İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeklerde Addison Hastalığı Belirtileri

PET BİLGİ

By melissa1 | 22-01-2022

Köpeklerde Addison Hastalığı  Belirtileri

Köpeklerde addison hastalığı böbreklerde bulunan adrenal bezleri etkileyen ciddi bir sağlık sorunudur. Böbreküstü bezlerinin hasarına neden olacak herhangi bir durum addison hastalığının nedeni olur. Addison hastalığına sahip olan köpekler, yeterli düzeyde adrenal hormonunu üretme yetisine sahip değildir. Bu nedenle kanda bulunan sodyum, glikoz, klorür ve potasyum seviyeleri gerekli kontrole sahip değildir. Köpeğinizde dehidrasyon ve hayati organlarda ciddi problemler ortaya çıkar. Bazı köpek ırklarında addison hastalığına daha fazla yatkınlık bulunur. Bu köpekler; Sakallı Collies, Büyük Danimarkalılar, Portekiz Su Köpekleri, Kaniş ve West Highland Beyaz Teriyer’dir. Köpeklerin tedavisinde veteriner hekim tavsiyesi olmadan ilaç kullanılmamalıdır. Yanlış ilaç kullanımı, köpeğinizin hormonlarındaki dengesizliğe neden olur.

Köpeklerde Addison Hastalığı Nedenleri

Köpeklerde addison hastalığı adrenal bezlerin salgıladığı mineralocortikoid ve glucokortikoid düzeyinin düşmesiyle ortaya çıkmaktadır. Minerolocortikoidler vücuttaki potasyum ve sodyumun elektroliz edilmesinde kullanılmaktadır. Mineralocortikoidlerin seviyesi düştüğünde soyum ve potasyum dengesi bozulur. Ayrıca sindirim sistemi, kardiovasküler sistem, sinir sistemi ve böbrekler olumsuz etkilenir. Addison hastalığının meydana gelmesindeki sebep, ACHT üretmemesi, hipofiz bezinin tümörü, granulomatous hastalıklar ya da ilgi bezlerin hasar görmesidir. Addison hastalığı köpeklerde çok sık görülmese de orta yaşlı ya da genç köpeklerde görülmektedir. Dişi köpekler erkek köpeklere kıyasla daha fazla risk altında kabul edilir. Köpeklerdeki addison sorununun çok sık görülen sebebi, bağışıklık sisteminin kendi dokusuna saldırması ile bağışıklık aracılı bir yıkımdır.

Köpeklerde Addison Hastalığı Belirtileri

Köpeklerde addison hastalığı teşhis edilmesini zorlaştıran çeşitli belirtilere yol açmaktadır. Bu belirtiler aynı zamanda nöbetler halinde görülebilir ve kaybolur. Addison hastalığının şiddeti, akut vakarda bazı belirtiler ile yaşamı tehdit edebilmektedir. Köpeklerde görülebilecek semptomların bazıları ise;

  • Kusma
  • Anoreksi
  • İştahsızlık
  • Uyuşukluk ve depresyon
  • İshal ya da kanlı dışkı
  • Titreme
  • Sık idrara çıkma
  • Artan susuzluk ve dehidrasyon
  • Kilo kaybı
  • Düzensiz kalp atışı
  • Zayıflamış nabız
  • Vücut ısısının düşmesi
  • Alopesi adıyla bilinen saç dökülmesi
  • Karın ağrısı
  • Cilt hiperpigmentasyonu
  • Hipoglisemi (Kan şekerinin düşmesi)
  • Stres altındayken metabolizma ve elektrolit dengesizliğinin şoka neden olduğu addison krizi olarak da bilinen çöküş

Köpeklerde Addison Hastalığı Teşhisi

Köpeklerde addison hastalığı genelde bir krize neden olduğunda teşhis koyulur. Çünkü bu hastalık ancak akut aşamaya ulaşırsa ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple köpekler çökme ve şok gibi yaşamlarını olumsuz etkileyen belirtiler gösterir. Addison krizleri stabil olduğunda, veteriner hekiminiz bu durumu anlayabilmek için bir dizi test yapılır. Çöküşün nedeni belirlemenin yanı sıra diğer nedenlerin elenmesi önemlidir. Bu sebeple köpeğinizin birtakım kan testleri vermesi gerekir. Aynı şekilde tam kan sayımı, biyokimya ve idrar tahlili de belirleyici tanı yöntemleridir. Olağandışı düzeyde sodyum, kandaki klorür, kalsiyum seviyeleri ve anemi dışında kandaki olağandışı üre ve potasyum seviyeleri de addison hastalığının semptomlarıdır. İdrar tahlili ile düşük idrar konsantrasyonları belirlenir.

Köpeklerde Addison Hastalığı Tedavi Yolları

Köpeğinizin addison hastalığını teşhis etmek için, veteriner hekiminiz köpeğinize ACHT stimülasyon testleri uygulayacaktır. Normal köpeklerde bu testler, böbreküstü bezlerinin kanda ölçülen kortizol üretimine sebep olur. Aynı zamanda, addison hastalığına sahip olan köpeklerde kortizol seviyesi yeteri kadar yükselmez. Bir köpeğin çöküş yaşadığı addison krizinde, tedavi tıbbi ve acil bir durum olarak kabul edilmelidir.

Köpeğiniz yoğun tedavi için hastaneye yatış yapmalıdır. Veteriner hekiminiz köpeğinizin eksiklerini gidermek için düzeltici hormon takviyesi ve intravenöz sıvı verir. Köpeklerde addison hastalığı kontrol altına alınıp tedavi edilmediğinde, köpeğinizin hayatı boyunca yedek hormon tedavisi alması gerekir. Addison hastalığının bilinen kesin bir tedavisi yoktur. Ancak semptomların ortadan kalkması için tedavi yöntemleri uygulanır. Veteriner hekiminiz hastalığın ilk aşamalarında replasman hormonlarının dozunu ayarlar. Florinef ilacı addison hastalığında sıklıkla reçete edilen ve günde iki defa alınması gereken bir ilaçtır. DOCP ise 25 günde bir uygulanır ve etkili bir enjeksiyon tedavisidir.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar