İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Labrador

Labrador

Büyük Boy Irk Grubu
Irk Grubu
Büyük Boy
56-61 cm Boy
Boy
56-61 cm
34-37 kg Kilo
Kilo
34-37 kg
10-12 Yıl Yaşam Süresi
Ömür
10-12 Yıl

Labrador Retriever Tarihçesi

Labrador Retriever sevimlilikleri ve dostlukları ile en çok bilinen ve sevilen köpekler arasındadır. kökenleri 1800’lü yıllara kadar gitmektedir. Kökeni Newfoundland eyaletinin St.johns şehrine dayanmaktadır. Burada köpekler için alınan ağır vergilerden dolayı türün yoğunluğu zamanla azalmıştır. Daha sonraları Kanada’dan İngiltere'ye getirilerek buradaki Retriever ile çiftleştirilmesi sağlanarak türün devamlılığı sağlanmıştır.

İngiltere’de Lord Malmerbury tarafından 1887 senesinde ilk olarak Labrador ismi verilmiştir. Daha sonraları 1903 yılında İngiliz köpek kulüpleri tarafından ve 1917 yılında da Amerikan kulüpleri tarafından resmi olarak tanınmıştır. Daha sonraları karakterleri ve sevimliliği ile gün geçtikçe popülerleşerek günümüze kadar gelmiştir.

Labrador Karakter Özellikleri

Amerika'nın en popüler köpeği ve ülkemizde de en çok sahiplenilen köpeklerindedir. Bunun sebebi oldukça sıcakkanlı ve dostane bir karakteri olmasıdır. Ayrıca kolay eğitilebilmesinin dışında da kendisinin de karakter olarak insanlara karşı olan sempatisi çok kolay iletişim kura ve anlaşılabilmesini sağlanmıştır. 

Sabırlı ve duygusal bir köpek olup zekası ve söz dinlemesi ile bilinirler. Aktif bir yaşamı seven bu köpekler hareket etmeyi çok severler.

Bu eğitimler arasında arama kurtarma ekiplerince birçok proje de insanlara yardım etmektedir. Bunun dışında engelli köpeği ve terapi köpeği olarak da yardımlarını bizlerle yapmaktadır. Buradan ne kadar dostane olduklarını anlayabiliriz. Zaten sevimli bir görüntüsü vardır.  

Çocuklarla arası da oldukça iyidir. Oyun oynamayı ve onlarla vakit geçirmekten mutluluk duyacaktır. Aksi takdirde sürekli yalnız bırakmanız ve ilgi göstermemeniz sürece eşyalara zarar verecektir.

Eğitime ve iletişime açık uslu bir yapısı vardır. Üstlendiği görevlerden de anlayabileceğiniz gibi birçok hayatımızda yer almaktadır. Kocaman bir kalpleri de vardır diyebiliriz.

Çok güçlü bir boyun yapıları oldukları için bazı zamanlar gördükleri bir şeyin peşinden gitmek isteyecek ve tasmasını çekiştirerek size zor anlar yaratacaktır. Bu yüzden erken yaşta tasma eğitimi vermeniz çok önemlidir.

Yüzmeyi sevmeleri ile tanınmaktadırlar. Hayatın birçok alanında olmaktan mutluluk duyacaklardır. Başka köpeklerle de araları oldukça iyidir çünkü sosyal ve şefkatli bir karakteri vardır.

Eskiden avcılıkta avı takip etme amaçla kullanılmıştır. Bundan dolayı çok iyi bir koku alma yetileri vardır. Zaten bu özellikleri günümüze arama kurtarma ekiplerine olan yardımları ile öne çıkmıştır.

Labrador Fiziksel Özellikleri

Labrador Retriever köpek ırkının ortalama yükseklikleri 56-61 cm olur. Ağırlıkları 27-34 kg aralığındadır. Su köpeği oldukları için patilerinin yüzmesini kolaylaştıran perdeli bir yapısı vardır. Kulakları kafasının üstünde aşağıya düşük şekilde olup siyah, tombul bir buruna sahiptirler.

Orta ve büyük boy kategorisine girmektedirler.  Yumuşacık ve orta boy tüyleri bulunmaktadır. Bu tüyleri bazı bölgelerinde daha uzun olmaktadır.  Yumuşak bir tüy dokusu vardır. İyi bakımı sağlandığında tüyleri yumuşak ve parlak olacaktır. Tek renkte olmaktadır genel olarak bu renkler beyaz siyah ve kahverengi tonlarıdır. Pembe ve siyah burunlu olabilmektedir.

Genel olarak sevimli ve sıcakkanlı yapısı ile görünümü birdir. Çok kaslı bir yapısı yoktur. Daha çok zekası ve algısı ile tanınmaktadır. Bacak ve vücudu orantılıdır. Vücuduna orantılı bir kulak yapısı vardır. Gözleri çok iri değildir ama gülen gözlerle hep etrafına bakacaktır. 

Labradorlar atletik yapılarıyla çok iyi koşucu oldukları bilinir. Kısa tüylere sahip olsalarda soğuğa karşı oldukça iyi dayanırlar. Çünkü kökeni olarak Kanada gibi soğuk bir ülkede yaşamışlardır.

Labrador Beslenme ve Bakımı 

Labrador köpek ırkının yukarıda saydığımız özelliklerinden dolayı bu yetilerini sürekli aktif tutmanız gerekmektedir. Eğer bir Labradorunuz var ise istediğiniz eğitimleri vererek aktif bir hayat sürmesini sağlayabilirsiniz. Aksi halde sıradan ve düz bir hayatta sıkılacak ve bunalıma gireceklerdir. Bu onun psikolojik ve fiziksel sağlığı açısından ihtiyacıdır. Düzenli egzersiz vücuduna iyi gelecektir. Ayrıca yüzme aktivitesinin de bu programa katabilirsiniz. 

