İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeklerde Aşırı Hareketli Olma: Hiperaktiflik Neden Olur

PET BİLGİ

By melissa1 | 21-02-2021

Köpeklerde Aşırı Hareketli Olma: Hiperaktiflik Neden Olur

Köpeklerde aşırı hareketli olma durumu çok alışıldık bir durum değildir. Fakat bu kimi zaman köpek sahipleri için sıkıntılı anlar yaşamalarına neden olur. Bu yüzden onları kontrol etmekte zorlanan köpek sahipleri köpeklerini eğitme konusunda zorlanıyorlar. Hiperaktif bir köpek asla yerinde duramaz. Bir oraya bir buraya koşturup durur. Köpeklerde hiperaktifliğin kesin bir nedeni bulunmasa da veteriner hekimler bu sıkıntının nedeninin beslenme bozukluğu ve çevresel etkenlerden olduğu konusunda şüpheleniyorlar. Peki köpeklerde aşırı hareketli olma yani hiperaktiflik neden olur? Bu sorunla sahipleri nasıl baş etmeli? Gelin bu durumun detaylarına daha yakından bakalım…

Köpeklerde Aşırı Hareketli olma: Hiperaktif Olma Nedenleri

Köpeğinizin aşırı hareketli olmasının bir davranış bozukluğu olduğunu söylemeliyiz. Fakat bu kimi zaman sağlık sorunu haline de gelebilir. Köpeğin yetersiz egzersiz yapması ve enerjisinin doğuştan fazla olması hiperaktif olmasına neden olur. Köpeğiniz eğer içindeki enerjiyi doğal yollarla dışarı atamazsa aşırı hareketlerinden dolayı ona kızmamanız gerekiyor. Atlama, zıplama zamansız havlama, bir yerleri kazma çabası hiperaktifliğini gösterme şeklidir.

Köpeklerde hiperaktif olmanın bir diğer sonucu da doğru eğitim alamamasıdır. Köpeğimize yeterli ilgi ve sevgiyi göstermemekte iyi etmiyoruz. Çünkü köpeğin aşırı hareketli olması sizin dikkatini çekmek istemesinin de bir sonucu olabilir. Sadece havladığında yanına giderseniz köpek sürekli havlayarak, çılgınca hareketler göstererek sizin ilginizi çekmeye çalışırlar. O sanıyor ki böyle davrandığında sizin onunla ilgileneceksiniz. Köpeğe itaat eğitimi vererek bu durumun önüne geçebilirsiniz.

Köpeklerin hiperaktif olmasının diğer nedenleri:

Köpeklerde beslenme tarzı: Yediğimiz şeyler davranışlarımızı etkiler. Bu köpeklerde de geçerli bir durumdur. Bu yüzden köpekleri neyle ve nasıl beslerseniz bu onların davranışlarına yansıyacaktır. Hiperaktif davranışı tetikleyen en temel besin şekerdir. Şekerin yanında koruyucu katkılı maddeler, yapay tatlandırıcılar köpeğinizin çok hareketli olmasını tetikler. Köpeğinizin aşırı hareketli olmasından şikayet ediyorsanız beslenmesinden şeker oranını azaltmayın deneyin.

Köpeklerde yetersiz egzersiz:  Köpeğinizin yeterli egzersiz yaptığından emin misiniz? Her gün düzenli ve rutin egzersiz yapmanız köpekteki fazla enerjinin atılmasını sağlar. Eğer vakit bulabiliyorsanız köpeğinizle birlikte koşulara çıkmanızı tavsiye ederiz. Gün içinde köpeğiniz evde tek başına kalıyorsa ona birkaç tane oyuncak bırakarak akşama kadar miskin olmasının önüne geçebilirsiniz. Bu oyuncaklar onun zihnini meşgul edecek ve sürekli uyku halinde olmasını engelleyecektir.

Köpeklerde davranış eğitimi: Köpeğinize onu sahiplendikten itibaren ya da yavruluk döneminden davranış eğitimine başlamalısınız. Uzman bir eğitimciyle birlikte çalışmanız daha iyi olacaktır. Böylece köpeğin daha uysal olmasının yanında aklının da meşgul olmasını sağlarsınız. Bu eğitim seansları ile tüylü dostunuzla birlikte güzel vakitler geçirmiş olursunuz. Köpeğinizin sabırla eğitimlerinin  bitmesini beklemelisiniz. Böylece köpek eğitimlerden sonra enerji kontrolü yapacak ve kontrolsüz hareketlerini yapmayacaktır.

Köpeklerde olası fiziksel sorunlar:  Köpeğin aşırı hareket olması uzuvlarında meydana gelebilecek hastalıklardan dolayı olabilir. Köpeğin bir yerinin ağrımasından dolayı yerinde duramaması hiperaktif gibi görünmesini neden olur. Yukarıdaki altarnatifleri denedikten sonra köpekte düzelme olmuyorsa veteriner hekiminize götürerek muayene ettirmelisiniz.

Köpeklerde Aşırı Hareketliliğin Tedavisi Var mı?

Köpeğinizin hareketlerinde anormallik görüyorsanız ilk önce veteriner hekiminize götürün. Eğer sağlığından yana sıkıntı yoksa bir uzmandan yardım alarak köpeğin gerekli eğitimi almasını sağlayın. Köpeğinizin gün içinde yaptığı kontrolsüz hareketleri bir videoya çekerek veteriner veya köpek eğitmenine gösterin. Köpeğe itaat eğitimi ve kafes eğitimi verilerek durumun önüne geçilebilir. Köpeğinizi yeteri kadar yorarak onun enerjisini atabilirsiniz. Böylece hareket seviyesini düşürerek ev içerisinde çok hareketli olmasını engelleyebilirsiniz.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar