By melissa1 | 22-01-2022
Köpeklerde bel ağrısı tedavi edilmediği sürece köpeğin yaşam kalitesini olumsuz etkiler ve hatta felce neden olabilen lumbosakral kısımda ağırı bir durumdur. Köpeklerde bel ağrısının tespit edilmesi kolaydır. Çünkü köpeğiniz çektiği acıya dair bir belirtiyi mutlaka verecektir. Köpeğinizde lumbagodan muzdarip olduğunu düşündüğünüzde mutlaka bir veteriner hekime götürmelisiniz. Köpeklerde meydana gelen ağrı son 3 lomber vertebralarda görülür. Bel ağrısı kemikleri etkilediği gibi bölgedeki kasların çalışmasını da arttırır ve ağrıya neden olur. Bu durum vücudun iltihaplanma aşamasında bir savunma yöntemi olarak harekete geçirilen ağrı mekanizmasından kaynaklanmaktadır. Bu duruma karşılık olarak, sıkışma, kas iltihabı, omurga çıkıntıları ve sinir yollarına baskı gerçekleşir ve fıtıklaşmış diskler meydana gelir.
Köpeklerin bel ağrısı kemiklerin doğal olarak yıpranması nedeniyle yaşlı köpeklerde daha sık görülmektedir. Aynı zamanda bazı köpek ırklarında kendi anatomi yapıları sebebiyle diğer ırklara göre lumbagoya daha fazla yatkınlık gösterir. Fransız bulldog, Labrador ve Dachshung ırkı köpeklerde eklem ağrısı daha fazla görünür. Genel anlamda, kısa bacaklı ve uzun gövdeli köpekler, omurgaları daha fazla ağırlık taşıdığı için sırt problemlerine yatkınlık gösterir. Köpeklerde bel ağrısının ortaya çıkmasının dış nedenleri de bulunur;
Köpeğinizde ilk fark edilecek işaret acısı. Köpeğiniz merdiven çıkmak istemez, koşmayı bırakır ve ağrıyan bölgeye dokunulması halinde şikâyet eder. Genel olarak daha az aktif olacağı söylenir. Bazı köpeklerin diğer köpeklere göre daha az ağrı yaşama olasılığı bulunur. Bir köpeğin bel kısmında bir sorun olduğunu gösteren başka işaretlerde bulunmaktadır. Bu belirtilerden bazıları;
En şiddetli hastalarda, omurilik etkilendiği zaman, uzuvlar ve omurilik arasındaki sinirsel bağlantı kaybolur. Bu durumda köpeğin arka bölgesinde felç meydana gelir. Bu durum genellikle ileri aşamalarda görülür.
Köpeklerde bel ağrısı nedenlerini belirleyebilmek için fizik muayene, tanı testleri ve köpek sahibinden köpeğin öyküsünü dinlemek gerekir. Veteriner hekiminizin sorularını doğru şekilde yanıtlamaya çalışmalısınız. Böylece olası ihtimalleri daraltırsınız. Klinik belirtiler, fizik muayene ve diğer yaralanmalar için sırtın palpe edilmesi ile tam yaralanma noktası bulunmalıdır. Köpeğiniz ağrı bölgeye yapılan baskıya tepki verecektir. Omurganın durumunu anlayabilmek için radyolojik incelemek yapılır. Röntgen ile herniasyon, enfeksiyonlar, ankilozan spondilit, intervertebral disklerin yıpranması ve aşınması, tümörler ya da diğer hastalıkların olup olmadığı belirlenir. Sonuçların net olmaması durumunda BT, MRI veya ileri tanısal görüntüleme testleri yapılır. Bu teknikler ile diğer yaklaşımların çok daha kesin ve doğru sonuçlarını elde edebilirsiniz.
Köpeklerde eklem ağrısına ne iyi gelir? Tedavi yöntemleri, altta yatan nedenlere göre belirlenir. Köpeğinizin ağrısını azaltmak öncelik olmalıdır. Bu nedenle analjezikler ve anti-inflamatuar ilaçlar reçete edilir. Ağrıyı azaltmak ve hareketliliği iyileştirmek için rehabilitasyon ve fizyoterapi tedavisi önerilir. Felçli ciddi durumlarda, iltihabın omurilik üstünde uyguladığı ağırlığı serbest bırakmak için operasyon gerekli olur. Köpeğiniz hareketsizlik sebebiyle aşırı kilo aldıysa, egzersiz seçeneği olmadığı için düzenli bir diyet planı tavsiye edilir. Ağrılı bölgeye ısı uygulayarak, köpeğinizin yatışmasını sağlayabilirsiniz. Sıcak su torbaları ya da elektrikli battaniyeler köpeğiniz için uygun olur. Köpeğinizin daha kolay hareket etmesi için bel koruyucuları ve manuel destekler kullanabilirsiniz.