Pug köpek ırkı son derece eski bir tarihe sahip olan bir köpek ırkıdır. Milattan önce 400'lü yıllardan dahi önce Çin de görüldüğü söylenir. Çin hükümdarlarının oyuncak köpeği olarak da bilinir. Hatta ve hatta ünlü bir düşünür olan Konfiçyüs'ün pug köpek ırkı hakkında kısa ağızlı köpek terimini milattan önce 551'de kullandığı belgelenmiştir. Son derece ufak tam bir kucak köpeği olan Pug köpekleri insanlar tarafından sevecen tavırları ve sevimli görüntüsü sebebiyle oldukça sevilmiştir. Avrupa topraklarına gitmesi ise 16 ile 17. yüzyıllarda bir Hollanda ticaret şirketi tarafından olmuştur. Bu şirket pug köpek ırkını Hindistan topraklarından getirerek Avrupa'da satmaya başlamış ve görüntüsü ve sevecenliği ile son derece sevilen bu köpek ırkının satışı oldukça da kolay olmuştur.
Görünüşü ile zaten son derece tatlı olan Pug köpek türü, son derece uysal, akıllı, sosyal, inatçı, sessiz, dikkatli ve oyuncu bir yapıya sahiptir. Her ne kadar uysal bir yapısı olsa da inatçılığı da oldukça baskındır. Yapmak istemediği bir şeyi asla ama asla yapmaz. Bunun yanı sıra oyuncu olan yapısı sebebiyle de çok hareketlidir. Sürekli oyunlar oynamak koşmak eğlenmek ister. Bu sebeple de oldukça sosyaldir. Yetişkin insanlarla, çocuklarla ve çevresinde var olan diğer hayvanlarla son derece iyi anlaşır ve sıkı sıkıya bir arkadaşlık bağı kurarlar. Son derece sessiz olması ise sahibi açısından oldukça sevindiricidir. Çok fazla konuşmaz ve havlamazlar. Bu sebeple evin içinde huzurlu bir şekilde yaşanabilir.
Tam bir kucak köpeğidir. Bu köpek ırkı fiziksel olarak oldukça ufak bir yapıda olması sebebiyle insanların oldukça fazla ilgisini çekmektedir. Erkek Pug köpeklerinin boyları ortalama 30 ile 36 santimetre arasında değişkenlik gösterirken, dişi Pug köpekleri ise ortalama 25 ile 30 santimetre boyutlarındadır.
Bununla birlikte erkek Pug köpeklerinin kilosu 6 ile 9 kilogram arasında değişirken, dişi Pug köpeklerinin kilosu ise 6 ile 8 kilogram arasında değişiklik gösterir. Köpeklerin yüzmek konusunda uzman oldukları bilinmektedir. Fakat Pug köpek ırkı, ön bacakları son derece kısa olan bu köpek ırkı yüzmek konusunda iyi değildir. Bu sebeple yüzmesi durumunda köpek can yeleği takılması önerilir.
Pug köpek ırklarının yüz hatları sebebiyle gözlerinde birçok rahatsızlık yaşadıkları tespit edilmiştir. Bu rahatsızlıklar; proptoziz, kornea yırtılması ve göz kapaklarının içe doğru kıvrılması gibi son derece acı verici rahatsızlıklardır. Burunlarının deliklerinin son derece küçük olması sebebiyle de nefes almak konusunda rahatsızlık duyarlar. Bunun yanı sıra dillerinin üzerinde buharlaşma sebebiyle sıcaklık kontrollerini de yerine getiremezler. Sıcaklık kontrollerinin yerine getirilememesi demek vücutlarının bazı durumlarda aşırı ısınması ve bunun sonucunda ise iç organlarına zarar geleceği demektir. Bu sebeple bu gibi durumlarda vücut ısılarının en kısa sürece normal seyrine geri getirilmesi gerekmektedir. Her ne kadar oyuncu bir yapıları da olsa, oyun dışında son derece hareketsiz bir yaşam devam ettirdikleri için obeziteye yatkın bir vücut yapıları vardır. Bu sebeple son derece düzenli ve sağlıklı beslenmeleri gerekir. Bununla birlikte düzenli olarak egzersizlerinin yaptırılması da önemlidir.
