İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Whippet

Whippet

Orta Boylu Irk Irk Grubu
Irk Grubu
Orta Boylu Irk
Omuzlardan 45-56 Cm Boy
Boy
Omuzlardan 45-56 Cm
7-14 Kg Kilo
Kilo
7-14 Kg
12-15 Yıl Yaşam Süresi
Ömür
12-15 Yıl

Whippet, son derece yüksek enerjiye sahip Whippet köpek ırkı genel olarak evde daha sakin olabilmektedir. Evdeki sakin yapısı ile de apartman dairelerinde pek fazla sorun çıkarmayacaktır. Ancak yalnız kalmayı pek fazla yeğlemediklerinden dolayı havlayabilirler. Yine de gereksiz yere asla havlamayacaklardır. Şirin ve sevecen yapıları sayesinde ailesi ile son derece iyi geçinirler. Her ne kadar kedileri av olarak görüp kovalamak isteseler de evde küçüklükten itibaren birlikte büyürlerse anlaşabilirler. Başka köpek ırkları ile de araları iyidir. Temiz köpekler olmaları sebebiyle pek fazla koku sorunu yaşanmayacaktır. Kışın üşümemesi için köpeklere uygun kıyafetlerden giydirilmesi gereklidir.

Whippet Köpek Irkı Tarihçesi

Fiziksel yapısı ile oldukça iyi koşucu olan bu ırk İtalyan tazısı, Greyhound ve Terrier’lerin birleşimi ile meydana gelmiştir. Oldukça iyi koşabilen bu köpek ırkı birçok yarışa dâhil edilmiştir. Kısa mesafe koşularında oldukça iyi iş çıkarabilirler. Viktorya   döneminde İngiltere’de ortaya çıkmış olan Whippet köpek ırkı aynı zamanda hızları sayesinde tavşan avında da kullanılmışlardır. Fiziksel yapıları inceliği ile ava oldukça müsaittir. 1881 Yılında AKC tarafından kabul görmüşlerdir. Daha sonralarda da Amerika’da birçok yarışlarda kullanılarak oldukça yaygın hale gelmişlerdir. Şimdilerde ise daha çok ev köpeği olarak tercih edilmektedirler.

Whippet Köpek Irkı Karakter Özellikleri

Olumlu ve de olumsuz olarak aşağıda yer almaktadır.

 Olumlu özellikleri: Sahipleri ile aralarını sıkı tutarlar. Başka köpek ırkları ile çok fazla sorun çıkartmadan anlaşabilirler. Çocuklar ile iyi anlaşabilirler. Küçüklüğünden itibaren sosyalleştirilirse eğer evde kedi ile bile geçinebilirler.

Olumsuz özellikleri: genel olarak yabancılarla anlaşamazlar. Yalnız kalmaları onlar için iyi bir durum değildir. Koşma ihtiyaçları giderilmezse sorun çıkarma olasılıkları vardır. İtaat konusunda sorumsuz davranabilirler.

Whippet Köpek Irkı Fiziksel Özellikleri

Whippet köpek ırkı fiziksel özellikleri bakımından ince ve narin görünseler de oldukça güçlü ve dayanıklı bir yapıya sahiplerdir. 45-56 santime ulaşabilen boyları vardır. 7-14 kilo arasında olabilirler. Belirli bir tüy rengi bulunmamaktadır. Kızıl, kahverengi, beyaz, siyah, gri renklerinde görülebilirler. Tüyleri oldukça kısadır. Oldukça ince görünen bu köpeklerin boynu uzundur. Derin göğüs yapıları vardır. Kıvrık kulakları vardır ve kimi zaman dik olabilmektedir. Kuyrukları son derece incedir. Uzun ince yüzlerinin tam ucunda büyük ve siyah burunları vardır. İri gözleri badem şeklindedir, kahverengi tonlarındadır. Arka bacakları ön bacaklarına göre daha uzun ve eğik bir şekilde durmaktadır.

Whippet köpek ırkının Sağlık Sorunları

Birçok sağlık problemi vardır. Mide hastalıkları, deri problemler ve en başta sağırlık bu köpeğin sahip olduğu bazı hastalıklardır. Kalp hastalıkları ve gözlerle alakalı hastalıklar da görülebilir. Kanın pıhtılaşması ile ilgili sorunlar yaşanacağından yaralanma, ameliyat gibi durumlarda dikkatli olunmasında fayda vardır. Tüm bu hastalıklar her yavruda olacak diye bir durum söz konusu değildir. Bunlar Whippet ırkının taşıdığı kalıtsal hastalıklardır. Bu sebeple de iyi bir yetiştirici seçmeniz durumunda sağlıklı bir Whippet sahiplenmeniz gerekmektedir. Düzenli bir veteriner takibi ile köpeğinizin ileriki yaşlarda çıkacak olan hastalıklarını da en aza indirebilirsiniz.

Whippet Köpek Irkının Bakımı Ve Besleme

Oldukça kısa olan tüyleri pek de bakım istemez. Bu sebeple de haftalık taranmaları yeterli olacaktır. Ara sıra yıkanmaları gerekebilir. Kulak içlerinin ve de gözlerinin temizlenmesi gerekir. Tırnaklarını da uzadıkları zaman kısaltmanız daha rahat koşuş sağlayacaktır. Egzersizlerini aksatmadan gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Her gün yürüyüşlere çıkartmanız, rahatça oyun oynayabileceği şekilde bazı zamanlar tasmasını serbest bırakmanız gerekmektedir. Koşmak bu köpek için önemli olabilmektedir. Beslenmesi için de kaliteli kuru mamaları tercih etmeniz köpeğinizin daha sağlıklı olmasına yarar sağlar. Zayıflık bu köpekte sorun olacağı için iyi beslenmeleri gerekir.

