İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Husky

Husky

Büyük Boy Irk Grubu
Irk Grubu
Büyük Boy
Omuzlardan 50-60 cm Boy
Boy
Omuzlardan 50-60 cm
16-28 Kg Kilo
Kilo
16-28 Kg
10-12 Yıl Yaşam Süresi
Ömür
10-12 Yıl

Husky Tarihçesi

Husky diğer adıyla Sibirya kurdu köpek ırkının kökeni çok uzun yıllara dayanıyor. Sibirya'nın yerlisi olarak 1909 yılında Alaska’ya getirilmiştir. Doğu Sibirya bölgesindeki Chukchi  kabilesine ait kızak çekimi, bekçilik gibi görevlerde bulunmuştur. Kökeni tam olarak bilinmese de Spitz köpek ailesinden geldiği yönünde görüşler mevcuttur.1930 yılında ise son husky grubunu Rusya Sibirya’dan ihraç olmasına karar vermiştir. Daha sonra aynı yıl Amerikan Kennel klüp tarafında  ırkın resmi olarak tanınması sağlanmıştır. Günümüzde Sibirya Kurdu olarak bilinen köpek ırkı, yarışma köpeği, evcil köpek ve kızak yarışlarında yerini alır. Filmlere da konuk olan bu köpekler Disney filmlerinde sıklıkla rol oynar. Sert iklim koşullarına sahip Sibirya için mükemmel iş köpekleri son derece güçlü ve sürüye uyumludur.

Sibirya Kurdu, hızlı koşma özelliği ile Arktika yarışlarına katılması için kürk avcıları sayesinde Amerika’ya getirildi. 1925 yılında çıkan salgın için kızak köpeği takımından oluşan husky’lar ilaçları salgının olduğu yere yetiştirmişlerdir. Böylece bütün ilgiyi üzerine çekmiştir. Takım çalışmasına uyum sağladığı için ekip arkadaşları ile iyi iş çıkarırlar. Evcil köpek olarak beslenen Husky, hala kızak köpeği olarak da kullanılır.

Husky Karakter Özellikleri

Husky köpek ırkının kibarlığı ve oyunculuğu iyi olsa da inatçı ve tembel yanları da vardır. Bu köpekler derin ve ciddi bakışlarıyla her an tetikte duran dik kulakları ve sürekli etrafı koklayan sivri burunları ile biraz korkutucu görünmekte. Fakat görünüşlerinin aksine ailelerine karşı bağımlı sevgi doludurlar. Zeki ve sosyal olmalarıyla bakımı çok zor olmayan geçinmesi kolay köpektir. Eğitilmeleri kolay olsa da bazı zamanlarda kendi istemedikleri komutu yerine getirmez.

Sibirya kurdu sadakatli fakat özgürlüğüne düşkün bir köpektir. Eğitim veren kişinin sabırlı ve bu köpeklerin dilinden iyi anlıyor olması gerekir. En çok zorluk çıkardıkları tavrı kural bozucu olmalarıdır. Eğitimde öğrendiği komutu bir süre sonra yapmak istemez. Bu da sabrınızı zorlamaya iter. Bu köpekleri sahiplenmek isteyenlerin sabırları konusunda şüpheleri olmaması gerekiyor. Kalabalık ortamlarda olmayı sevdikleri gibi kendisini sevmeye çalışanlara da sıcak bir yaklaşımı vardır. Serin havalar için uygun olan kürk yapısı sıcak olmadığı günlerde iyi bir koşu arkadaşı olur.

Ulumayı çok severler. Çabuk sıkılan ve yalnız kalmaktan hoşlanmazlar. Bu yüzden Sibirya kurdu sahiplenme düşünceniz varsa iki tane sahiplenerek yalnız kalmasının önüne geçebilirsiniz. Tek başlarına kaldıklarında çevresinde ne varsa kemirmeye başlayacaktır. Apartman hayatına çok uygun değillerdir. Çok hareketli oldukları için ev onlara dar gelir. Sürü halinde yaşamaya alışık oldukları için ona bir arkadaş edinmeyi düşünebilirsiniz.

Husky Fiziksel Özellikleri

Husky güçlü ve sert bir vücuda sahiptir. Sürekli dik kulakları ile çevresinde olup bitenleri iyi işiten ve keskin koku alan  buruna sahiptir. Yüzü ve vücudunun alt kısımları beyaz diğer bölgeleri koyu renklerdedir. Göz renkleri, buz mavisi, koyu mavi veya kahve tonlarındadır. Çeşitli göz renkleri ile gördüğümüz Sibirya kurdunun mavi renkte olanları çok sert görünseler de yumuşak yapıdadır. Kafa yapısı yuvarlak gözleri badem şeklinde burnu ise hava sıcaklığına göre renk alır. Kışın soğuk daha fazla olduğu aylarda burnu pembeye döner. Kuyruğu orta uzunlukta kıvrık, patileri oval ve tüyle kaplıdır.

Alt katmanda bulunan tüyleri oldukça pürüzsüz olup sık yapıdadır. Üst bölgede bulunan tüyler ise kısa ve düz formdadır. Sade veya renk kombinasyonu olan türleri vardır. Erkeklerde boy uzunluğu omuzlarda 53-60 cm olup 20-28 kg ağırlığındadır. Dişilerde durum 50-57 yüksekliğinde ve 16-24 kg ağırlığa sahiptir. En az -50 ve -60 derece soğuğa dayanmasını sağlayan tüyleri ve bu tüylerin altında onu sıcak tutan yağlı deri yapısı var.

