İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Keeshond

Keeshond

Orta Boylu Köpek Irk Grubu
Irk Grubu
Orta Boylu Köpek
Omuzlardan 43-46 Cm Boy
Boy
Omuzlardan 43-46 Cm
14-18 Kg Kilo
Kilo
14-18 Kg
12-17 Yıl Yaşam Süresi
Ömür
12-17 Yıl

Keeshond oldukça sevecen olan bu köpek ırkı görünümü ile de son derce şirindir. Uzun yumuşacık tüylerini okşamak istememek neredeyse imkânsızdır. Ailesi ile çok iyi anlaşan bu köpek ırkı yabancılara karşı biraz sert olabilir. Elbette ki iyi bir eğitim sayesinde her köpek yabancılara ve başka hayvanlara karşı iyi davranışlar sergiler. Bu ırkın maalesef ki kendinden küçük canlılarla anlaşabilmesi çok zordur. Bu sebeple de evde kedi beslemeniz çok zordur. Sokakta da gördüğü zaman kedileri kovalamak isteyebilirler. Oldukça sadık olan bu köpek ırkı son derecede enerjiktir. Sahibiyle sürekli birlikte oyun oynamak, vakit geçirmek ister. Yalnız kalmaktan pek hoşlanmaz. Her ne kadar bekçilikte ve avcılıkta kullanılsa da ev içinde bakılabilir bir köpektir.

Keeshond Tarihçesi

Keeshond köpek ırkının tarihi 1700’lü yıllara kadar uzanmaktadır. Hollanda’da üretilmiş olan bu ırk o zamanlar sadece bekçilik yapmakla görevliydi. Oldukça sorunlar yaşamış olan bu ırk, siyasi sebeplerle öldürülmeye başlandı. İsyan çıkarmış bir partinin sembolü olduğu düşünüldüğü için sadece gemilerde ve mavnalarda yaşayabilen Keeshond köpek ırkının adı birçok kez değiştirildi. Bu dönemlerde ona Mavna Köpeği dendi. Daha sonralarında bu köpek ırkı sadece denizciler, soylular ve avcılar tarafından bilinerek kullanılmaya başlandı. 20. Yüzyılın başında tekrardan yetiştirilmeye başlanması ile tekrardan kabul gören bir ırk halini almaya başladı. O dönemler sadece Avrupa'da yaygın ve bilinir hale geldi. 20. Yüzyılın sonuna kadar ancak Rusya’da bilinen ve bakılan bir köpek haline geldi. Daha sonralarda da güzel görüntüsü ile ev köpeği haline geldi.

Keeshond Köpek Irkı Karakter Özellikleri

Özellikleri olumlu ve olumsuz olarak ayrılmış bir şekilde aşağıda yer almaktadır. Olumlu Özellikleri: Son derece zeki olması sebebiyle kolay eğitilebilir. Sahibine çok bağlıdır. Enerjik yapısı sayesinde oldukça neşelidir. Çocuklarla iyi anlaşabilirler. İyi eğitim gördüğü zaman yabancılara karşı da toleranslı olurlar.

Olumsuz Özellikleri: Çok fazla havladıkları için apartman dairesinde sorun yaşanabilir. Tüy bakımı zordur. İlkbaharda ve son baharda çok fazla tüy dökerler. Evde kendisi dışında bir hayvanla yaşaması pek de mümkün değildir. Kesinlikle egzersizlerinin aksatılmaması gerekir. Köpek bakmak zordur bu sebeple de oldukça büyük sorumluluk ister. Eğer ki bu sorumluluğu kendinizde göremiyorsanız köpek sahiplenmemeniz gerekir.

Keeshond Köpek Irkı Fiziksel Özellikleri

43-46 santime ulaşan boyu ile Keeshond köpek ırkı orta boy köpek sınıfındadır. Kiloları ise 14 ila 18 arasında değişebilmektedir. Oldukça yoğun tüylü bir yapısı vardır. Tüyleri beyaz, gri ve krem renklerini barındırır. Tüyleri uzun ve hafif dalgalı bir şekildedir ve yumuşaktır. Kabarık tüyleri daima yeni taranmış gibi görünür. Uzun tüylerinden vücut yapıları görünmese de orta uzunluğa sahip bacakları vardır. Dik duran yoğun tüyleri onları kilolu gösterir ve kilo almaya yatkın bir ırktır. Tilkiye benzer bir kafa yapısı vardır. Eğik bir yapıya sahip gözleri kestane rengindedir. Kulakları üçgendir, küçük ve dik bir şekilde durur. Kuyrukları bir çember oluşturarak sırtlarının üzerinde durmaktadır. Burunları siyah renktedir. Genellikle fiziksel özellikleri atası olan Samoyed ile oldukça benzerlik gösterir.

Keeshond Sağlığı

Birçok ırkta görülebildiği gibi bu ırkta da kalça displazisi görülebilir. Dizdeki eklemlerle ilgili bir sorun olan patellar luxasyonu hastalığı olması olasıdır. Böbrek üstü adrenal bezlerinin yeterince düzgün çalışmamasına bağlı Addison hastalığı Keeshond köpek ırkında bulunabilir. Bazı göz hastalıklarına da yatkın olabilirler. Bu hastalıklar progresif retinal atrofi, epilepsi gibi sorunlardır. Bir kalp hastalığı olan mitral kapak darlığı görülebilir. Yine kalple alakalı bir hastalık olan fallot tetralojisi de önemli sağlık sorunlarından biridir. Tiroit bezlerinin düzenli çalışmaması sonucu oluşan hipotiroidizm, yine bu ırk için tehlikeli olabilen bir hastalıktır. Tüm bu hastalıklar köpeğin ırkından gelebilecek kalıtsal hastalıklardır. Her bir yavru bu hastalıklarla doğacak diye bir kesinlik yoktur. Sadece olasıdır. Bu sebeple köpeğinizi sahiplendiğinizde veterinere götürerek hangi hastalıklara sahip olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Keeshond Köpek Irkının Bakımı Ve Besleme

 Tüyleri oldukça bakım isteyen bir ırktır. Uzun olması sebebiyle hemen kirlenen ve pire ve bit gibi şeylere de oldukça müsait olan bir tüy yapısı vardır. Mutlaka her gün ya da gün aşırı taranması gerekir. Keeshond köpek ırkının tüy yapısı nedeni ile çok fazla yıkanmaması gerekmektedir. Çünkü her ne kadar kurulansa da tüy dipleri ıslak kalacağından dolayı deride alerjiler ve döküntüler görülmesi olasıdır. Kilo almaya yatkın bir köpek olmaları sebebiyle de beslenmesi oldukça önemlidir. Bu yüzden köpeğinize besin değerleri iyi olan vitaminli ve kaliteli mamalar vermelisiniz öğün sayısını ve öğün miktarını dengede tutmalısınız. Egzersiz ihtiyacı da son derece önemlidir. Enerjik yapıları nedeniyle uzun yürüyüşler ve oyunlar onlar için oldukça iyi gelir. Hijyen bu köpek ırkı için önemlidir. Kişisel bakımlarını yapmanız gerekir. Düzenli olarak dişlerini fırçalamalısınız. Tırnaklarını aylık olarak kesebilirsiniz. Gözlerini ve kulak içlerini de temizlemeniz iyi olacaktır.

Keeshond Üreme

Köpeklerde üreme genel olarak her ırkta aynıdır. Genel olarak çiftleşme yaşı 1 ila 2’dir. Dişi köpeklerin çiftleşebilmesi için kızgınlık dönemine girmesi gerekir. Yılda 2-3 kez girdikleri bu kızgınlık dönemi ortalama olarak 21 gün sürmektedir. Bu dönemde dişiler regl olurlar. Bu regl dönemi de yaklaşık 10 gündür. Erkek köpekler dişilerde olduğu gibi kızgınlık dönemine girmezler. Doğum Keeshond köpeği için 58-72 gün sürebilir. Ve doğum sonrasında yaklaşık 6-10 adet yavru dünyaya gelir. Köpeğinizin çiftleşmesini istemediğiniz taktirde kısırlaştırmanız gerekir.

Keeshond Köpek Irkının Eğitimi

Oldukça zeki bir ırktır. Her ne kadar eğitimi kolay olsa de hemen öfkelenebilen bir yapıları vardır ve inatçı oldukları söylenebilir. Genel olarak eğitimlerinde sert davranılmaması gerekir. Eğitimine ne kadar erken başlanırsa eğer o kadar kolay bir eğitim olur. Aksi bir durumda köpeğin yaşı ilerledikçe eğitimi neredeyse imkânsız olur. Eğlenceli ve ödül verilen bir eğitim sistemi uygularsanız işiniz daha kolay olacaktır. Sosyallik eğitiminin de verilmesi gerekir. Yabancılara ve farklı köpeklere iyi davranabilmesinin başka yolu yoktur. Zeki bir köpek olması nedeniyle de temel komutlar dışında birkaç numara öğretmek iterseniz hemen anlayıp uygulayabilirler. Elbette ki önceliğiniz sosyallik ve temel komutları öğretmek olmalıdır. Köpek eğitimleri zor olabilir. Bu sebeple de eğer nasıl eğitim vermeniz gerektiğini, nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız kesinlikle bir eğitmenden destek almanız gerekir.

Keeshond Köpek Irkının Çocuklarla İletişimi

Genellikle çocuklarla iyi ilişkiler kurabilseler de yabancılarla ve diğer hayvanlarla pek de iyi ilişkiler kurabildikleri söylenemez. Bu sebeple de küçük yaşta sosyalleştirilmiş olması gerekir. Sosyal bir köpek herkesle iyi anlaşabilir. Oldukça oyuncul yapısı sayesinde çocuklarla arkadaşlık kurarlar. Özellikle de birlikte büyüdüğü bir çocuk ise onlara oldukça bağlı olurlar. Sahiplerine çok sadıktırlar. Bekçi köpeği olmaları sebebiyle de onları sürekli koruyacaklardır. Bu sayede de dışarıda çocuğunuza zarar gelmesini engellerler. Sert tavırlardan ve oyunlardan hoşlanmazlar. Bu sebeple de birlikte oyun oynayacağı kişilerin daha yumuşak ve hassas davranılmalıdır.

Irk Özellikleri

Adaptasyon
Apartman Yaşamına Uygunluk
Acemi Sahipler İçin Uygunluk
Soğuk Hava Koşullarına Uygunluk
Sıcak Hava Koşullarına Uygunluk
Dostluk
Aile İçi Sevgi
Çocuklarla Etkileşim
Diğer Köpekler veye Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Sağlık ve Bakım
Salya
Kıl ve Tüy Dökme
Kolay Bakım
Kilo Alma Potansiyeli
Boyut
Eğitilebilirlik
Kolay Eğitim
Zeka
Av Sürme Potansiyeli
Kemirme Alışkanlığı
Yolculuğa Uyum
Fiziksel
Enerji Seviyesi
Egzersiz İhtiyacı
Sürekli Oyun İsteği
Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.