İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpek Kaşıntısı Nasıl Geçer?

PET BİLGİ

By melissa1 | 10-11-2022

Köpek Kaşıntısı Nasıl Geçer?

Köpek kaşıntısı olduğunu ya da cildinde birtakım değişiklikleri fark ettiğinizde, reçetesiz satılan bir tedaviyi veya evde tedaviyi denemek cazip gelebilir. Bununla birlikte evde çözüm kullanmak, köpeğinizin alerjik kaşıntısını hafifletmeyebilir. Aşağıdaki tedavi seçenekleri yaygın olarak mevcuttur ve alerjik kaşıntıyı biraz hafifletebilir ancak köpeğiniz için en iyi seçenek olmayabilir.

Köpek Kaşıntısı Nasıl Geçer?

  • Reçetesiz satılan şampuanlar ve yağlar: Hindistan cevizi yağı ve kaşıntı giderici şampuanlar gibi tedaviler yalnızca geçici bir rahatlama sağlar. Alerjik kaşıntı belirtileri, ana neden ele alınmadığı için tekrar edebilir.
  • Antihistaminikler: Çalışmalar, antihistaminiklerin insanlarda alerjileri iyi giderebileceğini gösterse de atopik dermatitli (egzama) köpeklerde kaşıntı önleyici ilaç etkileri üzerine 2016 yılında yapılan bir araştırmaya göre, antihistaminikler birçok köpekte alerjik kaşıntıyı gidermede daha az faydalıdır. Aslında, Uluslararası Hayvan Alerjik Hastalıkları Komitesi'nin (ICADA) yönergelerine göre, antihistaminiklerin birçok köpeğin alerjik kaşıntısını gidermede çok az veya hiç etkisinin olmadığı gösterilmiştir.
  • Reçeteli steroidler: Steroid kortizonlu ilaçlardır. Bir veteriner tarafından reçete edilen steroidler, alerjik köpek kaşıntısını azaltmada etkili olabilir, ancak tüylü arkadaşınızda yan etkilere neden olabilirler. Kirk's Current Veterinary Therapy XV'de açıklandığı gibi, reçeteli steroid kullanan köpeklerde sıklıkla idrara çıkma, susuzluk ve kilo artışı görülür.

Ağustos kaşıntılı evcil hayvan farkındalık ayıdır. Köpeğiniz ağustos ayında veya yılın herhangi bir zamanında tekrar tekrar kaşınıyorsa, alerjik kaşıntıdan kurtulmaya ihtiyacı olabilir, bu nedenle veterinerinizle randevu alın. Köpeğinizin alerjik dermatiti varsa, veterinerinizden reçeteli bir tedavi, köpeklerin daha iyi hissetmenin en iyi yolu olur.

Köpekler Neden Kaşınır?

Köpeğinizin kaşıntılı derisinin arkasında ne var? Alerjik dermatit (cilt alerjileri) adı verilen tıbbi bir durumdan kaynaklanabilir. Bu, köpeğinizin vücudunun çevredeki veya yiyeceklerdeki bir alerjene aşırı tepki vermesi anlamına gelir ve bu da onları kaşındırır. Birkaç potansiyel suçlu var:

  • Pireler: Pire ısırıkları, köpeklerde aşırı derecede kaşıntılı alanlar oluşturabilir. Vücudun herhangi bir yerinde bulunabilirler, ancak en yaygın olarak arka bacaklarda, kuyruk tabanında ve arka uçta bulunurlar. Köpeklerde pire görülmesi, orada olmadıkları anlamına gelmez. Tek bir pire ısırığının bile köpeklerde alerjik kaşıntıya neden olabileceğini unutmayın.
  • Çevresel: Köpeğin polen, küf sporları veya toz akarları gibi çevresel tetikleyicilere alerjisi olabilir. Çevresel alerjenler, belirli mevsimlerde ve hatta yıl boyunca alerjik kaşıntıya neden olabilir. Bu gibi durumlarda iyi bir gözlem yaparak çevresel nedeni saptamak önemlidir.  Çevresel alerjisi olan köpekler genellikle yüzlerinde, karınlarında ve patilerinde alerjik kaşıntı belirtileri gösterirler. Köpek dışarıda kaşınıyorsa, onları yerden uzak tutmak için açık bir köpek yatağına yatırım yapılmalıdır.
  • Gıda: Köpeğin kaşınması bir gıda alerjisinden kaynaklanır. Bazı köpeklerin sığır eti, tavuk ve süt ürünleri gibi yaygın köpek maması bileşenlerine alerjisi vardır. Verilen bir mamadan sonra, köpekte kaşıntı veya tüylerinde dökülme gözlemleniyorsa, o mamayı kullanmayı acilen bırakmak gerekir. Köpeklerde gıda alerjileri, patiler, yüz, koltuk altı ve karın çevresinde alerjik kaşıntı belirtilerine yol açabilir.

