İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Weimaraner

Weimaraner

Büyük Boy Irk Grubu
Irk Grubu
Büyük Boy
60-70 cm Boy
Boy
60-70 cm
25-40 Kg Kilo
Kilo
25-40 Kg
10-13 Yıl Yaşam Süresi
Ömür
10-13 Yıl

Weimaraner Tarihçesi

Weimaraner oldukça köklü bir ırk olan Almanya'da ilk olarak ortaya çıkmıştır. Irkın ortaya çıkması Bloodhound ve Mastiff ırkların çiftleştirilmesi ile elde edilmiştir. Üreticilerin amacı sert görünüme sahip olmayan iyi bir av ırkı oluşturmaktır. Bu ırkın en belirgin özelliği gri renkte olmaları çünkü ırka gri renginin hangi genetikten geldiği bilinmemektedir.

Adını üretilip yetiştirilmesinde adı geçen birinden almıştır. Kökleri 1800’lü yıllara dayanmaktadır. Ancak uzun yıllar Almanya dışında görülmemiştir. Bunun sebebi izin vermemeleri hatta sadece Almanya’daki köpek kulüplerinin seçkin üyeleri sahip olabiliyordu. Bu sahiplenen kişilerin uzun zaman evde ve yetiştirilmesinden kaynaklı ailelerine ve sahiplerine olan bağlılıkları ile de bilinmektedir.

1929 yıllarında bu ırkı bir çiftçi üretici üreterek Amerika’ya başka ülkelere yetiştiriciliğini yaptıktan sonra Amerika da ki köpek kulüplerince resmi olarak tanınmıştır.

Weimaraner Köpek Irkı Fiziksel Özellikleri

Weimaraner köpek ırkının ortaya çıkmasının sebebi her türlü avcılıkta yer alabilecek sevimli ve asil duruşlu bir köpek üretilmesidir. Buradan anlayacağınız oldukça sağlıklı ve zarif görünümlü güçlü bir köpek cinsi ile karşı karşıyayız. Büyük boy köpek kategorisinde bulunmaktadır. Erkeklerde boyutları 60 – 70 santim arasında değişmektedir. Dişi köpeklerin boyu ise 55-65 cm arasındadır. Bu köpeklerin ağırlıkları ise 25-40 kg ağırlığında olurlar. Zayıf görünümleri olsa da sağlam kaslara sahip atletik bir vücuda sahiptir. Bu köpeklerin gövdesi boylarına göre enlerine doğru daha uzundurlar.

Tüy rengi gri ve gümüş renklerde olabilmektedir. Tüyleri kısadır ancak uzun olanları da rastlanabilir. Uzun tüylü olanları Kuzey Amerika da kabul görmektedir. Uzun bacakları kavissiz düz bir sırtı yapısı vardır. Kafa ve yüz vücudu ile orantılı bir büyüklüktedir. Dudak kısımlarının derisi sarkıktır. Aynı şekilde sarkık büyük kulakları bulunmaktadır. Genel itibari sağlıklı ve güçlü bir görüntüye sahiptir.

Weimaraner Köpek Irkı Karakteri 

Bu köpeklerin avcılıkta kullanılmasına rağmen sevimli ve dostane karaktere sahiptir.  Yetenekli bir av köpeği olmasının yanında koku alma duyuları da çok açıktır. Zekâsı insan beyni gibi çalıştığından problem çözme odaklı bir köpektir. Bu davranışlarına da yansımaktadır. Bu köpeğinizin zihnini sürekli geliştirici şekilde yetiştirmelisiniz. Eğitimlere açıktır. Sahiplerine bağlılıkları ile bilinmektedirler. Daha yavruyken sosyalleştirmesiniz ve eğitim aldırarak karakteri oluşturulmalıdır.

Enerji ve hareket ihtiyacı oldukça fazladır. Bunun yanı sıra başka hayvanlarla olan iletişimi normal seviyededir. Sosyalleştirilmiş ve sahibi ile aralarındaki iletişim için iyi bir eğitim almış Weimaraner başka köpeklerle ve canlılarla iyi anlaşılacaktır.

Çok cesur olan bu ırk havlamayı çok severler. Egemen olduğu bölgeyi savunurlar. Oyun oynamayı çok severler. Arkadaş canlısı olmaları aynı zamanda meraklı yönleriyle keşfetmeyi severler.

Egzersiz ve enerji ihtiyacını gideremediği durumlarda aksi tavırlar sergileyerek etrafındaki eşyaları kemirmeye başlayacaktır. Koruma içgüdüsü oldukça fazladır. Bu yüzden eve gelen yabancılar ile yavaşça tanıştırılmalıdır. Bir tehdit olmadığını hissettiği anda gayet oyuncu ve dostane yaklaşacaktır.

Weimaraner Köpek Irkı Beslenme ve Bakım İpuçları

Tüylerinin bakımı oldukça kolaydır. Kısa tüylerini belli aralılarla fırçalanması ölü tüy ve deriden arındıracaktır. Birçok ırk gibi bu ırkın da ağız sağlığına dikkat edilmeli. Haftada bir veya iki defa dişlerinin fırçalanması yerinde olacaktır. Aşılarının zamanında yapılması ve düzenli veteriner kontrolü ile sağlıklı ve iyi bir yaşamı olacaktır. 

Irkın özel ve asil olduğunu bilmekteyiz. Kullanacağınız mamanın kaliteli ve köpeğinize uygun olduğundan emin olunuz. Av köpeği oldukları için evdeki artık yemekleri vermek yerine protein yönünden bol lifli köpek maması vermeniz gerekir.

Weimaraner Köpek Irkı Sağlık Özellikleri

Özel olan bu ırkın uzun yıllar sadece belli bir elit kısmın sahip olabileceğini söylemiştik. Bu ırkın belli bir sağlık  sorunu  bulunmamaktadır. Fakat bazı hastalıklara yatkınlıkları vardır. Hemofili A hastalığı  göz kapaklarında meydana kan pıhtılaşma gibi sağlık problemlerine karşı temkinli olmalısınız. Bu ırkın en dikkat edilmesi gereken özelliği egzersiz ihtiyacı ve geliştirilmesi. Bunların yapılması halinde gayet sağlıklı bir hayata sahip olacaktır. Hayat dolu, enerjik bir köpek oldukları için uykuyla araları çok fazla yoktur. Günde 10-12 saatlik uyku süresi onlar için idealdir.

Weimaraner Köpek Irkı  Eğitim İpuçları

Weimaraner köpek ırkının eğitimi atlanmaması gereken bir durumdur. Yavruyken verdiğiniz eğitim yetişkinliğe eriştiğinizde öğrendiklerini eksiksiz uygulayacaktır. İyi bir zekaya sahip olmaları ve çalışkan yönlerinin de ağır basmasıyla öğrenmeyi çok severler. Eğitim sırasında ödüller ile köpeğinizin öğrenmesini daha da teşvik edebilirsiniz. Sizi dinlemediğinde ceza yöntemine asla başvurmayın. Çünkü oldukça hassas bir psikolojiye sahip oldukları için ona göre davranmalısınız.

Weimaraner Köpek Irkı Çocuklar ve Diğer Hayvanlarla İlişkisi

Bu köpek ırkı çok sosyal bir cins değildir. Bu yüzden küçük yaşlarda sosyalleştirme eğitimi alması gerekir. Çocuklarla oyun oynayarak onlarla iyi anlaşırlar. Fakat çok küçük çocuklar ile yalnız başlarına bırakılmaması gerekir. Saldırgan davranışları olabilecek bir köpek olduğu için yabancılara karşı temkinli olmalısınız. Köpeğinizi yürüyüşe çıkardığınızda diğer hayvanlara karşı saldırgan olmaması için tasma kontrolünü bırakmamalısınız.

Irk Özellikleri

Adaptasyon
Apartman Yaşamına Uygunluk
Acemi Sahipler İçin Uygunluk
Soğuk Hava Koşullarına Uygunluk
Sıcak Hava Koşullarına Uygunluk
Dostluk
Aile İçi Sevgi
Çocuklarla Etkileşim
Diğer Köpekler veye Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Sağlık ve Bakım
Salya
Kıl ve Tüy Dökme
Kolay Bakım
Kilo Alma Potansiyeli
Boyut
Eğitilebilirlik
Kolay Eğitim
Zeka
Av Sürme Potansiyeli
Kemirme Alışkanlığı
Yolculuğa Uyum
Fiziksel
Enerji Seviyesi
Egzersiz İhtiyacı
Sürekli Oyun İsteği