İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Hamiltonstovare

Hamiltonstovare

Büyük Irk Irk Grubu
Irk Grubu
Büyük Irk
Omuzlarda 49-61 Cm Boy
Boy
Omuzlarda 49-61 Cm
23-27 Kg Kilo
Kilo
23-27 Kg
10-15 Yıl Yaşam Süresi
Ömür
10-15 Yıl

Hamiltonstovare Köpek Irkı Son derece mutlu ve enerjik olan köpek ırkı kolay bakımı ve kolay eğitilebilir olması sebebiyle tercih edilmesi gereken bir köpektir. İyi bir şekilde egzersiz yaptırılırsa eğer apartman dairesinde çok rahat bir şekilde yaşayabilmektedir. Sahiplerine oldukça bağlı olduklarından onları üzmemek için itaatleri doğru bir şekilde yerine getirirler. İnsanlara yaklaşımı oldukça naziktir. Bu sebeple de iyi bir bekçi olamazlar. Temelinde avcı olan bu köpekler için doğuştan sosyal oldukları söylenebilir. Hayvanlarla ve yabancılarla iyi anlaşsalar da yine de sosyalleştirilmesi gerekebilir. Bazı zamanlar sadece öylece yatabilen bu ırk yine de son derece enerjiktir.

Hamiltonstovare Tarihçesi

 1800’lü yıllarda İsveç’te üretilmiş olan bu köpek ırkı avcılık amacı ile yetiştirilmiştir. Tilki ve tavşan avlamada çok iyi olan Hamiltonstovare köpek ırkı sert koşullara ve arazi yaşamına da oldukça uygun yapısı ile çok fazla tercih edilmiştir. Burunları oldukça iyi koku alabildiği için avcılar tarafından sevilen bir köpektir. İlk başlarda İsveç tazısı olarak bilinse de 1921 yılında üreticisinin adını almıştır. Hamilton tazısı olarak da biliniyor olan bu ırk, İsveç’te olduğu kadar başka yerlerde yaygın olarak görülememektedir. Daha sonralarda 1990’lı yıllarda Amerika’da yaygınlaşan bu köpek ırkı av dışında birçok işte kullanılmıştır.

Hamiltonstovare Köpek Irkı Karakter Özellikleri

İnsanlarla arası son derece iyi olduğundan yabancılara karşı nazik tutumlar sergilerler. Sahiplerine olan bağlılıkları nedeniyle olumsuz davranışta pek fazla bulunmazlar. Köpeklere ve çocuklara da sert davranmazlar. Eğitimleri de son derece basittir.  Egzersiz ihtiyacı iyi giderilmediği sürece saldırgan olabilirler. Bazen inatçı olabilirler. Kokuları takip etmeyi sevdikleri için uzun süre tasmasız bir şekilde dolandıkları zaman kaybolma ihtimalleri vardır. Avcı olduklarından kedilerle anlaşamazlar.

Hamiltonstovare Köpek Irkı Fiziksel Özellikleri

49-61 santimetre boyu ile bu köpek ırkı büyük ırk köpek sınıfındadır. Kiloları ortalama 23 ila 27 olabilmektedir. Hamiltonstovare köpek ırkı fiziksel özellikleri boy ve kilo olarak dişi ve erkekte farklılık gösterir. Dişiler daha kısa ve zayıftır. Güçlü ve kaslı bedene sahiplerdir ve göğüs yapıları derindir. Kısa tüyleri kahverengi beyaz ve siyah renklerdedir. Genellikle kuyruk uçları beyazdır. Kafa yapısı birçok köpek ile benzerlik göstermektedir. Burunları orta boyutlarda siyah renktedir. Badem şeklindeki gözleri kahverengi tonlarındadır. Güçlü ağız yapısında sağlam dişleri vardır. Kulakları orta uzunlukta üçgen bir şekilde aşağı doğru kafasının kenarından sarkıktır.

Hamiltonstovare Sağlık Sorunları

Sağlık özellikleri bakımından genel büyük ırk köpeklere benzemektedir. Genellikle sağlıklı olsalar da bazı kalıtsal hastalıklara sahiptir. Neredeyse her köpek ırkında olan kalça çıkığı sorunu bu köpek ırkında da vardır. Aynı zamanda dirsek displazisi de görülmektedir. Bu hastalıkların öğrenilmesi için bir süre boyunca köpeğin röntgenlerinin çekilmesi gerekir. Kulak enfeksiyonları görülebilen bu ırkın kulak içleri düzenli olarak silinmelidir. Gözlerle alakalı bazı hastalıklara sahip olan Hamiltonstovare ırkında epilepsi görülebilir. Bloat adı verilen hastalık bu ırkta da görülmektedir. Ölümcül olan bu hastalık mide ile alakalı bir durumdur. Köpeğin hareketlerinde yavaşlama, şişkinlik görüldüğünde veterinere götürülmesi gerekmektedir.

