By melissa1 | 20-09-2022
Köpeklerde diş eti hastalığı nedeni plak oluşumlarıdır. Plaklar, diş eti sağlığını tehdit eden bakteriler köpeğinizin ağız, diş sağlığını tehdit eder. Dişler 24 saat boyunca fırçalanmadığında plak oluşumu hızlanır. 3 gün fırçalanmayan dişler mineralleşerek kısa sürede diş taşına dönüşür. Tartar haline gelen diş taşları dişlerin mine yapısını değiştirir. Bu da daha çok plak oluşumuna neden olur. Tüm bu oluşumların neticesinde köpeklerde diş eti iltihaplanması oluşarak evcil hayvanınızın ağız ve diş sağlığı bozulur. Köpeklerde diş eti iltihaplanması tedavisinin uygulamaması halinde diş eti iltihabı ilerleyerek daha ciddi sorunlara yol açar.
Günümüzde Köpeklerde diş eti hastalıkları sıklıkla görülen diş sağlığı sorunlarının başında gelir. Köpeklerde diş ve diş eti bakımı her zaman eksiksiz , düzenli şekilde yapılmadığı için evcil hayvanınızın ağız ve diş sağlığı olumsuz yönde etkilenir. Bazı köpekler diş ve diş eti hastalıklarına daha yatkındır. Pek çok köpek diş eti hastalıkları, ırk ve yaş fark etmeksizin köpeklerin genelinde görülür. Diş eti hastalıkları köpeklerde en çok görülen sağlık sorunlarının başında gelir. Yapılan araştırmalara göre köpeklerin %90'ı 2 yaşına kadar çeşitli diş eti hastalıklarına yakalanmaktadır.
Köpeklerin ağzında oluşan bakterilerin diş eti ve dişlerin diğer yapılarına, kemik dokusuna zarar veren, ilerleyici önemli bir hastalıktır. Diş eti hastalıklarının ortaya çıkardığı en belirgin şikâyetler zamanla hastalığın ilerlemesine neden olur. Köpeğinizin diş bakımını ihmal etmeden diş sağlığını koruyan uzman veteriner hekiminizin önerdiği çeşitli bakım ve tedavi yöntemlerini uygulamanız gerekir.
Köpeklerde diş eti hastalıklarının belirtileri oldukça fazladır. Bazı köpeklerde diş eti hastalıkları belirtileri bulunmazken bazıları bembeyaz, eksiksiz dişlere sahip olabilir. Uzman hekiminiz tarafından detaylı bir muayene ve görüntüleme yapılarak evcil hayvanınızın diş eti hastalığına sahip olup olmadığı kolaylıkla anlaşılabilir. Köpeklerde diş eti hastalığının nedeni yukarıda belirtilmiş olup hastalığın tedavisi için düzenli veteriner hekimi ziyaretleri yapılmalı. Bunun için evcil hayvanınızın diş ve diş eti muayenesini aksatmamanız gerekir. Köpeklerde görülen diş eti hastalıklarının belirtileri her zaman fark edilemeyebilir. Bu durum her köpek hastalığı için geçerli olmayıp hastalığın evresine göre değişiklik gösterir. Diş eti hastalıkları dişin farklı bölgelerinde hastalığın seyrine göre değişir.
Köpeklerde diş eti hastalıklarının evreleri 4 ayrı şekilde incelenir. Birinci evrede diş eti iltihabı gözlenir. Bu evrede henüz kemik ya da diş kaybı görülmez. Bazı durumlarda köpeklerde ağrı ve halsizlik oluşumu gözlenebilir. Çiğneme ya da diş fırçalama sırasında köpeklerde diş eti kanaması, diş eti şişmesi, ağız kokusu, diş eti kızarması gibi pek çok belirti oluşur. Köpeğinizde diş eti iltihabını fark ettiğinizde vakit kaybetmeden tedaviye hemen başlamalısınız. Hastalığın ilerlemesi potansiyel olarak yol açan pek çok sağlık riskini ortadan kaldırır. Birinci evrede, köpeklerde diş eti tedavisi aşamasında köpeğinizin ağız hijyenini sağlayarak hafif dozda antibiyotik verebilirsiniz.
Tedavi süreçlerinin köpek özelinde planlanması uzman veteriner hekiminizin önerdiği ilaçların kullanılması gerekir. İkinci evreden itibaren köpeğinizin ağız, diş sağlığını koruyan yol, yöntemlerini uygulamalısınız. Bu evrede köpeklerin diş etlerinde kanama, diş eti şişmesi gibi pek çok belirti ortaya çıkar. Diş ağrıları şiddetlenebilir ya da diş etleri kısa sürede çekilir. Üçüncü evrede köpeklerde diş eti çekilmesi orta seviyeye gelmiştir. Bu evrede ek olarak köpeklerde diş kayıpları görülür. Son evrede tüm belirtilere ek olarak diş çevresinde irin akar. Köpeklerde diş eti hastalıklarının son evresine geldiğinizde muhakkak dişi çektirmelisiniz. Evcil hayvanınızın dişlerinde görülen pek çok hastalık fiziksel belirtilerinin yanında davranışlarda da pek çok etkiye yol açar. Normal şartlarda dişlerini fırçalanmasına itiraz etmeyen köpekler diş etleri acıdığı için bakım sürecinden kaçınır. Bu aşamada köpeğiniz çiğneme oyuncakları ile oynamayı bırakır. Kuru mama yemekten ya da bakım sürecinden kaçma eğilimi gösterir. Köpeklerin diş eti ile ilgili ortaya çıkan bir diğer belirti de diş etlerinin siyahlaşmaya başlamasıdır.
Ayrıca Köpeklerde diş eti siyahlaşması evcil hayvanımızın diş eti hastalığına yakalandığını gösteren en büyük belirtidir. Köpeğinizin diş etinin siyahlaştığını fark ettiğinizde hemen panik yapmamalısınız. Bu köpeklerde diş etlerinde doğal siyah pigment genetik kaynaklı olarak yer almaktadır. Bazı köpeklerin dili ve diş etleri tamamen siyah yapıdayken bazılarında diş etleri üzerinde yama ve siyah nokta görünümü ortaya çıkar. Genetik olarak siyah diş etine sahip olmayan köpeklerde diş eti siyahlaşması görülür. Köpeğinizin diş etinin siyah hale gelmesi ciddi bir sağlık sorununa işaret edebilir. Diş eti iltihaplanması, diş eti hastalıkları, cilt sağlığı, diş eti tümörleri, ağız tümörü gibi pek çok hastalık melanoma neticesinde ortaya çıkarken evcil hayvanınızın dişlerinin siyahlaşmasına neden olur.
Diş eti hastalıklarına yatkın olan köpekler küçük ırklar ve brakisefali ırklarında meydana gelir. Basık burunlu olan köpeklerde çiçek hastalıklarının görülme ihtimali daha fazladır. Köpeklerde diş eti hastalığının nedeni ve diş eti üzerinde etkili olan faktörlerin incelenmesinden sonra diş hijyeni, bakımının sağlanması gerekir. Yukarıda belirtilenlerin dışında evcil hayvanınızın ağız şekli gibi pek çok faktör periodontal hastalığının oluşumunu hızlandırır.
Ayrıca Bakınız: Köpeğin Dişleri Neden Dökülür?