İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeklerde Çiftleşme Sonrası Davranış Sorunları

PET BİLGİ

By melissa1 | 20-02-2022

Köpeklerde Çiftleşme Sonrası Davranış Sorunları

Köpeklerde çiftleşme sonrası yaşanabilecek problemler, deneyimlenerek öğrenilir. Yine de köpek sahiplerinin olası sorunları bilmesi önemlidir. Köpek sahipleri özellikle köpeklerde kilitlenme gibi problemler ile sıklıkla karşılaşır. Köpek çiftleşmesi çeşitli sorunları beraberinde getirebilir. Bu sorunların farkında olmak önemli olsa da çok gerekmedikçe müdahalede bulunmamak gerekir. Müdahale etmeniz köpeğinize zarar verebilir ya da çiftleşmesinin olmasına engel olabilir. Köpeklerde çiftleşme sonrası hamilelik olduğunda, herhangi bir sorun görünüyorsa kürtaj yaptırmak gerekebilir. Bu durumda düzenli kontrollerinin aksatılmaması ve tedavi işlemlerine devam edilmesi gerekir. Köpeklerin hamileliğinin sağlıklı şekilde devam etmesi için düzenli beslenmesi gerekir.

Köpeklerde Çiftleşme Sonrası Davranış Sorunları

Köpek çiftleşmesi için dişi köpeğin hazır olması 7 ila 10 gün sürmektedir. Bu süre içerisinde dişi köpekler çiftleşmek istemezler ve erkek köpeğe izin vermezler. Döngü devam ettikçe regl kanının görünümü ve rengi değişir. Bu dönem ise dişi köpek için çiftleşmeye en uygun dönem olarak görülür. Köpeklere idrar testi yapılarak da çiftleşmeye uygun olup olmadıkları hormon seviyeleri sayesinde tespit edilir. Vajinal smear, vajinal sitoloji ve serum progestoron testleri de çiftleşme dönemine uygun olup olmadıklarını netleştirebilir. Köpeklerin yumurtlama zamanı östrus başlangıcından hesaplanarak 11. gün olduğu bilinir. Köpeklerde kanlı akıntının rengi açıldığında ise dişi köpek çiftleşmek için erkek köpek arayacaktır. Fakat bazı durumlarda yumurtalama bu dönemden daha geç ya da erken gerçekleşebilir. Genellikle 2 ila 3 hafta sonunda bu süreç sonlanır. Vulva ve akıntı normale döndüğünde sürecin bittiğini anlayabilirsiniz.

Köpeklerde Çiftleşme Sırasında Yaşanabilecek Sorunlar

Köpeklerde çiftleşme esnasında erkek köpeklerde problemler görülebilir. Bu sorunlardan en sık rastlananı ise köpeklerdeki kilitlenme problemidir. Köpeklerde kilitlenme çok uzun sürmez ve müdahale edilmesi önerilmez. Erkek köpeğin penisinin çiftleşme esnasında dişi köpeğin vajinası içinde kalması ile meydana gelir. Bu şekilde bir süre durmak ve köpeğin penisinin normale dönmesi, kilitlenme durumundan çıkmalarını sağlar. Bu problem karşısında müdahale etmeyi tercih ederseniz erkek köpeğin penisine zarar verme ihtimaliniz bulunur. Uzun süre bu durumda kalırlarsa müdahale edebilirsiniz. Kilitlenme sorunu 10 dakikadan uzun sürdüğünde müdahale edilmesi gerekir. Genel anlamda köpeklerde çiftleşme sırasında başka problem görülmez. İki tarafta birbirine kur yapar ve çiftleşmeye hazır hale gelmelerini sağlayan hormonları salgılarlar.

Köpeklerde Çiftleşme İçin Eş Bulma

Köpeklerde çiftleşme sırasında ve sonrasında yaşanabilecek problemler eş bulma ve çiftleşmek için yapılan kura karşılık görmemek ile yaşanır. Köpekler kendi eşlerini seçebilirler ve seçtikleri eşleri ile çiftleşme öncesinde kur yaparlar. Dişi köpekler çiftleşmek istemeyebilir. Çiftleşmenin gerçekleşeceği eşi genellikle dişi köpekler seçmektedir. Erkek köpekler sadece kur yaparlar. Erkek köpeklerden salgılanan hormonlar çiftleşmek isteyen dişi köpek tarafından kısa sürede karşılık görür ve çiftleşme gerçekleşebilir. İki köpek çiftleştirilmeden önce onlara gerekli zamanın verilmesi ve zorlanmaması önemlidir. İki köpeğin de çiftleşmek istememesi mümkündür. Bu durumda köpeklerin belli bir zaman aynı ortamda bırakılması ve davranışları izlenerek çözüm yolu aranması gerekir.

Köpeklerin Çiftleştirilmesinin Başarılı Olması İçin

Yapılan bazı araştırmalara göre, çiftleşme sırasında erkek köpeklerin dişi köpeklerden daha stresli olduğu anlaşılmıştır. Erkek köpeklerin kendi ortamlarında çiftleşmesi, daha az stres olmalarını sağlamaktadır. Bu sebeple dişi köpeğin erkek köpeğin yanına getirilmesi tercih edilmektedir. Çiftleşme 24 saat ile 48 saat arayla iki defa yapılırsa daha sağlıklı sonuçlar alınır. Dişi köpekler eş konusunda seçici davranabilir. Defalarca denenmesine rağmen, dişi köpek çiftleşmek istemeyebilir. Bu normal bir durum olarak kabul edilir. Bu nedenle kur yapma süreci iyi takip edilmelidir. Erkek köpekler dişi köpeklerden salgılanan kokuya karşı koyamaz ve onunla çiftleşmek isteyebilir. Bunun için de dişi köpeği ikna edici davranışlar gösterebilir.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.