By melissa1 | 29-07-2021
Köpek serinletme yolları yaz geldiğinde pek çok köpek sahibinin stres yaptığı konulardan biridir. Tüylü dostunuzun yazın kavurucu sıcağından korumak ve daha az etkilenmesi için alacağınız önlemler vardır. Tıpkı bizlerde olduğu gibi köpeklerde sıcak çarpması yaşarlar. Bu durumun yaşanmaması için köpeğinizin sağlığı için bu günler normalin üstünde olan sıcaklıklardan dostunuzu korumalısınız.
Köpeklerin metabolizmaları yaz ayında sıcaklığa göre farklılık gösterdiği için aktivite ve enerji atmaları da buna göre değişir. Bu aylarda köpeğinizin neye ihtiyacı olduğunu bilmeli ve sıcak havalara adapte olmalarına yardımcı olmanız da size büyük sorumluluk yüklenir. Köpeklerin ter bezleri patilerinde olduğu için vücutları terlemez. Bu nedenle bunaltıcı sıcaklarda dilleri dışarda ağızlarından nefes alıp verirler. Böyle yapmalarının nedeni ise vücut ısılarını korumaya çalışırlar. Sıcaktan bunalmaması için köpeğinizin tüylerini kısaltmalı ve serin alanlar yaratmalısınız. Köpekler nasıl serinletilir? Köpekler sıcaktan etkilenir mi? Yazın köpek bakımı nasıl olmalıdır? Sorularının cevaplarını bulmak için yazımızı okumaya devam edelim….
Aşırı sıcak, nemli havalarda köpeğinizin sıcaktan bunalmasına ve etkilenmesine sebep olur. Köpeğinizin ırkı, büyüklüğü, köpeğin yaşı, tüy yoğunluğu gibi faktörler kaç derece sıcaklığa kadar dayanacağı konusunda etkiler. Ortalama 39derece ve üstü sıcaklıkların yanında bir nem miktarının etkisiyle köpeğin bunalmasına yol açar. Sıcaklığın artmaya devam etmesi ve 40 derecenin üzerine çıkması ile köpeklerde sıcak çarpması görülmesi çok yüksektir. Ayrıca kalbi durabilir ve beyin kanaması geçirebilir. Özellikle uzun tüylü köpekler ve doğuştan basık burunlu köpekler bu durumdan etkilenme konusunda riskli gruptadır.
Sıcak havaların gelmesiyle tüylü dostlarını serinletmek için köpeklerini tıraş ettirme girişirler. Ancak kışın soğuk havalardan koruyan kürkleri yazında aşırı sıcaklardan vücut derisinin etkilenmemesini sağlar. Makine tıraşı köpeklerde dış parazit ve yaralanmaları kolaylaştırır. Bu nedenle makasla tüylerini kısaltmak hem çok fazla kesilmesini önleyecek hem de parazitlere karşı koruyacaktır. Bazı köpekler tamamen tüyleri kesildikten sonra psikolojik olarak etkilenir. Bu durumuna alışması için köpeğinize normalden daha sık ilgi gösterip yeni halini sevmesi için övgüler vermeniz iyi olacaktır.
Yaz aylarında aşırı sıcaklar evcil hayvanınızı bir günden fazla evde tek başına bırakmanız ya da seyahate çıkmanızı önermiyoruz. Köpeğin havasız kalması, içe suyunun değişmesi ve yalnızlık kaygısı ile başa çıkması gibi olumsuz sonuçlar getirir. Eğer seyahate çıkmanız gerekiyorsa köpek oteli ya da bir arkadaşınızdan rica edip ya kendisine bırakmayı ya da ev havalandırıp arada ilgilenmesini isteyebilirsiniz. Suyunu ve mamasını değiştirip aynı zamanda köpeğinizi yürüyüşe çıkartarak yokluğunuzu daha az hissetmesini sağlar.
