İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpekler Neden Ulur?

PET BİLGİ

By melissa1 | 31-01-2022

Köpekler Neden Ulur?

Köpekler neden ulur? Uluyan köpek birçok farklı neden dolasıyla ulumayı iletişim aracı olarak kullanabilir. Köpeklerin uluması vahşi doğalarında da yaptıkları normal bir seslendirme şeklidir. Ulumak sadece kurtlara ve çakallara özel bir davranış değildir. Chihuahua ve Pomeranian ırkı köpekler uluma yetisine sahiptir. Özellikle bazı köpek ırkları uluma sesi çıkardığında daha iyi bilinmektedir. Köpekler sadece anesteziden uyanınca ya da korkudan uluma sesi çıkarabilirler. Köpeğinizin uluduğu esnada size ne anlatmak istediğini anlamaya çalışmalısınız. Köpeklerin uluması ırkından, yaşından ve karakterinden bağımsız şekilde gerçekleşir. Bazı köpekler sık sık uluma sesi çıkarırken bazıları az ulur. Köpekler dikkat çekmek için uluyabildiği gibi bir tehlike sezdiğinde de ulur.

Köpekler Neden Ulur? Köpeklerin Uluma Nedenleri

  • İlgi Çekme İsteği

Uluyan köpek ilgi çekmek amacıyla bu yöntemi kullanılır. Deneyimlerinde sahiplerinin yüksek sese tepki verdiklerini keşfettiyse ulumayı alışkanlık haline getirdiklerini görebilirsiniz. Köpeğiniz uluduğunda ona tepki vermeniz, ilgilenmeniz, eğlenceli ya da komik olmanız köpeğiniz tarafından olumlu kabul edilir ve amaçlarına ulaşmak için sık sık ulamayı tercih ederler.

  • Bölge Korumacılığı

Köpeklerde uluma içgüdüsel bir iletişim yoludur. Köpekler bulundukları yerlerin sahibi olduklarını bildirmek amacıyla uluyabilirler. Hem bölgelerine yaklaşan yabancı kişilere hem de diğer canlılara karşı uyarı olarak kullanılıyor. Böylece potansiyel tehlikeleri savuşturabilirler.

  • Ayrılık Kaygısı

Köpeklerin evde yalnız kaldığında ayrılık kaygısı yaşayarak ulumaları mümkündür. Köpekler sahipleri ile sıkı bağlar kurar ve dünyalarının merkezine onları koyarlar. Bağlı oldukları insanlar evden ayrıldığında köpeğinizde çeşitli davranış sorunları ortaya çıkar. Ayrılık kaygısı sebebiyle uluyan köpekler sahipleri geldiğinde ulumayı bırakır.

  • Sağlık Sorunları

Köpekler herhangi bir neden yokken ve çevresinden ilgi görürken uluyorsa bir sağlık sorunu olduğu düşünülür. Ağrı çeken ve canı yakan köpekler rahatsızlıklarını uluyarak ifade etmektedir. Ek belirtilere rastladığınız zaman kısa süre içerisinde veteriner hekime başvurmanız gerekir.

  • Yüksek Seslere Tepki

Köpeklerin duyusu oldukça gelişmiştir. Bu nedenle yüksek sesli müzikler, ambulans ve siren sesleri köpekleri tetikler. Yüksek sese tepki olarak verilen uluma sesi tetikleyici ses ortadan kalktığında geçmektedir.

Yavru Köpekler Neden Ulur?

Köpeklerin uluması sadece yetişkin köpeklere özgü değildir. Yavru köpeklerde bir iletişim yöntemi olarak sıklıkla ulur. Uluyan köpek acıkmış, susamış, yalnız kalmış ya da tuvalet ihtiyacı ortaya çıkmış olur. Yavru köpekler sadece ilgi görmek istediğinde de uluma davranışını gösterir. Yavru köpekler ihtiyaçlarını anlatabilmek için uluduklarında ihtiyaçlarının anlaşılması gerekir. Fakat ihtiyaçlarının karşılanması için ulumalarının bitmesi beklenmelidir. Köpeğiniz uluduğunda pozitif bir şekilde yaklaşmak bu uluma davranışının kalıcı olmasına sebep olur. Köpeklerin ezan okunurken de sık sık uluduğu gözlemlenmektedir. Birçok kişi köpeklerin ezan okunurken uluması sorusunun yanıtını merak eder. Bu sorunun net bir cevabı olmasa da genellikle yüksek seslere tepki verdikleri düşünülmektedir. Köpekler ezan okunduğu sırada yüksek perdeli sesleri duymaktadır.

Köpeklerde Uluma Davranışı Nasıl Önlenir?

Köpeklerin uluma davranışı rahatsız edici olmaya başladığında hem aile üyeleri hem de çevredeki kişiler için problem haline gelmektedir. Köpeklerin ulumasının azaltılması için öncelikle köpeklerin neden uluduğunun cevabı bulunmalıdır. Her köpek aynı sebep dolasıyla ulumadığı için hangi durumlarda ne kadar süre ve ne zaman uluduğu gözlemlenmelidir. Köpeklerin uluması yüksek sesler ile tetikleniyorsa ses kaynağının ortadan kaldırılması gerekir. Böylece uluma rahatsız edici boyutlara gelmeden engellenir. En etkili yöntem belli seslere karşı duyarsızlaştırılmasıdır. Aksi halde belli sesler ile karşılaştıklarında yine aynı davranışı gösterebilirler. Köpeğinizin seslere duyarsızlaştırılması için köpeğin tepki verdiği sesi öncelikle düşük gürültülü şekilde dinletmelisiniz. Köpeğiniz tepki vermediğinde sesin şiddetini azar azar arttırabilirsiniz. Bu uygulamayı sabırlı bir şekilde devam ettirmeli ve duyarsızlaştırma seanslarına devam etmelisiniz.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.