İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Schnauzer

Schnauzer

Büyük Irk Irk Grubu
Irk Grubu
Büyük Irk
Omuzlardan 43-51 Cm Boy
Boy
Omuzlardan 43-51 Cm
16-18 kg Kilo
Kilo
16-18 kg
13-15 Yıl Yaşam Süresi
Ömür
13-15 Yıl

Schnauzer ırkı son derece eski bir köpek ırkı olarak bilinir. Bazı kaynaklara göre eski duvar çizimleri veheykellerde tasvir edilmiş olan bu köpek ırkı, melez bir ırktır. İlk olarak orta çağlarda görüldüğü bazı kaynaklar tarafından kabul edilmektedir. Bunun yanı sıra günümüze yaklaştıkça ise çok farklı alanlarda kullanılmış ve çalıştırılmıştır. 20. Yüzyılın başlarında son derece popüler olan bu köpek ırkı, fare yakalamak ve bekçi köpeği olarak eğitilmiş ve birçok insan tarafından kullanılarak insanlara yardım etmiştir. Bunun yanı sıra Birinci Dünya Savaşı’nda ise mektup taşıma ve polislik görevlerini üstlenmiş ve bu alanda çalışmıştır. Daha sonra ise İkinci Dünya Savaşı’ndan sonraki dönemde unutulmamış ve insanlara her zaman yardım etmeye çalışan bu ırk, insanlar tarafından sahiplenilerek bir ev köpeği halini almıştır.

Schnauzer Köpek Irkı Karakter Özellikleri

Son derece akıllı ve öğrenmeye heveslidir. İnsanlar için son derece iyi bir arkadaş olabilir. Bununla birlikte, oldukça eğlenceli ve cesur bir yapıya sahiplerdir. Birinci Dünya Savaşı’nda kullanılmalarının temel sebebi zaten cesur olmalarından kaynaklıdır. Her ne kadar küçük yapılı olsalar da karşısındaki insan ya da hayvanın cüssesine aldırış etmeden son derece cesur tavırlar sergileyebilir. Sahibine oldukça fazla bağlılık gösterebilir. Bu bağlılık sonucunda ise oldukça korumacı bir yapıya bürünür. Sahibini günün her anında korumak için hazırda bekler. Olsa bir durumda ise korkusuz bir şekilde değer verdiği sahibini ya da çevresindeki diğer insan ya da hayvanları korur. Bu surum aynı zamanda ne kadar vefalı bir yapısının olduğunu da gösterir. Uzun yıllar boyunca bekçi köpeği olarak kullanılmasının temel sebebi de budur. Bununla birlikte henüz yeni sahiplenildiği zamanlarda sahibine hemen alışamayacağı için saldırgan tavırlar sergiler. Bu gibi durumlarda köpeği sahiplenen kişinin, köpeğe “Ben senin sahibinim' cümlesini her an hissettirmelidir. Sahibine alışan bu köpek türü daha sonraki zamanlarda ise son derece sevecen ve dost canlısı bir karaktere bürünerek, her an sahibine sevgisini ve ilgisini hissettirir. Bu karakter özellikleri ile insanların ilgi odağı haline gelmiştir.

Schnauzer Fiziksel Özellikleri

Tüylü bir yapısının olduğu bilinen Schnauzer köpek ırkının tüylerinin altındaki kısım son derece kalın ve yumuşaktır. Bununla birlikte yüzündeki tüyler oldukça uzundur. Yüzündeki tüylerin bu denli uzun olmasından kaynaklı olarak, karşıdan bakıldığında bu tüyler köpeğin yüzünde tıpkı sakal ve kirpik gibi görünür. Boyutları her ne kadar göze küçük görünse de diğer köpek ırklarına kıyasla orta boy bir köpek ırkı sayılır. Yükseklikleri genellikle erkek köpeklerde 43 ile 51 santimetre arasında iken, dişilerde ise 43 ile 51 santimetre arasında değişir. Ağırlıkları ise erkeklerde 16 ile 20 kilogram arasında değişirken, dişilerinki ise 16 ile 18 kilogram arasında değişiklik gösterir. Bununla birlikte yaşam süreleri 13 ile 15 yıl arasındadır.

Schnauzer Sağlık Özellikleri

Schnauzer köpek ırkı genel olarak sağlıklı bir yaşam sürüyor olsalar da bünyelerinde birçok genetik hastalık barındırırlar. Genetik hastalıkların neler olabileceği değişkenlik gösterebilir. Bu genetik hastalıkların neler olduğunu tespit etmenin en kolay yolu sahiplenilecek köpeğin anne ve babasının hangi türden köpekler olduklarını öğrenmektir. Genellikle bünyelerinde taşıdıkları genetik hastalıklar ise böbrek taşları, deri problemleri, karaciğer rahatsızlığı, von willebrand hastalığı gibi hastalıklardır ve bünyeleri bu tür hastalıkları geçirmek için son derece yatkındır. Bu köpek ırkını sahiplenen kişinin sürekli olarak veteriner kontrollerini yaptırması, aşıları asla ama asla aksatmaması gerekir. Erken teşhis bu genetik hastalıklarda son derece önemli olduğu için sürekli olarak veteriner kontrolü son derece önemlidir. Aksi halde 15 yıla yakın yaşayan bu ırk daha erken hayatını kaybedebilir.

