İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpekler Kaç Ay Hamile Kalır? Köpeklerde Hamilelik Süreci

PET BİLGİ

By melissa1 | 25-12-2020

Köpekler Kaç Ay Hamile Kalır? Köpeklerde Hamilelik Süreci

İnsanların en sadık dostu köpekler sahiplenilen en sevimli evcil hayvanlar arasında gelir. Köpekler cinslerine ve ağırlıklarına göre farklı özelliklere sahiptirler. Köpeğiniz hamile olduğunda kafanıza takılan bir çok soru olabilir. Köpeklerde hamilelik süresi ne kadar? Köpeğimin hamilelik süreci nasıl geçer? Köpeklerde hamilelik belirtileri nasıldır? Merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarını yazımızda sizler için açıkladık.

Köpeklerde Doğum Süresi ve Belirtileri

Dişi köpekler yılda 2 kez çiftleşme dönemine girerler. Çiftleşmenin oluşumundan itibaren 61-65 gün sonra doğum gerçekleşir. Köpeklerde hamilelik sürecinin ilk ayında köpeğinizde fiziksel olarak değişim görmezsiniz. Ancak gebeliğin 2. ayından itibaren kilo alma, karın bölgesinde genişleme ve sarkma, iştahta artış ve daha çok dinlenme molası verme gibi belirtilere rastlanacaktır. Yavruların kemik gelişimleri bu aydan itibaren başladığı için anneye protein, mineral içeren gıdalar verilmesi önemlidir.

Köpeklerde diğer hamilelik belirtileri:

  • Köpeğinizin meme uçlarının şişmesi
  • Çiftleşmeden sonra vajinal bir akıntı gelmesi
  • Köpeğinizin kilo alması
  • Karın bölgesinde şişlik
  • Belirli bir alana özel bir yuva yapmaya başlaması
  • Halsizlik

Köpeklerde en çok kullanılan ultrason yöntemi ile köpeğinizin 21. günden itibaren hamileliği ortaya çıkacaktır. Ayrıca veteriner hekiminiz elle muayene gibi farklı yöntemlerde kullanabilir. Köpeklerde hamilelik sürecinde çok stresli olabilir. Bu dönemde köpeğinizin sağlığı, bakımı, beslenme alışkanlığını iyi bir şekilde yönetmeniz gerekir. Ayrıca köpeğinizi psikolojik açıdan da olumlu tutmanız önemli olur.

Anne Karnında Yavruların Gelişimi Nasıldır?

Köpeğinizin karnındaki yavruların gelişimi gebeliğin 20. gününden itibaren başlar.  Bu yüzden köpeğiniz hamile olsa bile ilk haftalarda yapılan ultrason görüntülerinde bir belirti çıkmayabilir. Köpeğinizin kaç adet yavru doğuracağını veteriner hekiminizin yapacağı muayeneler sonucunda öğrenebilirsiniz.22. günde yavruların organları oluşmaya başlar. 24. günde ise yavruların boyutları 1,5-2 cm arasında artış olur. Yavrular 30. günden itibaren hızla büyümeye devam ederler. Anne karnındaki yavruların gelişimi 2 ayın sonunda son aşamaya ulaşır. Boyları 16-17 cm olan yavrular artık doğmaya hazırlardır.

Köpeklerde Doğum Anı

Köpeğinizin doğumunun başladığını, huzursuzluk, sık idrara çıkma, hızlı nefes alıp verme ve yuvasını yaptığından anlayabilirsiniz. Annenin artık karnı genişlemiş, aşağıya doğru sarkmış ve hareketleri azalmış olur.

Doğuma 24 saat kala annenin vücut sıcaklığı 1 dereceye kadar düşer.

Doğum yapılacak yerin sakin, loş bir ortam ve yerin yumuşak, serin olmamasına dikkat edilerek ayarlanması  köpeğinizin doğum esnasındaki konforu açısından önemlidir.

Doğum başladıktan sonra yavrular zar içerisinde kordonlarıyla birlikte doğar. Anne yavruların kordonlarını dişleriyle kopardıktan sonra plasentayı yer. Plasentayı yemesinin amacı oldukça yararlı olmasının yanı sıra annenin yavrularının yanından birkaç gün ayrılmaması için gereken besin ihtiyacını karşılama şeklidir. Bu durum aslında köpeklerde içgüdüsel bir davranıştır.

Eğer köpeğiniz 7 ve üstü yavru doğuracaksa doğum süresi 24 saati geçebilir. Köpeğiniz kendi başına kimseden yardım almadan doğumu gerçekleştirebilir. Ancak safkan cins bir köpeğinizi varsa veteriner hekiminize doğum yaklaştığı zaman göstermeniz herhangi bir komplike bir durum olup olmayacağı konusunda genel bir kontrol yaptırmanız önemlidir.

Anneleri doğumu bittikten sonra yan yatarak yavrularını emzirmeye başlar. Bu ilk emzirme yavruların bağışıklık sistemlerinin güçlenmesi açısından oldukça önemlidir. Ayrıca köpeğiniz annelik içgüdüsüne sahip olarak yavrularını benimsemeye başlayacaktır.

Köpeklerde Doğum Sonrası

Köpeğiniz doğumu başarılı bir şekilde gerçekleştirdikten sonra yavrularına gereken ilgiyi ve yardımı gösterecektir. Köpeğinizin doğum yerini temizleyin, havluları temiz olanlarla değiştirin.Daha sonra annenin yavruları emzirmesi için onu yalnız bırakın. Yavrular,  anne karnından gözleri ve kulakları kapalı olarak doğarlar.  Doğum sonraki 11. günden itibaren önce kulakları açılarak sesleri duymaya başlarlar sonra gözleri açılır. Ortalama 1 ay sonra yavrulara dışarıdan besleyici takviyeler verilmesi gerekir. Köpeğiniz bu dönemde çok hassas oldukları için çocukları ve yabancıları yavruların yakınına yaklaştırmamanız önemlidir.

Önemli!!!

Yavruların kritik dönemlerini tamamlamaları ve anne sütünden faydalanmaları için doğduktan 2 ay kadar anne ve kardeşleriyle birlikte kalmaları ve sahiplendirilmemeleri gerekir.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.