İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeklerde Ağız İltihabı ve Ağız Ülserleri

PET BİLGİ

By melissa1 | 12-10-2020

Köpeklerde Ağız İltihabı ve Ağız Ülserleri

Köpeğinizin ağzında veya çevresinde yara, yumru veya lezyon fark etmek endişe verici olabilir. Köpeklerde ağız iltihabı dudaklarda, diş etlerinde ve hatta dilde görünebilir. Köpeklerde ağız iltihabı, ağız mukozasının mukoziti veya iltihabı olarak da bilinirler. Ülserler izole edilebilir veya altta yatan periodontal hastalık varsa dişlerle alakalı olabilir.

Ağız yaraları köpeklerde görülen en kötü durumlardan biridir. Virüsü tetiklemiş olabilecek ciddi bir altta yatan hastalığın göstergesi olabilirler. Pemfigus, köpeğin bağışıklık sistemini zayıflatan ve deri hücreleri arasındaki bağlantılara saldıran bir deri hastalığıdır.

Köpeklerde ağız iltihabı, yanakların iç kısımları, dudaklar, damak, dil ve dişleri çevreleyen dokuyu içeren farklı mukozit türleri meydana getirebilir. Köpeklerde ağız ülserlerinin klinik belirtileri arasında ağız kokusu, salya akması, iştah azalması, oynamaya isteksizlik ve ağzı açarken ağrı bulunur.

Köpeklerde Ağız Ülserlerinin Nedenleri ve Türleri

Örneğin, köpeğiniz açıkça acı çekiyor mu? Salya akıyor mu, uyuşuk mu yoksa yemek yemeye isteksiz mi? Dişleri takırdıyor mu? Ağız ülserleri bir dizi farklı sağlık sorunundan kaynaklanabilir ve tedavi edilmezse ikincil iltihap riskini artırabilir.

Köpeklerde ağız ülserlerinin neden olabileceği bazı hastalıklar:

Diş Hastalığı: Diş eti lezyonları ve diğer diş hastalıkları ağız ülserinin nedeni olabilir.

Yüz Derisi Kıvrımları:  Bazı köpek ırklarındaki fazla derinin doğal kıvrımları, ara sıra ülsere neden olabilecek tahriş oluşturabilir.

Oral Papilloma Virüsü: Dudaklarda, dilde, boğazda veya diş etlerindeki küçük ağız tümörlerine bu virüs neden olabilir. Köpeklerde oral papilloma virüsü, tam gelişmemiş 2 yaşının altındaki köpekleri tetikler.

Tümörler: Diş etleri, dudaklar, dil ve lenf düğümlerindeki ağız tümörleri kanserli veya iyi huylu olabilir.              

Dişeti Hiperplazisi Köpeklerde dişeti hiperplazisi, diş eti dokusunun aşırı büyümesidir ve küçük bir tümör gibi görünebilir. Tipik olarak iyi huyludur, ancak veterineriniz kanser öncesi hücreleri kontrol etmek için biyopsi yapabilir.

Böbrek Hastalığı: Köpeklerde ağız yaraları, kronik böbrek hastası olan köpeklerde ileri böbrek yetmezliğinin belirtilerinden biridir.

Köpeklerde ağız iltihabı, genellikle eozinofilik granülom karmaşık hastalığı ile bağlantılıdır. Köpeklerden daha çok kedilerde de görülür. Köpeklerde ağız ülserleri, dudakları etkilediği gibi sert damakta veya ağzın çatısında kırmızı ülseratif lezyonlar da bulunabilir. Mantar şeklindeki kitleler genellikle dilde bulunur. Tedavinin amacı, altta yatan alerjik nedeni ele almaktır.

