By melissa1 | 29-10-2020
Köpek öksürüğü, vücut tarafından hava yolundaki herhangi bir tahrişe veya anormalliğe verilen doğal bir tepkidir. Tüm köpekler zaman zaman doğal olarak öksürür. Ancak sürekli tekrar eden bir öksürük, daha ciddi bir altta yatan hastalığın veya tıbbi durumun bir belirtisi olabilir.
Köpeğinizin sık sık öksürmesini görmeniz aklınıza türlü türlü sorular getirebilir. Köpeğiniz hasta mı? Boğuluyor mu? Veterinerinizi aramalı mısınız? Bir köpek öksürüğünün, bazıları potansiyel olarak tehlikeli olabilecek birçok nedeni olabilir.
İşte köpeklerde öksürük nedenleri ve bu konuda yapabilecekleriniz hakkında bilmeniz gerekenleri yazımızın devamında okuyabileceksiniz.
Köpekler çevresini koku ile tanıyabildikleri burunlarıyla ve bazen de ağızlarıyla keşfederler. Köpeğiniz, toz, mikrop, polenler dâhil her türlü şeyle temas eder. Tüm bunlar öksürüğe neden olabilir. Solunum yollarıyla temas ettiği bazı şeyler enfeksiyon veya virüs kapmasına neden olabilir. Genellikle köpeğinizin öksürüğünün sesi, zararsız bir boğaz gıdıklamasının sonucudur. Ancak köpeğiniz yoğun bir şekilde öksürmeye devam ederse bunu görmezden gelmemelisiniz.
Köpeğinizin yaptırılması gereken ilk aşılarından bronşit aşısının yapılmaması sonucu gelişen solunum sistemindeki rahatsızlıklarının meydana gelmesinden kaynaklanır. Bu öksürükler klasik köpek öksürüğü olup kısa sürelidir. Bu öksürükler ile birlikte sarımsı ya da yeşilimsi akıntılar meydana gelebilir.
Eğer köpeğinizde boyun tasması takılı ise ve köpeğinizi dolaştırırken sizi çok çekiştiriyor ve tasmasının gergin olmasına neden oluyorsa boyun bölgesine zarar vermiş olabilir. Bu tahrişten dolayı köpeğinizde öksürük meydana gelir. Bundan dolayı köpeğinizin tasmasını boynuna değil göğüs tasmalarından tercih etmenizi öneririz.
Köpeklerde yaygın öksürme nedenleri;
Alt ve üst solunum yolları enfeksiyonları bazı ırkları spesifik olarak hastalıklara neden olur.
Enfeksiyonlara Bağlı Öksürük
Virüsler, bakteriler, mantarlar ve parazitlerin tümü bir köpeğin üst solunum yolunu, akciğer dokusunu, hava yollarına (bronşit) etki edebilir ve köpeklerin öksürmesine neden olur. Öksürmeyle birlikte ateş ve burun akıntısı görülür.
Köpeğinize destekleyici bakım, enfeksiyonların neden olduğu öksürük tedavisinin önemli bir parçasıdır. Köpeğinizi dinlenmeye, içmeye ve yemeye teşvik etmelisiniz. Veteriner hekiminiz öksürük kesici ilaçlar yazarak köpeğinizin öksürüğünü azaltır.
Kalp Hastalığına Bağlı Öksürük
Mitral kapak endokardiyozu, dilate kardiyomiyopati, birçok nedenden kaynaklanan konjestif kalp yetmezliği ve daha fazlası dâhil olmak üzere birçok farklı kalp hastalığı türü köpekleri öksürür.
Kalp Kurdu Hastalığına Bağlı Öksürük
Kalp kurtları, bir köpekten parazitin larva formlarını alıp diğerine geçiren sivrisineklerin ısırıkları yoluyla bulaşır. Bunun sonucunda iltihaplanma, öksürük meydana getirerek akciğer hasarına yol açabilir.
Trakea Çökmesine Bağlı Öksürük
Köpeğinizin Trakea olarak adlandırılan aslında soluk borusu dediğimiz ve bu halkalardan oluşan vücuda hava akışı sağlayan organıdır. Bu halkalarda doğuştan ya da sonra gerçekleşen deformasyon sayesinde köpeğinizde nefes tıkanıklığı meydana gelir. Bu sorun büyümeyen küçük ırklarda daha sık görülür.
Trakea’nın ilk belirtisi aniden başlayan öksürükler ve kalın sert ve hırıltılı bir sesle öksürmesinden anlaşılır.
Akciğer Ödemine Bağlı Öksürük
Islak, balgamlı nemli bir öksürük, alt hava yolu veya akciğer sorununun bir belirtisi olabilir. Bu ıslak, gargara sesleri, köpeğinizin ciğerlerinde sıvı olabileceğini gösterir. Diğer öksürüklerden farklı olarak, köpek öksürmese bile nefes almada güçlük çekecektir.
Köpeğinizin öksürük riskini sınırlamak için yapabileceğiniz bazı basit şeyler vardır:
Köpeklerde öksürük genellikle tedavi edilebilir. Bununla birlikte, veterineriniz köpeğinizin öksürüğünü tedavi etmeden önce, öksürüğün altında yatan nedeni teşhis etmesi gerekir. Veteriner hekimler, testler ve klinik işaretlerine dayanarak teşhis koyarlar.
Köpeğinizin öksürüğü varsa ve aşağıdaki belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, veterineri ziyaret etmelisiniz:
Veteriner hekiminiz altta yatan nedeni bulduktan sonra, hem köpeğinizin öksürüğünü hem de altta yatan nedeni veya hastalığı tedavi eden ihtiyaçlarına yönelik bir tedavi planını oluşturacaktır.