Çok enerjik köpek bile sıcak havalarda normalde hareketli olmasına rağmen sakin olur. Çünkü sıcak hava köpeklerin enerji gereksinimlerini etkiler. Bu dönemde köpeğin mama miktarını ve türünü değiştirmeniz iyi olur. Yaz ayında köpeğinizin alması gereken protein miktarını balıktan karşılayarak tahıl almasını azaltıp metabolizmasının daha rahat sindirmesini sağlayabilirsiniz. Pişmeyen çiğ besinleri (et, balık, tavuk) kesinlikle vermeyiniz. Çünkü sindirim sisteminde birtakım bozukluklara yol açarak kusma, ishal, zehirlenme gibi durumlara yol açabilir.
Köpeğinizi serin tutmanın en önemlisi yeterli miktardı sıvı alıp almadığını kontrol etmenizdir. Terlediklerinde kendilerini serin tutmak için hızlı nefes alıp verirler. Hızlı nefes alıp vermede dilindeki sıvıyı kaybettiği için daha çok sıcaktan etkilenirler. Köpeklerin dillerinin dışarda olmasının nedeni budur. Yeterli miktarda su almaması köpeklerde dehidrasyon görülür. Bol miktarda su içmesi köpeğinizin serin kalmasında etkin rol oynar.
Sıcak havalarda su ve mama kabının sık aralıklarla değiştirilmesi gerekir. Eğer çalışan biriyseniz büyük su kabı alarak siz eve gelene kadar köpeğinizin susuz kalmasını önlemiş olursunuz. Suyunu biraz serinletmek için buz eklemek isterseniz miktarını az tutun. Aşırı buza maruz kalması köpeğinizin boğaz enfeksiyonu yaşamasına neden olacaktır.
Evde yaşayan köpekler, sıcaktan bunaldıklarında en serin köşeyi ararlar. Bu bazen mutfak tezgâhınız olabilir. Banyo da bazı köpekler için favori yaz mekânı olmaktadır. Eğer birinci katta oturuyorsanız fayans ve seramik zemininiz soğuk olur. Köpeğiniz gün boyu serin zeminde keyfini çıkararak şekerlemesini yapar. Ama çatı katı ya da üst katlarda oturuyorsanız soğutma paspasları alarak köpeğinizin serinlemesine yardımcı olabilirsiniz. Klima vantilatör gibi serinleticileri kullanıyorsanız da direk köpeğin olduğu yere gelmemesini soğuk havanın odanın içine dağılmasını sağlamalısınız.
Rutin yürüyüşlerinizi yapmak için sabahın erken saatlerini ve akşam gün batımını ayarlamalısınız. Günün serin saatlerini seçmeniz hem sizin hem de köpeğinizin sağlığı açısından önemlidir. Çünkü aşırı sıcaktan dolayı asfaltın patilerine zarar vereceğini unutmayınız.
Uzun yürüyüşler, kamp gibi aktiviteler yapacağınız zaman yanınıza acil müdahale ekipmanları almalısınız. Böcek, kene yılan sokmalarına karşı yanınızda bulundurmalısınız. Gölgelik yerlerde kısa molalar verilerek su ihtiyacını gidermelisiniz. Soğutma yeleği köpeğinize giydirerek serin kalmasını sağlarsınız. Ayrıca onu ıslatmayı, yürüyüşünüz sırasında güvenli olması şartıyla nehir göl gibi sulara girerek serinlemesine yardım olursunuz.
Yaz ayında köpekle seyahat yapılması için birtakım dikkat edilesi durumlar vardır. Örneğin yolculuğa çıkmadan önce en az 4-5 saat öncesinde yemek yemesi gerekir. Uzun süre klimaya maruz kalmaması için kısa molalar vererek su ihtiyacını gidermelisiniz. Mola sıralarında kısa gezintiler ile de dolaşımını rahatlatarak yolculuğa devam etmeniz iyi olacaktır.
Sokak hayvanları için kapınızın önüne mama ve su kapları koyun. Yaz aylarında temiz su bulamayan sokak hayvanları yaşamak için buldukları her türlü suyu içerler. Fakat bu sular yaşamlarını tehdit eden kimyasal maddeler içerme olasılığı olacağı için sokak hayvanlarının temiz suya ulaşması için lütfen bu duyarlılığı dikkate alınız.