Köpeklerde ağız ülserinin belirtileri:

  • Tükürükte kan
  • Aşırı salya
  • Dişlere yakın, ağrılı veya ülseratif lezyonlar
  • Yemek yemeye isteksizlik
  • Şiddetli ağız kokusu
  • Ağız iç yüzeyinin şişmesi
  • Dudak kıvrımlarının şişmesi
  • Koyu, bulanık tükürük

Köpeklerde ağız ülserinin nedenleri:

  • Şeker hastalığı
  • Hipoparatiroidzm           
  • Böbrek hastalığının neden olduğu üremi
  • Hipotiroidizm
  • Az proteinli yetersiz beslenme
  • Riboflavin eksikliği (B2 vitamini eksikliği)
  • İlaca bağlı ― toksik epidermal nekroliz
  • Ağızda kemik veya odun parçaları

Köpeklerde ağız ülseri ve kronik ülseratif paradental stomatit (CUPS), diş etlerinde ve ağız boşluğunun mukozal kaplamasında ağrılı ülserlere neden olan bir ağız hastalığıdır. Bu durumun nedeninin, diş yüzeylerindeki bakteri ve plağa aşırı duyarlı bir bağışıklık tepkisi olduğu belirlenmiştir.        

Köpeklerde Ağız Ülserinin Teşhisi Ve Tedavisi

Köpeğinizin sağlığı, semptomların başlangıcından itibaren hastalığın seyrini ve köpeğinizde gelişen durumları eksiksiz veteriner hekiminize söylemeniz gerekir. Veterineriniz, köpeğinizdeki iltihabın derecesini veya herhangi bir dişin bakıma muhtaç olup olmadığını belirlemek için köpeğinizin ağız içini detaylı bir şekilde inceleyecektir.

Standart testler, altta yatan bir hastalığı tespit etmek için tam kan sayımı, bir idrar tahlili ve bir elektrolit paneli içerecektir. Kemik tutulumunu belirlemek ve idiyopatik osteomiyelitin derecesini değerlendirmek için röntgen çekilecektir.Genellikle kronik antijenik uyarı (kronik bir hastalık durumundan), bir hayvanı oral ülserasyon ve stomatit gelişimine yatkın hale getirecektir. (Antijenler, vücutta antikor üretimini uyaran maddelerdir.)

Köpeklerde ağız ülseri teşhisi konulduktan sonra, tedavi hastalığın türüne göre belirlenecektir. Papilloma virüsünün neden olduğu oral tümörler de dâhil olmak üzere diş sorunları genellikle anestezi gerektirir, böylece veteriner sorunu cerrahi olarak çözebilir. Ağır vakalar için, bir veteriner diş hekimliği uzmanına sevk edilebilirsiniz. İkincil bakteri veya mantar enfeksiyonları için özel şampuanlar, antibiyotikler veya antifungaller reçete edilebilir.

Köpeğinizin deri kıvrımlarından kaynaklanan dermatiti varsa, veterineriniz yaraları iyileştirmek ve yaralın oluşmasını engellemek için hidrokortizon kremi, ketokonazol şampuanı veya antibakteriyel merhemler yazabilir. Köpeklede kanserli bir ağız tümörünü çıkarmak için ameliyat olabilir: İleri bir seviyedeyse, veteriner hekiminiz kemoterapi de önerebilir. Köpeklerde otoimmün bozuklukların tedavisi,  immünosupresif ilaçlar kullanarak immün tepkiyi kontrol etmeyi amaçlayacaktır. Antibiyotikler ikincil enfeksiyonların önlenmesine yardımcı olabilir.

Köpeklerde Ağız Ülseri Nasıl Önlenir      

Köpeğinizin ağız hijyenini korumak, ağız ülserine neden olan birçok diş problemini ve enfeksiyonu önleyebilir. Köpeğinizin diş bakımını düzenli her gün yaparak ihmal etmeyim. Bunu yaparken, tahriş veya anormallik belirtileri aramak için köpeğinizin ağzının tamamını incelemek için zaman ayırın. Bu olayı ne kadar sık ​​yaparsanız, değişiklikleri erken tespit etmek o kadar kolay olur ve bu da tedaviye yardımcı olabilir. Yüz derisinde doğal bir fazlalık olan bazı köpekler, sorunları önlemek için daha düzenli banyoya veya merhemlere ihtiyaç duyabilir.

Köpeklerde ağız ülserini önleyebileceğiniz diğer adımlar, köpeğiniz için temel sağlık bakımı ihtiyaçlarını içerir. Besleyici bir diyet ile düzenli veteriner muayeneleri, köpeğinizin oldukça sağlıklı kalmasına ve ciddi sağlık sorunları risklerinin azaltılmasına yardımcı olabilir. Köpeğiniz için erken teşhis tedavisinin daha kısa sürede bitmesine ve diğer hastalıkların çıkmasının önüne geçebilirsiniz.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.