Uzun tüy yapısından dolayı tüylerinin bakımını ve gerekli zamanlarda tıraşını yaptırmak isteyebilirsiniz. Kısa tüyleri olduğu için çok fazla tüy dökmezler. Ancak mevsim geçişleri sırasında biraz tüy dökülmesi olacaktır. Haftada en az bir kere fırçalama iyi gelecektir. Suyu sevdiğinden dolayı da banyo yaptırmakta da zorluk yaşamayacaksınızdır. Fakat sudan çıktıktan sonra onların iyi bir şekilde kurulanması gerekir. Aksi takdirde kulak sorunları yaşayabilirler.

Kökenleri soğuk iklim bölgesine dayandığı için yeterli beslenebilmeleri için kuru mama ve konserve köpek mamalarını tercih ederek tam ve eksiksiz olarak  beslenmesini sağlamalısınız. Çok enerjik bir köpek olduğu için kaliteli ve yeterli protein alımının olması gerekiyor. Besleyici, kaliteli değerlere sahip bir köpek maması ile labrador köpeğinizin beslenmesini sağlayabilirsiniz. Mama ve su kabı tercih ederken metal malzemeli mama kabı tercih etmelisiniz. Çünkü porselen veya cam kapların ezilme, kırılma gibi durumların olabileceğinden köpeğinize zarar vermesi olasıdır. Ayrıca köpeğinizi her gün aynı saatte ve aynı yerde beslemeniz beslenme düzenini aksatmamalısınız.

Labrador Sağlık Özellikleri

 Sağlıklı bir labrador 27-34 kilo arasında olmalıdır. Veteriner kontrollerinin de kilo kontrolü yaptırarak ta köpeğinizin neye ihtiyacı olduğunu öğrenebilirsiniz. Büyük ırka girdiği için , büyük ırk köpeklerde sıklıkla rastlanılan kalça ve dirsek displazisi problemleri olabilmektedir. Oldukça güçlü ve dayanıklı bir Labrador ortalama 10-12 yıl yaşamlarını sürdürür. İyi bir  aktivite ve beslenme düzeni varsa daha da yaşayabilmektedirler. Kulakları düşük olan bütün köpek ırklarında olabileceği gibi bu köpek ırkının da kulaklarının itinayla temizlenmesi ve bakım yapılması şarttır. Yavru labrador köpeklerin aşılarını gelişim aşamasından ve hastalıklardan korunması için düzenli bir şekilde yapılması gerekir.

 Labrador Retriever yaşayabileceği bazı hastalıklar:

  • Kalça displazisi
  • Dirsek displazisi
  • Katarakt
  • Epilepsi
  • Progresif Retina 
  • Atrofisi
  • Dermatit
  • Kulak Enfeksiyonları

Labrador Çocuklar ve Diğer Hayvanlarla İletişimi

Büyük ve enerjik olsalarda apartman yaşantısına gayet uyum sağlayabilirler. Çocuklara karşı sabırlı olup onlarla oyun oynamaktan büyük keyif alırlar. Çocukların bitmek bilmeyen enerjisini labrador köpekler çok iyi idare eder. Ayrıca koruma içgüdüsüne sahip bekçi köpekleri ve arama kurtarma timlerinde görev aldıkları için çocuğunuzu iyi bir şekilde korur ve başına bir şey gelmesi durumunda onlara karşı savunmacıdırlar. Diğer hayvanlara, kedilere, köpeklere karşı hiç saldırganlık göstermezler. Onlarla arası çok iyidir.

Labrador Retriever Eğitim ipuçları

Labrador köpek cinsinin zeki ve algısının açık olması eğitimi diğer ırklara göre oldukça daha kolaydır. Yavruluk döneminde alınan eğitimle yetişkin olduklarında son derece iyi eğitimli bir köpek olurlar. Suyu çok seven bu köpeklere yüzme eğitimi de mutlaka verilmesi gerekir. Düzenli ve aksatılmadan verilen eğitimler köpeğinize alışkanlık verecektir. Meraklı ve öğrenmeye açık oldukları için yetişkin labradorların da eğitim alarak kolaylıkla öğrenebilirler. Köpek eğitiminde ayrıca dikkat edilmesi ve atlanmaması gereken nokta da köpeğin sosyalleştirilmesidir. 

Yavruluk döneminde köpeğinize sosyalleştirme eğitimi verirseniz büyüdüğünde yabancılara karşı ve diğer köpek arkadaşlarına karşı utangaç tavırlar sergilemeyecektir. Labrador Retriever sahiplenmek isteyenlerin yapmaları gereken, tuvalet eğitimi, sosyalleşme eğitimini iyi bir şekilde vermeniz gerekiyor.

Irk Özellikleri

Adaptasyon
Apartman Yaşamına Uygunluk
Acemi Sahipler İçin Uygunluk
Soğuk Hava Koşullarına Uygunluk
Sıcak Hava Koşullarına Uygunluk
Dostluk
Aile İçi Sevgi
Çocuklarla Etkileşim
Diğer Köpekler veye Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Sağlık ve Bakım
Salya
Kıl ve Tüy Dökme
Kolay Bakım
Kilo Alma Potansiyeli
Boyut
Eğitilebilirlik
Kolay Eğitim
Zeka
Av Sürme Potansiyeli
Kemirme Alışkanlığı
Yolculuğa Uyum
Fiziksel
Enerji Seviyesi
Egzersiz İhtiyacı
Sürekli Oyun İsteği
Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.