İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Doberman

Doberman

Büyük Irk Irk Grubu
Irk Grubu
Büyük Irk
Omuzlardan 60-72 cm Boy
Boy
Omuzlardan 60-72 cm
32-45 kg Kilo
Kilo
32-45 kg
10-13 Yıl Yaşam Süresi
Ömür
10-13 Yıl

Doberman köpekleri sert bir görüntüye sahip olduğu için yabancılar tarafından ürkütücü olarak tanımlanır. Ancak ailesine ve sahiplerine karşı sadık, sevecen halleriyle dikkat çeker. Apartman dairesinde kısmen de olsa yaşabilir. Ancak evin küçük olması köpeğiniz için biraz zor olabilir. Her şeye havlamaya eğilimi olmadığı için gürültücü değillerdir. Zeki bir köpek türüdür. Eğitimi iyi verildiğinde yabancılara ve farklı köpeklere karşı samimi tavırlar sergilerler. İnsanlarla birlikte olmayı seven bu köpek tehlike altında olmadığı sürece başkalarına saldırmaz. Korkusuz olmaları sebebiyle oldukça korumalıdırlar. Hem evi hemde aile bireylerini güvende tutmakta üzerlerine yoktur. Bekçi köpek olarak da bilinmektedir. Her köpekte olduğu gibi Dobermanda da yavruyken eğitim çok büyük önem taşımaktadır. 

Doberman Tarihçesi

 Karl Friedrich Louis Dobermann tarafından oluşturulan bu ırkın temel amacı, vergi memuru olmasından dolayı gerekli belgeleri ve parayı koruması için güçlü bir köpek ihtiyacıydı. 1880’li yıllarda köpek üreticiliğine başlayan bu adam kendisi için gerekli  özelliklere sahip köpekleri hayvan pazarından alıp çiftleştirmeye başladı. Hangi ırk köpeklerin çaprazlanmasıyla ortaya çıktığı bilinmeyen Doberman köpekleri, adını sahibinden almaktadır. Asıl üretici öldükten sonra 1800’lü yılların sonunda Doberman kulübü kurularak bu köpeğin ırkının devam ettirilmesi sağlandı. I. Dünya Savaşı sırasında zor zamanlar geçiren Almanya, köpek üretimini gerçekleştiremedi. Daha sonrasında Amerikalılar tarafında üretimi devam ettirilen Doberman ırkı, üreticiler yüzünden birçok kötü sorunla karşılaşması sebebiyle üretiminin durdurulması istenmiştir. 

Doberman Köpek Irkı Karakter Özellikleri

İnsanlar tarafından beslenmesinin sakıncalı olduğu düşünülen bir köpek türüdür. Ancak eğitimi olmayan her köpek sakıncalıdır. Doberman özellikleri olumlu ve olumsuz olarak incelenerek aşağıda yer almaktadır.

Doberman'ın Olumlu Özellikleri: Oldukça sadık olan bu ırk sahipleriyle çok iyi geçinir. Eğitimi iyi verildiği sürece çocuklarla veya başka evcil hayvanlarla yaşayabilmektedir. Sahipleriyle vakit geçirmekten oldukça zevk alırlar. 

Doberman'ın Olumsuz Özellikleri: Eğitimi verilmemiş bir Doberman tehlikeli olabilir. Başka köpek ırkına veya yabancı insanlara karşı sert tavırlar gösterebilecek özelliklere sahiptir. Sosyalleşememiş bir Doberman ev içerisinde de sorun çıkartır. İnsanlarla birlikte olmayı sever. Sürekli bahçede bırakılmaması gerekmektedir. Aksi bir durumda yalnızlık onları hırçınlaştırır.

 Doberman Köpek Irkı Fiziksel Özellikleri

Doberman köpek cinsi, oldukça güçlü bir yapıya sahiptir. Kaslı vücudu oldukça atletik bir görünümdedir. Büyük boy köpek ırkına ait olan bu türün boyu 61 ila 70 cm arasında değişim göstermektedir. Kiloları da 30-40 arasında değişmektedir. Uzun ve dik kulaklara sahip olabilecekleri gibi aşağıya doğru bükülmüş kulakları da olan Doberman cinsi köpekler de bulunmaktadır. Kafası genel olarak diğer tür köpeklere benzemektedir. Uzun bir kafa yapısına sahiptir. Aynı şekilde uzun olan boynu incedir. Gözleri badem gibidir ve koyu renklerdedir. Gözlerinin üstünde kaş gibi yer alan farklı renkte tüylere sahiptir. Geniş burunları tüy renklerine bağlı olarak siyah veya koyu kahve tonlarında olabilmektedir. Tüyleri temelinde siyahtır ve bazı bölgelerinde koyu turuncu-kızıl tonlarındadır. Ayak uçları, üst ön bacaklarının başlangıç yeri, yüzünün iki yanı ve göz üstleri bu renklerdedir. Siyah tüyler yerine koyu kahve tüyleri olan Dobermanlarda durum yine aynıdır. 

Doberman Köpek Cinsinin Sağlık Özellikleri

Doberman köpek ırkının başlıca sağlık sorunları da diğer ırk köpeklerle benzerlik taşımaktadır. Progresif Retinal Atrofi gibi göz hastalıklarına sahip olma riski vardır. Büyük ırkların çoğunda görülen kalça çıkıklığı da olası bir sorundur. Küçükken iyi beslenmeleri ve kemik gelişimi iyi sağlanırsa bu sorun ortadan kalkar. Hipotiroidizm, tiroit bezleriyle alakalı bir sorun olarak tiroit eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Bu da obeziteye, tüy dökümüne neden olabilmektedir. Metabolizmayla alakalı ve böbreklerle alakalı sorunlar görülebilmektedir. Addison adı verilen hastalık buna örnektir. Aşırı hızlı yemek yemeye ve yemek sonrası çok su içmeye bağlı olabilen midenin genişlemesi Dobermanlarda ölümle sonuçlanan bir sorundur. Eğer ki veteriner takibi ile birlikte gerekli aşıları ve tedavileri yaptırılırsa Dobermanlar 10-13 yıl yaşayabilirler. 

Doberman Köpek Irkının Bakımı Ve Besleme

Doberman ırkı, bakımı basit köpekler arasında yer almaktadır. Soğuktan pek haz etmeyen bu köpekleri eğer bahçeli bir evde bakıyorsanız kışın içeri almanız gerekmektedir. Köpek ırklarının genelinde olduğu gibi dişlerinin ve kulaklarının temizlenmesi önemlidir. Rahat hareketler için de tırnaklarını düzenli olarak kesmeniz iyi olacaktır. Pürüzsüz ve parlak tüyleri kısa ve serttir. Haftalık olarak fırçalamanız yeterli olacaktır. Çok fazla yıkamanıza gerek yoktur. Yılda 4-5 kez yıkanması yeterlidir. Beslenme, özellikle yavru Dobermanlar için oldukça önemlidir. Sağlıklı bir kemik gelişimi için iyi bir kuru mama ile beslenmesi ve aşırı kilo almaması için de düzenli beslenmesi gerekir. Büyüdüğünde de yine aynı şekilde mama seçimi önem taşımaya devam eder. 

Doberman Köpek Irkında Üreme

Genellikle köpeklerde gelişme ve cinsel olgunluğa erişme yaşı 1.5 ila 2 yaş arasında değişmektedir. Dişi köpekler ve erkek köpekler üreme konusunda farklılık gösterirler. Erkek köpekler çiftleşmek için her zaman uygundurlar. Ancak dişi köpeklerde durum biraz farklıdır. Dişilerin çiftleşmek için kızgınlık dönemine girmeleri gerekmektedir. Yılda 2-4 kez girilen bu kızgınlık dönemi, ortalama 21 gün sürebilmektedir. Ayrıca dişi köpekler regl olabilmektedir. Bu kanama dönemi de yaklaşık olarak 10 gün sürer. Doberman köpek ırkında gebelik, tıpkı diğer ırklarda görüldüğü gibi 60-63 gün sürer. Doğumları sorunsuz geçmesi olasıdır. Normal bir şekilde doğum yapabilen bu ırk için sezaryen çok fazla ihtiyaç duyulan bir doğum yöntemi değildir. Bir doberman yaklaşık 10 tane yavru dünyaya getirebilir.

Doğum sonrasında yavruların en az 2 ay boyunca annelerinin yanında kalması gerekmektedir. Doberman Köpek Irkının Eğitimi Doberman köpeklerinin baskın yapısı, köpek bakmamış birisi için oldukça zor olabilmektedir. Bu sebeple de eğitimi zordur. İtaat etmede zorlanan bu köpek yavruyken iyi bir eğitimle dizginlenebilir. İlk başta verilmesi gereken eğitim sosyalleşebilmek ve itaatleri kabul etmesi üzerine yapılmalıdır. Sert bir tavır sergilendiği takdirde kendisi de inatçı yapısıyla sert tavırlar sergileyerek eğitimi reddedecektir.

Doberman Eğitimi

Eğitimine ne kadar erken başlanırsa o kadar iyidir. Bir uzman ile birlikte verildiğinde Doberman eğitimi daha iyi sonuçlar verecektir. Zeki olmaları sebebiyle söylenenleri hızlı bir şekilde uygulayan bu köpek ırkı aynı zamanda kolay bir şekilde hakimiyeti de kendi eline alabilmeyi iyi becerir. Bu sebeple sizin kesinlikle kontrolü elinizde tuttuğunuzu anlaması gerekmektedir. 

Doberman Köpek Irkının Çocuklarla İletişimi

Doberman köpek ırkı diğer cinsler de olduğu gibi eğitimi iyi aldığı ve iyi bir şekilde sosyalleştiği sürece ne çocuklar için ne de diğer canlılar için bir tehlike arz etmez. Çocuklarla arası iyi olan Doberman köpekleri, Özellikle aile içerisinde bir çocukla birlikte büyüyorsa ona inanılmaz derecede bağlanır. Dobermanın ev yaşantısına uygun bir yapıya sahip olması sebebiyle de evde çocuklarla vakit geçirmeyi sever. Dobermanlarla çocuklar gayet iyi arkadaşlık kurabilir. Herhangi bir tehlike hissetmediği sürece ve ona zarar verilmediği sürece başka çocuklara da zarar verme eğiliminde bulunmaz. İyi ve doğru eğitim almış her köpek çocuklarla anlaşır.

Irk Özellikleri

Adaptasyon
Apartman Yaşamına Uygunluk
Acemi Sahipler İçin Uygunluk
Soğuk Hava Koşullarına Uygunluk
Sıcak Hava Koşullarına Uygunluk
Dostluk
Aile İçi Sevgi
Çocuklarla Etkileşim
Diğer Köpekler veye Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Sağlık ve Bakım
Salya
Kıl ve Tüy Dökme
Kolay Bakım
Kilo Alma Potansiyeli
Boyut
Eğitilebilirlik
Kolay Eğitim
Zeka
Av Sürme Potansiyeli
Kemirme Alışkanlığı
Yolculuğa Uyum
Fiziksel
Enerji Seviyesi
Egzersiz İhtiyacı
Sürekli Oyun İsteği
Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.