Schnauzer Bakım ve beslenme

Köpek ırkının tüyleri çift katmanlıdır. Bu sebeple sürekli olarak taranması ve bakımının asla aksatılmaması gerekir. Aksi halde tüylerinde birbirine düğümlenme olacaktır. İnsanlar genellikle bu köpek türünün tüylerinin tarz olmasını ister. Bu sebeple kaş ve bıyık bölgesindeki tüyleri tıraş ettirirler. Bunun bir diğer sebebi ise bıyık ve sakal bakımının temizliğinin yapılmak istenmemesidir. Çünkü bu sakal ve bıyıklar köpek her beslendikten sonra kirlenir ve bu sebeple her öğünde temizlenmesi gerekir. Bununla birlikte bu köpek türünün tüylerinin son derece fazla olmasından kaynaklı olarak pati, kulak ve gözlerindeki fazla tüylerin sürekli olarak kesilmesi gerekir. Ayrıca kulak enfeksiyonlarıyla karşı karşıya kalmamak adına ise kulaklarını sürekli olarak temiz tutulması uzmanlar tarafından önerilir. Obeziteye yatkın bir vücuda sahip olan bu köpek ırkının beslenmesinde son derece doğru mamalar kullanılmalıdır.

Beslenme saatleri ve verilecek mamanın sağlıklı olması çok önemlidir. Beslenme saatleri her gün aynı olmalıdır. Aksi halde köpek obeziteyle boğuşmak zorunda kalabilir. Bunun haricinde verilecek besinler yaş ve kilosuna göre değişiklik göstereceği için öncelikle bir veterinerden yardım alınması gerekir. Veterinerin önerdiği besinlerin söylenen saatlerde verilmesi son derece önemlidir. Obeziteye yatkın olan bu ırka verilecek olan sağlıklı mamaların haricinde, onun için gerekli vitamin ve mineralleri içinde barındıran sebzelerin verilmesi de doğru olacaktır. Bununla birlikte bu ırkın 8 haftaya kadar anne sütüyle beslenmesi ve yetişkin olanına göre daha sık veterinere götürülmesi, kontrollerinin ve tedavilerinin önerilir. Bütün bunlarla birlikte beslenmesine dikkat edilmeli ve beslenmesine dikkat v edildiği kadar da her gün bazı egzersizler yaptırılmalıdır.

Schnauzer Köpek Irkı Üreme

Genellikle sağlıklı bir yaşam sürse dahi, vücutlarında birçok genetik hastalık da taşımaktadırlar. Bu sebeple doğacak yavrular da genetik hastalıklı doğacaklardır. Vücudunda bulunan olası genetik hastalıklardan dolayı nerdeyse her cins köpekte olduğu gibi sadece kendi cinsleri ile çiftleşmeleri önerilir. Aksi halde bu genetik hastalıklar yeni doğacak yavrularla birlikte farklı ırklara da sıçrayabilir. Bu sebeple sadece kendi cinsi ile çiftleştirilmesi uygundur. Çiftleşme sürecinde ise sürekli olarak gözetim altında tutulmalıdır. Sadece yılda 2 kere çiftleşme dönemleri gelir. Bu dönemleri erkek köpek anlar fakat dişi köpeğin vücudunun bu çiftleşmeye hazır olması gerektiği için hazır olana kadar erkek köpekten izole bir şekilde tutulması gerekir. Genellikle 3 ile 5 yavru dünyaya getirirler. Bu yavrular da anne ve babası gibi genetik hastalıkları bünyesinde barındırır.

Schnauzer Köpek Irkının Eğitimi

Eğitimi sırasında kimin sahip olduğunu o köpeğe her an hissettirmek gerekir. Aksi halde, eğitim son derece zor bir hal alabilir ya da olumsuz bir şekilde sonuçlanabilir. Bu köpek ırkı öğrenmeye ve kavramaya son derece hevesli olsalar dahi, baskın olmanın yanı sıra kibar bir tavır sergilenmediği sürece köpek inat etme moduna geçerek yaptırılmak istenen hiçbir davranışı yapmayacak, hiçbir şekilde itaat etmeyecektir. Bu köpeği besleyen kişinin köpeğin eğitimini henüz yavruyken yapması son derece sağlıklı olabilir çünkü yavruların itaat etmesi yetişkinlere göre daha kolaydır. Eğer kişinin köpek eğitimi ile ilgili herhangi bir bilgisi yoksa profesyonellerden yardım alması tavsiye alınmasını öneriyoruz.

Irk Özellikleri

Adaptasyon
Apartman Yaşamına Uygunluk
Acemi Sahipler İçin Uygunluk
Soğuk Hava Koşullarına Uygunluk
Sıcak Hava Koşullarına Uygunluk
Dostluk
Aile İçi Sevgi
Çocuklarla Etkileşim
Diğer Köpekler veye Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Sağlık ve Bakım
Salya
Kıl ve Tüy Dökme
Kolay Bakım
Kilo Alma Potansiyeli
Boyut
Eğitilebilirlik
Kolay Eğitim
Zeka
Av Sürme Potansiyeli
Kemirme Alışkanlığı
Yolculuğa Uyum
Fiziksel
Enerji Seviyesi
Egzersiz İhtiyacı
Sürekli Oyun İsteği
Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.