 Whippet Köpek Irkında Üreme

Üreme en az 2-3 yaşa gelene kadar yaptırılmaması gereken bir durumdur. Birçok hastalığa yatkın olan bu ırkın çoğu hastalığı olgunluğa ulaşmaya başladıkça ortaya çıkacağından dolayı genç yaşta çiftleşen Whippet’lerin yavruları da hastalıklı doğabilmektedir. Hasta kesimin daha da azalabilmesi için eğer ki köpeğiniz özellikle sağırsa kısırlaştırmanız doğru olacaktır. Dişi Whippet’ler yılda 2 kere kızgınlığa girerek çiftleşebilirler. Bu kızgınlık dönemi 21 gün sürer ve 10 günü kanama dönemi olarak gerçekleşir. Yaklaşık 10 adet yavru dünyaya gelebilmektedir. Erkekler kızgınlık dönemine girmedikleri için her zaman çiftleşebilirler.

Whippet Köpek Irkının Eğitimi  

Eğitimi biraz zor olabilmektedir. Zekilerdir, her söyleneni iyi bir şekilde anlarlar ama uygulamak istemeyebilirler. Kesinlikle bu köpek ırkına eğitim verileceği zaman sert bir üslup kullanılmamalıdır. Yumuşak bir şekilde eğitilmedikleri zaman mental açıdan iyi hissetmezler. Çok hareketli olduklarından eğlenceli bir şekilde eğitilmeleri durumunda daha başarılı sonuçlar alınacaktır. İyi bir şekilde eğitimleri başarıyla yerine getirse de itaat konusunda sıkıntı çıkarabilir Çocuklarla iyi anlaşsalar da pek fazla sosyal değillerdir. Bu sebeple de küçüklükten itibaren çok iyi bir şekilde sosyallik verilmesi gerekmektedir. Köpek parklarında farklı köpeklerle tanışması iyi olacaktır.

Whippet Köpek Irkının Çocuklarla İletişimi

Çocuklarla iletişimi genel olarak iyi olsa da kesinlikle sosyalleştirilmesi gerekmektedir. Oyun oynamayı seven bu ırk, çocuklar ile vakit geçirerek onlarla birlikte eğlenebilirler. Yine de bebeklere ve küçük çocuklara dikkat edilmesi gerekir. Bu köpek ırkı sert davranışlardan hiç hoşlanmaz bu sebeple de bu köpek ile vakit geçirecek çocukların nazik davranmaları gerekmektedir. Yabancılarla ilişkileri biraz sorunlu olduğundan dolayı başka çocuklarla yalnız bırakılmamasında fayda vardır. Özellikle birlikte büyüdüğü çocuklar ile son derece iyi anlaşacaklardır. Farklı kişilere ve de köpeklere daha iyi davranması için erkenden sosyalleşmiş olmaları gerekmektedir.

Whippet Bakım Ve Beslenme

Bu cins küçük olmasına rağmen çok fazla enerjiye sahiptir. Her gün uzun bir yürüyüş veya aktif bir oyun zamanı onu mutlu edecektir. Daireler, bahçeli büyük evlere kadar çok çeşitli evlerde yaşayabilirler. Bahçede tek başına yaşamaya uygun değildir. Ailesiyle birlikte olduğu zamanlar en mutlu köpeklerdir. Aşırı agresif olmasalar bile yoldan geçenlere havlayabilirler eğer bir apartman dairesinde oturuyorsanız bu sizin için pek iyi olmayacaktır.

Ayrılık kaygısı bu köpekler için endişe kaynağı olabilir. Bu durumu ortadan kaldırmak için onun yalnız kaldığı zamanlarda odasını oyuncaklarla doldurmalısınız. Genellikle bu durumu aşmasına rağmen Havanese köpek yavrularının dışkı yeme huyları yaygındır. Bu yüzden tuvalet ihtiyaçlarını giderdikten sonra yavru köpeğinizin kakasını hemen temizleyin. Böylece bu alışkanlığı ortadan kaldırmış olursunuz. Eğer bu sorunla başa çıkamıyorsanız sitemizde daha önce yayınladığımız Köpekler Neden Kaka Yer makalemizi inceleyebilirsiniz. Uzun ipeksi tüyleri göz kamaştırıcıdır. Ancak düzenli fırçalama ve bakım gerektirir. Birçok bu köpeğe sahip insanlar tüylerini kestirmeyi tercih ederler fakat gösterişli bir havanese istiyorsanız tüylerinin uzamasına izin vermelisiniz.              

Irk Özellikleri

Adaptasyon
Apartman Yaşamına Uygunluk
Acemi Sahipler İçin Uygunluk
Soğuk Hava Koşullarına Uygunluk
Sıcak Hava Koşullarına Uygunluk
Dostluk
Aile İçi Sevgi
Çocuklarla Etkileşim
Diğer Köpekler veye Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Sağlık ve Bakım
Salya
Kıl ve Tüy Dökme
Kolay Bakım
Kilo Alma Potansiyeli
Boyut
Eğitilebilirlik
Kolay Eğitim
Zeka
Av Sürme Potansiyeli
Kemirme Alışkanlığı
Yolculuğa Uyum
Fiziksel
Enerji Seviyesi
Egzersiz İhtiyacı
Sürekli Oyun İsteği
Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.