İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpekler Neden Pede Tuvaletini Yapmaz?

PET BİLGİ

By melissa1 | 18-02-2022

Köpekler Neden Pede Tuvaletini Yapmaz?

Köpekler neden pede tuvaletini yapmıyor? Köpeğin eve tuvaletini yapmaması içinfarklı yollar denenebilir. Öncelikle köpeğinizin neden eve ya da ped dışında herhangi bir yere idrar yapmayı tercih ettiğini anlamalısınız. Özellikle yavru köpekler ev içerisine idrarlarını yapar. Yavru köpeklerin bu davranışı oldukça normal karşılanırken yetişkin ya da tuvalet eğitimi almış köpeklerin bu davranışının altında başka nedenler yatar. Yavru köpeklerin idrar kesesi çıkışında bulunan kas yapıları gelişmediği için tuvaletlerini çok uzun süre tutamazlar. Köpeğinizin kasları gelişene dek alan kısıtlaması yapmalı ve idrar pedleri kullanmalısınız. Köpeğinizin boyutuna ve ırkına göre bir çit edinerek alan kısıtlamasını sağlayabilirsiniz. Yetişkin köpekler ise dikkat çekmek istediklerinde, isyan ettiklerinde ya da depresyonda olduklarında eve tuvaletlerini yapabilirler.

Köpekler Neden Pede Tuvaletini Yapmaz? Köpeklerin Eve Tuvalet Yapma Nedenleri

  • Köpekler içgüdüsel olarak kendi alanlarını işaretlemek amacıyla ev içerisine idrarını yapar.
  • Yetişkin bir köpeğin eve tuvaletini yapmaması için doğru bir tuvalet eğitimi almış olması gerekir. Köpekler yanlış ya da eksik tuvalet eğitimi sebebiyle eve tuvaletini yapar.
  • Köpeğinizi yürüyüşe çıkarmamanız, ilginizin azalması, farklı bir evcil hayvan sahiplenmeniz ya da onunla oyun oynamamanız köpeğinizin depresyon sonucu tuvalet alışkanlıklarının değişmesine neden olur.
  • Köpeğiniz çeşitli sağlık sorunları nedeniyle eve tuvaletini yapacaktır. Erkek köpeklerde görülen prostat, dişi köpeklerde rastlanan idrar yolu enfeksiyonu, idrar kesesine baskı yapan tümörler, östrojen seviyesindeki anormallikler, ilaçların yan etkileri ve ishal gibi rahatsızlıklar eve tuvaletini yapmalarına neden olur.

Köpek Tuvalet Pedi Nedir?

Köpek tuvalet pedleri, köpeğiniz tuvalet eğitimini tamamlayana kadar kullanılır. Köpeğiniz için ayırdığınız alanın hepsini çiş pedleri ile kaplayabilirsiniz. Köpek tuvalet eğitiminin en büyük yanlışlarından biri ise köpeği pede alıştırdıktan sonra dışarıya tuvaletini yapmasını beklemektir. Asında tuvalet pedleri eğitim sırasında tuvalet kazalarını önlemek ve evin kirlenmesini engellemek için kullanılmalıdır. Bu süre içerisinde köpeğinizin esas tuvalet eğitimini dışarıda yapmalısınız. Köpeğiniz küçük ırksa ve tuvaletini pede yapmasını istiyorsanız, tuvalet pedlerini asıl tuvalet yeri olarak da kullanabilirsiniz. Köpeğinizi dışarı çıkarsanız dahi eğitim ilk zamanlarında pedler üzerinde tuvalet kazalarının yaşanması normaldir. Kirlenen pedleri kısa sürede değiştirmelisiniz. Bu tuvalet kazaları 2 aydan büyük yavru köpekler için ortalama 2 ila 5 gün sürebilir.

Köpeklerin Sevmediği Kokular Nelerdir?

  • Naftalin: Çamaşırların korunması için kullanılan naftalin köpekler için rahatsız edici bir kokuya sahiptir. Naftalin kötü kokusu ile birlikte zehirleyici etkisi sebebiyle köpekler için son derece zararlıdır.
  • Sirke: Köpeklerin koku reseptörleri sirke kokusuna dayanamaz. Köpeğin eve tuvaletini yapmaması için belli alanları sirke ile temizlemeyi denemelisiniz. Evi tamamen temizlemek yerine köpeğinizin çişini yapmayı tercih ettiği alanlarda sirke kullanmalısınız.
  • Amonyak: Kimyasal etkiye sahip amonyak kokusu, köpeğinizin burnunu tahriş edebilir.
  • Acı Biber: Köpeğinizi evin herhangi bir alanından uzak tutmak için acı biber kokusunu deneyebilirsiniz. Fakat bu kokunun köpeğinizde tıkanıklığa ve hapşırmaya neden olabileceğini bilmelisiniz.
  • Turunçgiller: Köpekler turunçgiller kokularından hiç hoşlanmaz. Güçlü turunçgillerin kokuları köpeklerin burun deliklerine zarar verebilir.

Köpek İdrar Kokusu Temizleme

Köpek idrarı içerisinde bulunan feromonlar, köpeklerin iletişim sırasında kullandığı sistemin parçalarıdır. Feromon maddeleri köpeklere idrarlarını yapabilecekleri alanları gösterir. Köpeğiniz tuvalet kazası yaşadığı zaman feromonları koklamak yerine aynı alana idrarını yapmaları için teşvik eder. Bu sebeple tuvalet kazalarının tekrarlanmasını önlemek için idrar temizleme konusunda özenli davranmak gerekir. Köpeklerin idrarında amonyak üreten bakteriler vardır. Bu bakteriler kötü bir kokuya sahip olduğu için idrarın kokusunu rahatça fark edebilirsiniz. İdrar temizliği için enzimatik temizleyici ürünler kullanabilirsiniz. Bu ürünler feromonları meydana getiren enzimleri ve proteinleri yok eder. Kullanacağınız tüm leke ve koku çıkarıcı temizlik malzemelerinin 15 dakika kadar temas süresi olmalıdır.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.