By melissa1 | 07-10-2022
Köpek kuduz aşısı zamanı genellikle köpeğin 3 aylık olduğu zamandır. Köpeklerde kuduz aşısı, temel aşılar arasında yer almaktadır. Hem yavruluk döneminde hem de yetişkinlik döneminde yapılması zorunlu olan aşılardandır. Yavru köpeklerde aşılama işlemi, köpekler 6 – 8 aylıkken başlamaktadır. Kuduz aşısı, yetişkin köpeklerde yılda bir kere uygulanmaktadır. Köpeklerde kuduz aşısı prosedürü, ülkeden ülkeye göre değişiklik göstermektedir. Bazı ülkelerde kuduz riski olmaması sebebi ile aşı zorunlu olmayabilir. Ancak bazı ülkelerde ise tercih edilen kuduz aşısının içeriğine bağlı şekilde yetişkinlik döneminde aşıların tekrarlanma sıklığı 1 yıl yerine 3 yıl şeklinde olabilir. Bundan dolayı her köpek sahibi, yaşadığı ülkeye göre kuduz aşısını uygulayabilir. Türkiye’deki kuduz aşısı temel aşılar kategorisinde yer almaktadır. Yetişkinlik döneminde de her sene tekrar uygulamasının yapılması gereken aşılar arasında yer alır.
Köpeklerde kuduz aşısının koruma süresi 1 senedir. Kuduz aşısının yılda bir kez yapılması zorunludur. Yavruluk döneminde yapıldıktan sonra etkisi ömür boyu kalıcı olmaz. Bu yüzden de enfeksiyona sebep olabilecek durumlara karşı yılda 1 kez yapılması gerekir.
Kuduz aşısının yan etkileri arasında şunları yer almaktadır:
Köpeklere yapılan kuduz aşısındaki yan etkiler, köpek sahipleri için oldukça endişe verici bir durumdur. Bu yüzden aşılama süreci ötelenebilir ya da ihmal edilebilir. Bunun olmaması gerekir. Aşılar, temel olarak bağışıklık sistemini uyararak çalışır. Köpeklerde kuduz aşısı uygulaması yapıldıktan sonra oluşan yan etkilerden dolayı köpek sahipleri endişelenmemelidir. Tüm bunlardan farklı yan etkiler arasında aşı yapılan bölgede ağrı ve şişlik görülebilir. Her köpek kuduz aşısı sonrasında bazı yan etkiler yaşayabilir. Fakat bazı köpeklerde hiçbir yan etki görülmeyebilir. Köpeklerde kuduz aşısının yan etkileri, aşı uygulamasından sonra birkaç saat içerisinde meydana gelebilir. Genel olarak bu yan etkiler, 3 – 4 gün devam eder. Köpekte kuduz aşısının nadir yan etkileri arasında ise enjeksiyon bölgesinde şişlik ve tüy dökülmesi yer almaktadır.
Köpeklerdeki kuduz aşısının seyrek görülen yan etkileri genel olarak ciddi reaksiyonlardır. Bu durumun genel olarak aşıdan çok köpeklerin bağışıklık sistemi ile bir ilgisi olduğu söylenebilir. Diğer nadir yan etkileri ise öksürme, bayılma, kusma, ishal, göz ve yüzlerde şişlik oluşmasıdır. Kuduz aşısı uygulamasından sonra bunun gibi ciddi yan etkiler gösteren köpeklerin veteriner hekimlerine mutlaka götürülerek muayene edilmesi gerekir.
Köpeklerde kuduz aşısının koruyuculuğu için %100 olmadığı kolay bir şekilde söylenebilir. Fakat kuduz aşısı uygulanan köpeklerde bu enfeksiyonun oluşma ihtimali oldukça düşüktür. Bu yüzden de kuduz aşısı yaptırmak zorunludur. Köpekler, düzenli bir şekilde aşı oldukları takdirde enfekte olan bir hayvan tarafından saldırıya uğradıkları ya da açık yaralarına enfekte hayvanların sıvıları bulaştığında hastalığa karşı korunabilmektedir. Yine de aşı uygulaması yapılan bir köpek, yabancı bir köpek tarafından ısırıldığı zaman veteriner hekime götürülmeleri gerekmektedir. Eğer ki gerekirse bağışıklık güçlendirici ek tedbirler alınmalı ve kuduz riskini en aza indirilmesi gerekir.
Köpeklerde kuduz aşısı oldukça önemlidir ve temel aşılar arasında yer almaktadır. Kuduz, insanları ve tüm memeli hayvanları etkileyen bir enfeksiyondur. Kedi ve köpeklerde görülen diğer pek çok farklı kuduz hastalığı zoonotik hastalıklar arasında bulunur. Bu kapsamda köpeklerde kuduz aşısı hem insanlar için hem köpekler için hem de toplumun sağlığı için oldukça önemlidir. Kuduz ihtimali yüksek ülkelerde farklı prosedürler ile kuduz aşısı yaptırımı söz konusu olmaktadır.
Kuduzun semptomları arasında şunlar yer almaktadır:
Köpekte kuduzun tedavisi maalesef ki yoktur. Köpeklerde kuduz şüphesi olduğu zaman köpek karantinaya alınır. Bu sayede de kaçması ya da birini ısırması engellenmiş olur. Kuduz virüsü, köpeğin tükürüğüne ulaştığı zaman 10 gün içerisinde klinik belirtilerini gösterir. Bundan dolayı da kuduz şüphesi olan köpekler, başka bir hayvanı ya da insanı ısırdığı zaman hastalığı gelişimin takip edilmesi için 10 gün boyunca karantinaya alınmaktadır. Veteriner hekiminiz kanunen il hayvan hastalıkları düzenleyici makamlarına bu durumu bildirmesi gerekmektedir. Bu makamlar aracılığı ile de halkın genel sağlığını korumak için gereken tedbirler alınır.
Köpeklerde kuduzu önlemek için aşı uygulaması yapılması gerekir. Bu hastalığı aşı uygulaması yaparak neredeyse % 100 oranında önlemek mümkün olmaktadır. Kuduz aşısı, yavru köpeklerde 12 haftadan sonra tek doz şeklinde yapılır. Bu aşıyı uygulamadan önce dikkat edilmesi gereken nokta, bir öncesi aşı ile arasında minimum 2 haftanın bulunması olacaktır. Yavru köpeklerde kuduz aşısından 1 sene sonra hatırlatma dozu yapılmalıdır.
Ayrıca Bakınız: Köpeklerin Bir Günde Yedikleri Yemek Miktarı Ne Kadar?