By melissa1 | 11-08-2022
Köpeklerde kuduz aşısı temel aşıların sınıfında bulunmaktadır. Köpekler ne zaman kuduz aşısı olur gibi pek çok soru bu aşılar ile ilgili olarak yöneltilmektedir. Kuduz aşısı yalnızca bir defaya mahsus olarak gerçekleştirilmemektedir. Aşının köpeklere ilk olarak yavru iken ardından da yetişkin iken yapılması gerekmektedir. Yavru köpeklerde aşılama takvimi yapılır iken köpeklerin 6 hafta ile 8 hafta arasında olmasına dikkat edilmelidir. Bu aşı köpeklerin ilk 12 haftasından sonra tekrarlamaya başlanacaktır. Yılda bir kez olacak şekilde tekrarlanması gereken bu aşı her ülkedeki kuduz aşısı protokollerine göre değişmektedir.
Bazı ülkelerde kuduz riski yok ise aşı zorunluluğu olmayabilmektedir. Bazı ülkelerde ise kuduz aşısının yetişkin köpeklere uygulanma sıklığı 1 değil 3 olarak belirlenmektedir.
Her köpek sahibinin içerisinde bulunduğu ülke uygulamalarına göre hareket etmesi gerekmektedir. Türkiye’de köpekler ile ilgili yürütülen aşı protokolünde core aşılar yani temel sınıf aşılar arasında kuduz da yer almaktadır. Bu aşının Türkiye içerisinde yıllık olarak tekrarlanması gerekmektedir.
Kuduz aşısının tanımı “Enfekte olan hayvanların vücut bölgesinin ısırılması, tırmalanması ya da çeşitli şekilde deri içerisine geçmesi sonucu salyaların meydana gelmesi” şeklinde yapılabilmektedir.
Hastalıkta oluşan salyalar ile bulaş söz konusudur. Özellikle deride yer alan göz ya da ağız gibi açıklıklar sonucu hayvanlardaki kuduzun insanlara taşınması mümkündür. Bu hastalıktan korunmak için en ideal yol kuduz aşısının yaptırılmasıdır.
Kuduz virüsü vücut içerisinde farklı sürelerde yayılmaktadır. Bu yayılma süresi ısırılan bölgenin beyne yakınlığına göre değişmektedir. Süreyi aynı zamanda ısırma şiddeti, virüs oranı ve ısırılan bölgede yer alan sinir sayısı da değiştirmektedir.
Kuduz hastalığının yayılım süresi ortalama bir ay ile üç ay arasında değişiklik göstermektedir. Hastaların bir kısmında ise nadir olarak 15 gün içerisinde belirti ortaya çıkabilmektedir. Kuduz aşısının erken dönemde yapılmaması ve konu hakkında herhangi bir önlemin alınmaması beyinde iltihap oluşumuna neden olabilmektedir. İlerleyen süreçte ise durum ölüme kadar gidebilmektedir.
Bu aşı 1885 yılında ortaya çıkmıştır. Kuduzun bulaş riskinin yok edilmesinde görevli olan aşı, insan vücudunda herhangi bir hastalığa sahip değildir.
Kuduz aşısı uygulanırken enfekte olan hayvan tarafından açıklık meydana getirilen bölgenin temizlenmesi gerekmektedir. Bölge ya da enfekte hayvan tükürüğü ile temas eden kısmın temizliğinde sabunlu su kullanılabilmektedir. Son derece basit şekilde uygulanabilen bu yöntem sayesinde kuduzun yayılma oranı büyük oranda azalmaktadır.
Isırılan bölgenin beyinden uzak bir noktada olması hastalığın yayılım hızını artıracaktır. Ortalama 72 saat içerisinde yayılım tamamlanacaktır. Kuduz tespiti sonucunda enfekte olan hayvan yakalanmalı, 10 gün boyunda müşaade altında tutulmalı ve düzenli olarak takip edilmelidir. 10 günlük süre zarfında kuduz hastalığının görülüp görülmediği köpekte net olarak anlaşılmaktadır. Belirti göstermeyen hayvanların insan ya da farklı bir hayvanı ısırmasında herhangi bir enfeksiyon riski yoktur.
Bazı durumlarda da enfekte olan hayvan yakalanamamaktadır. Bu durumda hayvanın kuduz virüsü taşıyıp taşımadığı bilinememektedir. Böylesi bir senaryoda bireylere serum verilmekte ve pansuman yapılmaktadır. İşlemler sonucunda kuduz olabilme ihtimaline karşı aşı yapılmalıdır.
Köpeklerde kuduz aşısının kaç yıl etki ettiği köpek sahipleri ve köpek tarafından ısırılan bireyler tarafından merak edilmektedir. Bu aşının en az bir kez yapılması zorunluluk taşımaktadır. Yavru olan köpeklere bir kez yaptırılan aşılar ömür boyu kalıcılığa sahip değildir. Bu nedenle yetişkinlik sürecinde yeniden yapılması gerekmektedir.
Köpeklerin vücudunda kuduz aşısının tesiri %100 değildir. Köpekler ne zaman kuduz aşısı olur sorusuna benzer olarak kuduz aşısının köpeklerdeki etkisi nasıldır sorusu da sorulabilmektedir. Bu sorunun cevabı bir örnekle verilebilmektedir: Kuduz aşısı yaptıran köpeklerde enfeksiyon riski oldukça nadirdir. Bu da kuduz aşısının enfeksiyon üzerindeki etkisini açık açık ortaya koymaktadır.
Köpeklerin düzenli aşı olması durumunda kuduz riski en aza indirgenecektir. Bu da özellikle açık yaralarda ortaya çıkabilecek sorunların önüne geçmektedir.
Aşısı olan bir köpek için de ısırılma durumunda doktora ya da veteriner hekime gitmek gerekebilmektedir. Eğer gerekiyor ise bağışıklık güçlendirici ilaçlardan yardım alınabilmektedir.
Köpeklerin kuduz aşısı olma sebepleri ilk aşamada sağlıktır. Kuduz yalnızca köpekleri değil insanları da etkileyebilen ölümcül bir virüstür. Kedilerin, köpeklerin ve diğer canlıların bu virüsü farklı canlılara yaymaması için aşı olması gerekmektedir. Zoonotik hastalıklar grubuna dahil edilen kuduz, toplum sağlığı aşısından aşı ile en aza indirgenmiştir.
Köpeklerde aşı sonrası ortaya çıkan yan etkiler aşağıda yer alan maddeler ile ifade edilmiştir. Bu maddelerde köpekler ne zaman kuduz aşısı olur sorusunun da yanıtını bulabilirsiniz:
Ayrıca Bakınız: Köpekler Günde Ne Kadar Yemek Yer?