Husky Sağlık Özellikleri

Genellikle sağlığı iyi olan Husky soğuğa karşı dayanıklı bir bünyeye sahiptir. Yaklaşık 10-12 yıl yaşayan bu köpeklerin bazı hastalıklar genetik olarak yatkınlığı vardır. Köpek sahiplenmeyi düşünüyorsanız köpeklerde yaygın olan hastalıklar hakkında bilginiz olmalıdır. 

Sibirya kurtlarında yaygın hastalıklar:

Köpeklerde kalça displazisi: Uyluk kemiğinin kalça kemiğine sıkıca oturmadıysa bu hastalık görülür. Arka bacaklarının birinde ya da ikisin de topallama, ağrı belirtisi görülüyor. Köpeğin yaşı ilerledikçe yaşlanma şiddeti artacaktır.

Köpeklerde polinöropati: Yürüme bozukluğuna yol açtığı ile biliniyor. Köpeğin koordinasyonunda bozukluk ve dengesiz hareketler sergilemesine yol açar. Genellikle bir yaşının altında olan köpeklerde görülmekte. Aniden ortaya çıkar ve süreç hızla ilerler.

Köpeklerde Hipotiroidizm: Tespit edilmesi zordur. Tiroid salgılarının anormal şekilde çalışılması durumunda ortaya çıkar. 

Köpeklerde Hemeralopia: Gündüz körlüğü olarak adlandırılan bu hastalık, köpeğin yavruluk döneminde 8 haftalık olduğu dönemde belirtisini gösterir. Gün ışığına karşı bakamayan köpekler karanlıkta rahatça görebilirler. O nedenle erken teşhis için mutlaka veteriner kontrollerini aksatmayın.

Köpeklerde Katarakt: Yaygın göz sorunu olarak hemen her köpekte görülür. ileri derece olması körlüğü kadar ilerlemesine neden olacak.

Husky Bakım ve Beslenme İpuçları

Sibirya kurdunun bakımı biraz zahmetlidir. Tüyleri yumuşak yapıdadır. Senede 2 kere 3 sefer olmak üzere tüy dökülmesi yaşarlar. Haftalık olarak fırça yardımıyla tüylerini taramanız yeterli olacaktır. Gözleri hassas olduğu için düzenli göz bakımı için veteriner hekime götürmeniz gerekir. Ağız içinde meydana gelecek enfeksiyonlara karşı düzenli ağız bakımı yapılmalı. Diş fırçalama konusunda da özen göstermeyi ihmal etmeyin. Yılda bir kere banyo yapmaları yeterlidir. 

Kilo almaya elverişli obezite riski olan köpeklerdendir. Bu nedenle beslenme programı için veteriner hekiminizden yardım almanız iyi olacaktır. Yüksek enerji harcanılan ağır işlerde bize yardımcı olan bu köpekler için yüksek enerji içeren bir beslenme tarzı tercih edilmelidir. Yüksek kaliteli köpek maması ile beslenmesi sağlık deri ve tüy yapıları içinde gereklidir. Yapılan egzersiz seviyesine porsiyon kontrolü yapılmalıdır.

Husky Çocuklar ve Diğer Hayvanlarla İlişkisi

Çocuklu aileler için çok uygundur. Çocuklarla ilişkisi onlara sevgi dolu yaklaşımları ile iyidir. Oyun oynamaya bayılan bu ırklar çok iyi bir oyun arkadaşı olur. Fakat çocuğunuz ile bir olup yaramazlıklar da yapmaktan kaçınmaz. Yavruluk döneminde iyi bir eğitim verildiği sürece yabancılara ve diğer hayvanlara karşı da ılımlı olacaktır. Yalnız ilk kez gördüğü kişilere karşı biraz utangaç ve çekingen davranışlar sergiler. 

Husky Eğitim İpuçları

Bu köpek ırkına temel eğitim verileceği zaman mekan ve yerin önemi büyüktür. Köpeği her ortamda eğitmeye alıştırırsanız farklı ortamlara ayak uydurmakta zorlanıyor. Eğitim sırasında sıkılırlarsa bir şekilde kaçmayı başarırlar. Sürü köpeği olduğu için liderlik vasfına sahiptir. Bu da eğitim sırasında zaman zaman sahibini dinlemeyerek ona zor anlar yaşanmasına sebep olur. Çevrelerine zarar vermemesi için sosyalleşme eğitimi verilmelidir. Köpek eğitiminde grup olarak diğer köpeklerle eğitilmesini sağlarsanız sosyalleşme konusunda adım atmış olurlar.

Husky Üreme Bilgileri

Dişi Sibirya Kurdu erkeklere göre daha erken çiftleşme dönemine girer. Dişiler çiftleşmek için regl döneminin bitmesini bekler. Yılda 2 defa kızgınlığa girerler. Bu süreçte vulva bölgelerinde şişlik olacaktır. Ayrıca köpeğinizin davranışlarında farklılık gözlemleyeceksiniz. Çiftleşme sonrası köpeğin hamile olup olmadığını veteriner hekiminize götürerek öğrenebilirsiniz.

Irk Özellikleri

Adaptasyon
Apartman Yaşamına Uygunluk
Acemi Sahipler İçin Uygunluk
Soğuk Hava Koşullarına Uygunluk
Sıcak Hava Koşullarına Uygunluk
Dostluk
Aile İçi Sevgi
Çocuklarla Etkileşim
Diğer Köpekler veye Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Sağlık ve Bakım
Salya
Kıl ve Tüy Dökme
Kolay Bakım
Kilo Alma Potansiyeli
Boyut
Eğitilebilirlik
Kolay Eğitim
Zeka
Av Sürme Potansiyeli
Kemirme Alışkanlığı
Yolculuğa Uyum
Fiziksel
Enerji Seviyesi
Egzersiz İhtiyacı
Sürekli Oyun İsteği
Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.