Alerjik dermatit köpeğinizi rahatsız edebilir. Tedavide gecikme olursa ikincil sağlık sorunlarına da yol açabilir. Bir köpek bir bölgeyi aşırı derecede yaladığında veya çizdiğinde, cilde zarar verebilir ve cilt enfeksiyonlarına ve yaralara yol açabilir. Bunlar saç dökülmesi, vücut kokusu ve iltihaplanma gibi değişikliklere neden olabilir. Şiddetli cilt enfeksiyonları ve yaraları köpeğiniz için acı verici olabilir. Köpeklerde bu değişiklikler fark edilir edilmez bir veteriner hekime danışılmalıdır. Uzman görüşü ile hareket etmek köpek sağlığı için önemlidir.

Köpek Kaşıntısı Olduğunda Ne Zaman Veterineri Aramalıyım?

Ara sıra hafif kaşıntı genellikle ciddi sağlık sorunlarının bir işareti değildir. Ancak köpek sürekli kaşınıyorsa, buna bağlı huzursuzluk davranışlarında bulunduğunda derhal veteriner hekimle konuşun. Bunun yanında iştahsızlık veya depresyon gibi başka semptomlar geliştirmeye başlarsa, en kısa zamanda veterinerinizle konuşun.

Açık yaraların, sıcak noktaların veya deride enfeksiyonların gelişmesini önlemek için köpeğin şiddetli, kronik kaşınmasının altında yatan nedeni tedavi etmek önemlidir. Sebebe bağlı olarak, veteriner hekim, iltihaplı cildi yatıştırırken kaşıntının altında yatan nedeni hafifletmek için oral ilaçlar, ilaçlı şampuanlar, reçeteli merhemler veya başka ilaçlar ve/veya tedaviler reçete edebilir.

Köpeğiniz ara sıra kaşınıyorsa eğer kaşıntıyı tedavi etmek için doğal birkaç yol vardır. Köpeğinizin kaşınmasını azaltmak için kullandığınız doğal yöntemlere başvurmadan önce veteriner hekiminizle konuşun.

Köpeğimin Kaşıntısı Geçirecek Geçici Önlemler Nelerdir?

Ev yapımı bazı içeriklerle, köpekte var olan az ve orta şiddetli, geçici kaşıntıların önüne geçilebilir. Köpek kaşıntısını geçirecek geçici önlemler;

  • Elma sirkesi spreyi: Evde bulunan boş bir sprey şişesine, yarı yarıya ölçülerle elma sirkesi ve su konur. Evde bulunması halinde karışıma yeşil çay ve nane çayı eklemek de köpeği rahatlatır. Elma sirkesi bilindiği üzere aseptik etkili bir sıvıdır ve köpek derisi üzerindeki bakterileri öldürmeye yardımcı olur. Karışım kaşıntının olduğu bölgelere sıkılır. Açık yarası olan ve cildi tahriş olmuş köpeklerde kesinlikle kullanılmamalıdır.
  • Yulaf ezmesi kaşıntı spreyi: 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi ve 2 su bardağı su kaynatılır. Suyu süzülür. Soğuduktan sonra köpeğin kaşıntısı olan bölgeye sıkılabilir. Bunu uygularken varsa tahriş olmuş ve yara oluşmuş bölgelere değdirmemeye dikkat edilmelidir.

Köpek Kaşıntısı Önleyecek Ek Gıdalar Nelerdir?

Veteriner hekimler, köpek kaşıntılarının önüne geçebilecek bazı takviye edici gıdalar öneriyorlar. Bunları veterinere danışmadan kullanmamak gerekir. Ek gıdalar;

  • Balık yağı
  • Hindistan cevizi yağı
  • Sindirim enzimleri

Köpek Kaşıntısı Sebebi Uyuz Olabilir mi?

Uyuz özellikle yaz aylarında köpeklerde sık sık rastlanan bir hastalıktır. Köpekte şiddetli kaşıntı ve deri bütünlüğünün bozulmasıyla kendini gösteren kuduz hastalığı, uzun ve yıpratıcı bir süreçtir. Köpeğin uyuz olup olmadığını anlamak için veteriner hekime başvurmak gerekir. Uzun ve geçmeyen kaşıntılar deri bütünlüğünü bozmaya başladıysa bu uyuzun belirtisi olabilir.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Zehirlenme Anında Yapılması Gerekenler Nelerdir?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar