By melissa1 | 01-08-2022
Köpekler nasıl doğum yapar? Köpeklerin doğum anı memeli canlıların doğumları ile aynıdır. Anne karnında gelişen yavrular, doğum zamanı geldiğinde anne karnından ayrılırlar. Anne karnındaki gelişimleri ise belirli bir süre içerisinde gerçekleşir ve bu gelişim evresi tamamlandığında doğum adımına geçilir. Köpeklerin doğum zamanları yaklaştığında steril bir alana taşınmaları ve doğum için gerekli hazırlığın yapılması önemlidir. Yavru köpeklerin rahat bir şekilde dünyaya gelebilmesi için önden hazırlık yapılması gerekir. Köpeğin doğum yapması için uygun alan hazırlandıktan sonra köpeğin doğum anına kadar onunla ilgilenilmesi de önem taşır.
Dişi köpeklerin gebelik süresi 56 gün ile 70 gün arasındadır. Doğum 56 günde olabileceği gibi 70 günde de olabilmektedir. Köpeklerin gebelik süresi ortalama 2 – 2,5 ay sürer. Köpeğin cinsine, yaşına ve diğer unsurlara bağlı olarak da gebelik süresinin artması ya da azalması mümkündür. Çiftleşme ve döllenme gerçekleştikten sonra ortalama 21 gün içerisinde köpeğin gebe olup olmadığı öğrenilebilir. Eğer köpek gebe ise bu noktada veteriner tarafından önerilen bütün yöntemlerin uygulanması ve köpeğin rahat ettirilmesi önemlidir. Köpeklerin 30 günlük süreç içerisinde karınlarının daha çok büyür ve gebe olduklarının anlaşılması daha kolay olur.
Köpeğinizin gebe olduğunu öğrenmek için uygulanan yöntemler vardır. Profesyonel ortamda veterinerler tarafından ultrason kontrolü yapılması en iyi ve sağlıklı olan yöntemdir. Bunun yanı sıra uygulanan diğer yöntemler ise şu şekilde sıralanabilir:
Bu 3 yöntemden herhangi biri kullanılarak köpeğin gebe olup olmadığı öğrenilebilir. 21 günlük ilk süreç tamamlandıktan sonra köpeğin kilo alması ve hafif hamilelik belirtilerinin de ortaya çıkması da gebeliğin anlaşılmasına neden olur. 21 günlük süreç tamamlandıktan sonra köpeğin muayene için veteriner ile buluşturulması önem taşır.
Köpeklerde çiftleşme kızgınlık dönemi ile kendini gösteren bir durumdur. 1 köpeğin çiftleşme bilmesi için öncelikle kızgınlık dönemine girmesi gerekir. Kızgınlık dönemine giren köpekler ise kendi cinsleri, yaşları ve diğer unsurlar göz önünde bulundurularak partner belirlenmesi yapılır ve ardından çift değiştirilir. Köpekler, eğer evde bakılan köpekler ise bu durumda partner seçimi yapılması önemlidir. Ancak doğada ya da sokakta yaşayan köpekler çoğunlukla partner seçimlerini kendi arzularına göre yaparlar. Köpeklerde çiftleşme yapıldıktan sonra kızışma döneminin biteceği anlamına gelmez. Çiftleşmeyi takip eden 7 ila 10 gün boyunca kızgınlık belirtileri gösterilmeye devam edilebilir.
Köpeklerde yalancı gebelik sık karşılaşılan durumlar arasında bulunur. Çiftleşme tamamlandıktan sonra 21 gün geçtikten sonra köpekte bazı değişimler meydana gelebilir. Bu değişimler köpek gebe olduğu zaman ortaya çıkan değişimlerdir. Gebeliğe dair belirtiler göstermeye başlayan köpeğin haliyle hamile olduğunun düşünülmesi son derece normaldir. Ancak çoğu zaman yalancı gebelik ile karşılaşılır. Dişi köpek eğer çiftleşmeden sonra döllenme olmamış ise hamile kalmayacaktır. Ancak hormonları ve üreme isteği sebebiyle yalancı gebelik ortaya çıkabilir. Köpeğin doğum yapması için gerçek gebelik gerekir.
Köpeklerde doğum öncesi yaşanılan yer, beslenme, uyku ve daha birçok unsura dikkat edilmelidir. Köpeğin hamile olduğu anlaşıldıktan sonra daha steril 1 alanda bakılması gerekir. Ortalama 2 ila 2 buçuk ay arasında doğumun gerçekleşmesi köpeğin bu süreçte daha temiz bir yerde kalması gerektiğini gösterir. Köpeklerde doğum öncesi beslenmeye dikkat edilmelidir. Doğru şekilde beslenmesi gereken köpekler aynı zamanda anne karnındaki yavruların beslenebilmesi için de kaliteli mamaları yemeleri önerilir. Bütün besin değerlerinin tam olduğu ve içerisinde zararlı maddelerin yer almadığı mamalar ile beslenmeleri daha doğru bir seçenektir.
Doğumdan önce köpeklerin beslenmesinin içeriği ve sıklığı değişir. Gebe olan 1 köpek daha az yemek yiyecek ancak daha sık beslenecektir. Bu sebepten dolayı da köpek sahiplerinin bütün bu unsurlara ve yeni düzene adapte olmaları gerekir. Bu dönemde köpeğin kendini rahat hissetmesi de önemlidir. Gebe köpeklerim beslenmelerinde dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanır:
Dişi köpeğin doğurması için ortalama 2,5 aylık bir süre gerekir. Gebeliğin son dönemlerine yaklaşıldığında anne tarafından doğum yapılacak olan daha sık ziyaret edilir. Belli, 1 süre sonra güvenli 1 şekilde doğum yapabilmek adına doğum yerinden anne ayrılmaz. Hem olası tehlikelerin önüne geçmek hem de annelik içgüdüsü ile dişi köpekler doğum yapılacak alandan ayrılmayı tercih etmezler.
Yeni doğan köpek yavrularının ilk bakımı anne tarafından yapılıyor. Anne köpek doğumun ardından yavruların temizliği ve beslenmesi ile ilgilenecektir. Bu dönemde steril bir alan sağlanması önemlidir. Yavruların en yakın yere dışkılama yapacaklarının da unutulmaması gerekir. Köpeğin doğum yapmasını takip eden süreçte ortam ısısı yükselir. Yavruların vücut ısıları düşük olacağı için üşüme eğilimi gösterebilirler.
Ayrıca Bakınız: Köpekler İnsanları Nasıl Görür?