemi
  • Uyuz
  • Egzama
  • Mantar
  • İnme ve bulaşıcı hastalıklar oluştururlar.

Köpeklerde Dış Parazit Türleri

Dış parazitler çeşitleri itibariyle birbirinden farklı gösterirköpeklerde en çok rastlanan dış parazit türü pireler bitler ve uyuz böcekleri olarak karşımıza çıkar.

  • Pireler: Görünüş olarak kahverengine sahiptirler. Çok küçük olmaları köpek tüylerinin altında yaşamalarını kolaylaştırır. Sık tüylü olan köpeklerde bunların görülme sıklığı daha fazladır.

Pireler oldukça hızlı ve küçük bir yapıya sahiptir buda onların çıplak gözle görülmelerini engeller pireleri tespit etmek için köpeğin davranışı gözlenmelidir. Köpekte sürekli kaşınma ve rahatsızlık hissi oluştuğunda pire tanısı konur.

Pireler her mevsim koşulunda rahatlıkla yaşayabilirler ancak ılık ve nemli alanlar pire oluşumunu destekler pireler köpeklerde kan emerek enfeksiyon riskini oluşturur ve köpekte anemiye neden olur

  • Bitler: Bitler fiziksel olarak pirelerden daha büyüktür. Buda tespit edilmelerini kolaylaştırır köpek sevilirken bu bitler insan eline yapışır yetişkin bitler köpek sağlığı için daha büyük sorunlar oluşturur.  

Bunlar köpeğin derisine yapışır ve kanını emerek çoğalırlar aşırı çoğalmalar neticesinde bulaşıcı hastalıklara neden olurlar çok ileri vakalarda köpeklerde inme oluşturarak ölüme kadar götürebilirler

  • Uyuz böceği: mikroskobik olan bu canlılar gözle görülemeyecek kadar küçüktür bunların çoğalması durumunda köpekte uyuz oluşur bunların çoğalmasını sağlayan ortamın koşulları ile alakalı kesin bir bilgi yoktur
  • Kene: köpeğin derisine gömülen keneler kan emerek yaşamlarını sürdürürler. Kan emdikleri için taşıdıkları hastalığı direkt olarak köpeğe bulaştırırlar kenenin ısırdığı bir köpeğin derisinden kene acil bir şekilde çıkartılmalıdır.

Köpeklerde Dış Paraziti Önlemek

Köpeklerde dış parazitten kurtulmak için kullanılan en etkili ürün ense damlası. Bu damla köpeğin ensesinin tam ortasına damlatılır. Burada amaç köpeğin ensesini yalayamamasıdır. Aynı şekilde köpek sahibi de iki gün boyunca enseyi okşamamalı ve ellememelidir.

Köpeklere dış parazit bulaşmasını önlemek için pire tasması da kullanılır. Özel içerikli bu tasmalar sayesinde dışarıda gezerken parazitler uzak duracaktır. Köpeğin sağlığına hiçbir kötü etki yapmaz. Tamamen bitkiseldir.

8 ile 12 ay boyunca etkili olan bu tasmalar 3 aydan sonra değiştirilmelidir. Köpeği dışarıdaki parazitlerden korumanın en iyi yöntemidir. Kene temizleme bezi ile de vücuda yapışan keneler alınır.

Köpeklerde dış parazit sorunu için uygulanan bu yöntemler köpeğin sağlığının korunmasında etkilidir.

Ayrıca Bakınız: Yavru Köpeklerde Parazit Tedavisi Nasıl Yapılır?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar