Malamut (Alaska Kurdu) diğer bilinen adıyla Alaskan Malamute, spitz ırklarında olduğu gibi zor iklim koşullarına oldukça dayanıklı bir köpek ırkıdır. Bu köpek cinsi en eski Kuzey Kutbu köpeklerinden biridir. Alaska’nın kuzeybatı kıyısında yaşamını sürdüren halk tarafından keşfedilmiştir. Eskimo halkı tarafından kızak çekme köpeği olarak da kullanılmışlardır. Bu köpek ırkı güçlü ve soğuk hava koşullarına dayanıklı. Bu yüzden kutuplardaki soğuk havalarda çalışmak için kızak köpekçiliği yaparlar. Avcılık ve ağır yük taşımacılığı olarak kullanılırlar. Evcil hayvan grubunda kullanılmamış. Fakat 1920’de ırk çalışmalarına dâhil olarak dünya geneline yayılmıştır.
Alaskan Malamut’un görünüşü Husky köpek ırkıyla karıştırılıp kızak çekmesi ile ün kazanmıştır. Öte yandan Sibirya kurdu ile çok karıştırılan bu köpekler aslında onlardan tamamen farklıdır. Kocaman cüsseleri ile Sibirya kurtlarıyla benzerliği var. Pofuduk ve asilliğin bir arada olduğu bu köpekler sevenleri tarafından oldukça ilgi duyuluyor. Gururlu tavırları ile sürekli merak duygusu olan bu köpekler en eski arktik sürü köpekleri arasında yerini alır. Bu köpekleri filmlerde genellikle kurt olarak görsekte tamamen evcil bir köpek olabilirler. Estetik görünüşü ile kıvrak zekâsı ile köpek severlerin ilgisini üzerinden eksik etmiyorlar.
Malamut (Alaska Kurdu) zeki ve her şeyi kolay öğrenen bir köpek ırkıdır. Görünüşü oldukça heybetli ve göz alıcı olarak görünse de doğaları gereği çok cana yakın canlılar. Sahibini mutlu etmeyi onunla ilgilenmeyi çok severler. Gereken eğitimler verildiğinde itaatkâr ve sosyal bir köpek olur. Günümüzde hala kızak köpeği olarak kullanılan bu köpekler sahiplerine ve çevresindeki insanlara sevgi dolu ve korumacı olarak yaklaşır. Çok güçlü ve öğretilen her şeyi çabuk öğrenen bu köpekler bağımsızlıklarına biraz fazla düşkündür.
Bekçi, koruma köpeği olarak da yetiştirilebilen bu köpekler sessiz olmaları ile dikkatleri çeker. Özgürlükçü, kuvvetli olan Alaska Kurtları, her zaman insanlarla etkileşimde olmayı seviyor. Sahibi ile günlük koşu ve yürüme aktivitelerini yaparken keyif alan bu köpekler enerjilerini attıkları sürece sakinliğini koruyorlar. Enerjileri yüksek olduğu için egzersiz yapılmadığı takdirde çevreye karşı saldırgan ve stresli davranış sergilerler. Sürü lideri gibi davrandıkları için diğer hayvanlarla arasının iyi olması için küçük yaşta sosyalleşme eğitimi almalıdır.
Evde bakılmaya çok uygun olmayan bu köpeklerde inanılmaz bir şekilde sürekli kazma isteği vardır. Bahçeli bir evde çitlerle çevrili olsa bile çitlerin altından toprağı kazarak dışarı çıkmayı iyi bilirler. Evde beslendiği takdirde de mobilya ve halılarınızı kazmak isteyeceklerdir. Bu köpeklerde aşırı havlama yoktur. Fakat geceleri ulumaları ile bilinirler.
Yakışıklı ve güzel görünümlerinin yanında güçlü yönleri onları vazgeçilmez kılar. İri kemik yapıları ve kocaman kafaları ile etkiletici bir görünüme sahiptirler. Vücutlarının güçlü olmasını çift katmanlı kürkünden alır. Patilerinde de tüy bulunan bu köpeklerin karda ve soğuk havalarda yürümelerinde soğuktan etkilenmezler. İşitmeleri ve koku duyuları oldukça iyi gelişmiştir. Kafa yapıları geniş, kulakları üçgen şeklinde olup bir yere odaklandığında kulaklarını dikleştirirler. Çeşitli renklere sahip olup, yüzleri ya tamamen beyaz olur ya da siyah-gri renk karışı olan tüyler vücudunun belirli bölgelerinde belirginleşir.
Bu köpek cinsinde erkekler 61-66 cm kadar uzarken dişilerde 56-61 cm uzunluğunda olur. Ağırlıkları ise erkek türlerinde 36-43 kg olup dişilerinde ise 32-38 kg ağırlığındadır. Kaslı bacaklara sahip oldukları için ayakları geniş ve yuvarlak şeklindedir.
Malamut yavrularının bacakları kibar güçlü omuzlar ve iri kemiklere sahiptir. Kaslı vücutları ile yavruluk döneminde bile görevleri yerine getirme istekleri vardır. Tüyleri kışın uzayıp bahar dönemlerinde tüy dökmeleri görülmesi olası. Prototipleri olarak kızak çekebilecek kadar kuvvetli sert köpekler.
Alaska kurtları uygun çevre koşulları ve iyi bir bakımları olduğu sürece yaşam süreleri daha da uzun olur. Genel olarak bakıldığında sağlık bir ırktır. Fakat bazı hastalıklara karşı yatkınlık gösterir. Bu ırkın bazı hastalıklara yatkın olması her köpekte mutlaka görülmesi gerekmez. Fizyolojik yapıları gereği görülebilecek hastalıklar:
Alaska Kurdunda Kalça Displazisi: Bu hastalık uyluk kemiğinin kalça kemiğine tam olarak oturamamasından dolayı yaşanır. Bu yüzden köpeğin bacaklarında topallama ve ağrı çekmesine neden olur.
Alaska Kurdunda Katarakt: Genellikle genç köpeklerde görülebilen bu göz sorunu ileri aşamaya bırakıldığında körlüğe neden olabilir. Bu nedenle veteriner kontrolleri aksatılmamalıdır.
Alaska Kurdunda Hipotiroidizm: Bu sağlık sorunu genellikle zor tespit edilir. Hastalığın ortaya çıkmasındaki sebep troid hormonların çalışmasının anormal şekilde düşüş yaşanmasıdır. Eğer köpekte göz akıntısı, nefes almada-vermede zorluk ve sürekli bitkin bir hal görüyorsanız veterinere götürmek için vakit kaybetmeyin.
Alaska Kurdunda Hemeralopia: Diğer bir adı da gündüz körlüğü olarak bilinen hastalık köpeğin sekiz haftalık olduğunda sahibi tarafından kolayca fark edilebiliyor. En basit belirtisi, yavru köpeğin hareket ederken sürekli çevresindeki eşyalara çarpıp düşmesinden belli olur. Güneşe çıktığında gözlerini açama ve dengesiz hareketler sergilemesine yol açarak karanlıkta ise bu davranışların ortadan kalktığı görülüyor. Bu nedenle erken teşhis oldukça önemlidir.
Sağlıklı bir yaşam sürmeleri için düzenli bakımlarının yapılması gerekiyor. Bu köpeklerin iki önemli bakım rutini olmalıdır. Düzenli egzersiz ve sık sık taranmaları. Her gün mutlaka yürüyüşe çıkılmalıdır. Aşırı tüy döktükleri için sürekli taramanız gerekir. Aşırı tüy dökseler de kötü kokuyu tüylerine hapsetmedikleri için rahatsız edici kokmazlar. Ortalama 10-12 yıl yaşayan Alaskan Malamut, sıcak iklimler için uygun değildir.
Beslenme konusunda seçici değillerdir. Bu köpek ırkına ne verilirse onu yedikleri için obezitenin yaşanmaması adına kaliteli proteinli köpek mamaları tercih edilmelidir. Porsiyon kontrollerine dikkat edilmeli aşırıya kaçılmaması önemli.
Çocuklar ile araları iyidir. Fakat büyük boy köpek oldukları için çok küçük çocuklar ile yalnız başına bırakılmamaları gerekiyor. Çünkü oyun esnasında heyecanlı tepkiler veren bu köpekler yanlışlıkla küçük çocuklara zarar verebilirler. Bu nedenle 5 yaş ve üstü çocuklar onlar için iyi oyun arkadaşı olacaktır. Kedileri çok sevmezler, kendi cinsleri bile olsa diğer köpeklerle de iyi anlaştığını pek söyleyemeyiz. Küçük yaşta sosyalleşme eğitimi verirseniz ileride arkadaş canlısı olacaklardır. Tabi ki Alaska Malamutu hakkında genel olarak verdiğimiz bilgiler her Alaskan da aynı olmaz. Her köpeğin kendine özgü kişilik özelliği olduğunu unutmayalım.
Bu köpekler her yerde yaşamak için uygun değildir. Kuzey kutbunun sıcaklığı ortalama -46 derece olduğu için ülkemizde en soğuk bölgenin sıcaklığı -29 dereceye sahip olup bu ısı kısa sürelidir. Mevsimin değişimi ile sıcaklık çok hızlı yükselir. Bu nedenle bu köpekler Türkiye şartlarında bakılmaya uygun değildir. Ülkemizin yüksek sıcaklarına maruz bırakmak bu köpeklerin sağlığı için siz hayvan severlerin ihmal etmemesi gereken bir durumdur. O yüzden bırakın kendi coğrafyalarında yaşam şartlarına uygun alanlarında hayatlarını devam ettirsinler…