By melissa1 | 05-01-2022
Köpekler ekmek yiyebilir mi? Günlük hayatımızda sofraların baş tacı olan ekmeği tüylü dostlarına verme konusunda kararsız kalmanız mümkün. Sabahları tost ya da sandviçini yerken köpeğinizin yanınıza gelip yemeğinize göz koyduğunu her köpek sahibi şahit olur. Bir kereden bir şey olmaz diyerek yemeklerini dostları ile paylaşmak isteyen ebeveynler farkında olmadan tüylü arkadaşlarına zarar verir. Yavru köpek ekmek yiyebilir mi? Sokak köpeklerine ekmek vermek sakıncalı mı? Ekmeğin köpeğe zararı var mı? Gelin bu soruların yanıtlarına bakarak tüylü dostlarımız için en iyisini yapalım…
Köpeklerin ekmek yemesinde bir sakınca yoktur. Evet, köpeğinize ekmek verebilirsiniz. Ancak nasıl ve ne kadar ekmek vereceğinizi iyi ayarlamanız gerekiyor. Köpeğinizin herhangi alerjik reaksiyonu olmaması, buğdaya karşı mide sorunu yaşamıyorsa ekmek yiyebilir. Beyaz ya tam buğday ekmeğini dengeli bir şekilde verebilirsiniz.
Karbonhidrat içeren ekmek köpeğe herhangi besin değeri sunmaz. Hiçbir yararı olmayan ekmeği köpeğinize ödül maması olarak sunabilirsiniz. Ardından iyi bir egzersiz yaparak kazandığı enerjiyi yakmasını sağlayabilirsiniz. Eğer sık sık köpeğinize ekmek verirseniz aşırı kilo alarak obeziteye kadar sürükleyecektir. Çünkü ekmeklerin içinde çeşitli bileşenler bulunur. Bu bileşenler köpekler için zararlı olacak besinleri de içerir. Toksik olmaması için her zaman sade ekmek vermelisiniz.
Mide sorunu yaşayan köpeklerin küçük bir parça ekmek yemeleri bulantılarını durdurmasına yardımcı olabilir. Ekmeğin içerisindeki nişasta midedeki asitlerin emilmesini sağlayarak bulanı yada yanmadan kurtarır. Köpeğinize ekmek vermeden önce veteriner hekiminize yine de danışmayı ihmal etmeyin.
Lif kaynağı bakımından zengin olan tam buğday ekmeği sindirim sisteminin çalışmasına yardımcı olur. Köpeklerde kabızlık oldukça sorunlu bir rahatsızlıktır. Lifli gıdalar da köpeğin bağırsaklarının çalışmasını sağlayarak besinlerin emilmesini daha rahat yapar. Bu da köpeğin kakasını daha az zorlanarak yapabilmesini sağlar. Küçük bir tam buğday ekmeği ile kabızlığına çözüm bulabilirsiniz. Kabız olan bir köpeğe kesinlik beyaz undan yapılan ekmek vermeyin!!
Köpeklerin yüksek proteinli, vitamin ve mineral bakımından yüksek içerikli mamalar yemesi gerektiğini biliyoruz. Bunların yanında köpeklerin lif içeren tahıllar ve karbonhidratlardan da beslenmesi gerekiyor. Yüksek karbonhidrat içeren ekmek vücutta sindirimi sırasında şekere dönüşür. Aşırı ekmek tüketimi köpeklerde kalp sorunlarına, obeziteye, şeker ve yüksek tansiyon sorunlarına neden olur. Gluten ve buğdaya karşı hassasiyeti olan köpeklerde alerjik reaksiyon görülmesi yüksektir. Bu durumda gluten içermeyen pirinç ya da hindistan cevizi unuyla köpeğinize sağlıklı ekmekler yapabilirsiniz.
Ekmek yüksek oranda şeker içerdiği için köpeğin diş ve diş etlerine zarar verir. Şeker diş etlerine yapıştığı için tartar ve plakların birikmesine neden olur. Köpekte çürüğe yol açarak periodontal diş hastalıkları görülür. Veteriner hekimler köpeklerin 3 yaşına kadar diş sağlığını korumaları gerektiğini ifade eder.
Sade ekmek köpeklerde genellikle mide rahatsızlığına neden olmaz. Fakat yavru köpeklerin ekmek yemesi ishal olmalarına yol açabilir. Yavru köpeğe ekmek verdikten sonra mide sorunları ya da ishal gözlemliyorsanız glütene karşı hassasiyeti olduğunu bilmelisiniz. Gluten sindirimi zorlaştırır. Buğday alerjisi de aynı şekilde köpekte mide sorunlarına yol açar. Bunlar dışında köpeğin başka şeylere alerji olma ihtimaline karşı veteriner hekime danışmak gereklidir.
Ekmeğin ham maddesi maya köpeğin midesinin şişmesine neden olur. Bunun sonucunda kan dolaşımında etanol salgılamaya başlar. Hamurun kabarmasını sağlayan maya mide şişkinliğinin yanı sıra alkol toksikozu son derece tehlikelidir. Eğer köpeğinizin ekmeğin hamurunda yediğini şüpheleniyor ya da sık sık ekmek tüketiyorsa vakit kaybetmeden veterinere başvurmanız önemlidir.
Alkol Toksikozu yol açtığı belirtiler:
Köpekte etanol seviyesi yükselmeye devam ederse kalp krizi geçirmesine yol açar. Bu nedenle köpeğinize ekmek vermek ya da ekmek yememesi için önlemler almalısınız. Beslenme düzeninde yapacağınız değişiklikleri veteriner hekiminize danışmadan yapmamalısınız.