Hamiltonstovare Köpek Irkının Bakımı Ve Besleme  

Köpek ırkının bakımı kısa tüyleri sayesinde kolay gelebilir. Az dökülmeleri nedeniyle de haftalık olarak taranması yeterli gelecektir. Enerjisi oldukça yüksek olan bu köpeğin mutlaka her gün uzun yürüyüşlere çıkarılması gerekmektedir. Kokuları takip etmek istediklerinden dolayı da tasmalarını çok fazla serbest bırakmamanızda fayda var. Yine de güvenli alanlarda koşup oynayabilmesi için serbest bırakabilirsiniz. Ağız bakımı için düzenli olacak şekilde dişlerini fırçalamalısınız. Kulak içlerini ve gözlerini temiz tutmanız gerekir. Kaliteli bir kuru mama ile günde 3 öğün köpeğinizi beslemeniz gerekir çok fazla yemeye müsait olduklarından öğündeki oranlarını dengeli tutmalısınız.

Hamiltonstovare Köpek Irkında Çiftleşme

6-8 köpek yavrusu dünyaya gelebilmektedir. Yavru sayısında etmen rol oynayan şey anne ve babanın ne kadar sağlıklı olduklarıdır. Daha sağlıklı yavrular elde etmek için dişi köpeğin yılda 1 doğum yapması gerekmektedir. Doğum yaklaşık 60 ya da 70 gün sonra gerçekleşir. Dişi köpekler ortalama 1-2 yaşlarına geldiklerinde yılda 3-4 kere 21 gün süren kızgınlık dönemine girdiklerinde çiftleşebilirler. Aynı zamanda bu döngüde regl olurlar. Bu 21 günlük süre içinde kanama dönemleri 10 gün sürer. Erkek köpeklerde durum böyle değildir. 1-2 yaşına gelmiş her erkek köpek çiftleşmeye her zaman uygundur.

 Hamiltonstovare Köpek Irkının Eğitimi

 Eğitilmeye oldukça müsait olan bu köpek genel olarak basit olduğu söylense de yine de inatçı oldukları da bir gerçektir. Hamiltonstovare köpek ırkının eğitimi biraz bilen birisi tarafından verilirse eğer kolay bir şekilde ilerletilebilmektedir. Küçüklükten itibaren başlanırsa eğer eğitim çok daha kolay olacaktır. Son derece sosyal bir yapısı olsa da yine de olası durumlara karşı köpeğin küçüklükten itibaren farklı köpeklerle ve yabancı insanlarla bir arada bulundurularak sosyalleşmesi sağlanmalıdır.

Hamiltonstovare Köpek Irkının Çocuklarla İletişimi

Hamiltonstovare köpek ırkının çocuklarla iletişimi son derece iyidir. Yine de sosyalleştirilmesi gereken bu köpekler çocuklarla ve yabancılarla iyi iletişimler kurarak sorun çıkarmamaktadır. Enerjik olmalarından dolayı çocuklarla iyi geçiner, onlarla oyun oynarlar. Yine de bebeklerle ya da küçük yaştaki çocuklarla yalnız bırakılmamasında fayda vardır. Ailesi ile iyi geçinen bu ırk birlikte büyüyeceği çocuklarla da oldukça iyi anlaşacakları kesindir. Diğer insanlarla da iyi geçinebiliyor olması sebebiyle çok fazla korumacı olmasalar da ailesine zarar gelsin istemezler.

Irk Özellikleri

Adaptasyon
Apartman Yaşamına Uygunluk
Acemi Sahipler İçin Uygunluk
Soğuk Hava Koşullarına Uygunluk
Sıcak Hava Koşullarına Uygunluk
Dostluk
Aile İçi Sevgi
Çocuklarla Etkileşim
Diğer Köpekler veye Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Sağlık ve Bakım
Salya
Kıl ve Tüy Dökme
Kolay Bakım
Kilo Alma Potansiyeli
Boyut
Eğitilebilirlik
Kolay Eğitim
Zeka
Av Sürme Potansiyeli
Kemirme Alışkanlığı
Yolculuğa Uyum
Fiziksel
Enerji Seviyesi
Egzersiz İhtiyacı
Sürekli Oyun İsteği