Son derece kısa olan Pug köpek ırklarının sık bir şekilde tüylerinin taranmasına ya da tıraş edilmesine gerek yoktur. Her ne kadar sık olmasa da en az haftada 1 kere tüylerini tımar ederek rutin bakımını tamamlayabilirsiniz. En az 2 hafta da bir kere de banyo yaptırılması uzmanlar tarafından önerilir. Tüylerinin son derece kısa olması sebebiyle de özellikle kış aylarında dikkat edilmesi gereken bir türdür. Bu konu göz önüne alındığında kış aylarında mutlaka sıcak bir ortamda olmalı ve gerektiği durumlarda da üzerine köpek kıyafetleri giydirilmelidir. Bunun haricinde göz, kulak, ağız ve burun bakımlarının sürekli olarak yapılması gerekir. Yüz yapısından dolayı gözleri son derece korumasız olan Pug köpeklerinin neredeyse her gün gözlerinin temizlenmesi gerekir. Bunun haricinde burun deliklerinin de oldukça ufak olmasından kaynaklı olarak nefes almaları zordur. Bu sebeple herhangi bir burun tıkanıklığı durumunda zaten zor nefes aldığı burnundan hiç nefes alamaz. Bu durum sürekli kontrol edilerek bakımı gerçekleştirilmelidir. Ağız ve kulak bakımı ise tıpkı diğer köpeklerde olduğu gibi kontrol edilmeli ve düzenli olarak bakımı ve temizliği yapılmalıdır.
Beslenme konusunda ise, obeziteye yatkın bir köpek olduğunu söyledik. Bununla birlikte bu köpek ırkının son derece sağlıklı bir şekilde beslenmesi gerekir aksi halde obeziteyle boğuşmak zorunda kalabilir. Su ihtiyacı oldukça fazla olan bu köpek ırkının suyunun sürekli olarak hazır ve taze olması gerekmektedir. Koku alma duyuları olmadığı için yemesi gereken ama kötü kokan bir yiyeceği son derece rahat bir şekilde tüketebilir. Sağlıklı mamalar tüketmesi gerekir. Eğer mama yerine köpeğin sahibi yemeğini kendisi hazırlıyorsa bu durumda bir uzmandan yardım alması ve bu doğrultuda yemek hazırlaması son derece doğru bir davranış doğrultuda yemek hazırlaması son derece doğru bir davranış olacaktır.
Vücudunda oldukça fazla rahatsızlık bulunduran bu köpek cinsinin her zaman kendi cinsi ile çiftleştirilmesi önerilir. Aksi halde bu hastalıklar farklı bir cinse de sıçrayabilir. Çiftleşme dönemi genellikle dişilerde 12 ile 18 ay arasında idealken, erkeklerde ise 18. ay son derece ideal zamanlardır. Erkek Pug köpeklerinde üreme belli bir çiftleşme süresi yokken dişilerde ise 3 ile 21 gün arasında değişir. Ortalama 10 gün civarında bir çiftleşme süreleri vardır. Bu süreler dışında çiftleştirme yapılması son derece sakıncalıdır. Hem fiziksel zararlara hem de ilerleyen süreçte üreme konusunda yetersizliğe sebep olabilir. Genellikle 4 ile 7 yavru arasında dünyaya getirirler. Bu yavrular da tıpkı anne ve babaları gibi birçok rahatsızlığı bünyesinde barındırsa da son derece sevecen ve tatlı göründükleri aşikardır. Birçok insan yavru pug köpeklerini tercih eder ve yavrudan yetişkinliğe doğru onu eğitmeye çalışırlar.
Son derece hassas bir yapıya sahiptir. Bu sebeple eğitimi sırasında da bu ırktaki köpeklere oldukça nazik davranılması gerekir. Aksi halde inatçılığı ile karşı karşıya kalınarak eğitim konusunda asla ama asla ilerleme kaydedilemez. Bu sebeple narin davranılması uzmanlar tarafından önerilir. Köpek sahibinin köpek eğitimi ile ilgili hiç bir bilgisi yoksa köpeğin doğrudan profesyonel köpek eğitimi verilen kurumlara müracaat etmesi gerekir. Gerekli olan bütün eğitimler bu gibi kurumlarda son derece iyi ve profesyonel bir şekilde verilir. Bu köpeklerde eğitim son derece ön planda tutulduğu ve önemli görüldüğü için köpeğin sahibinin ilk tercihi köpek eğitimi olmalıdır.