İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Cane Corso

Cane Corso

Orta Boylu Irk Irk Grubu
Irk Grubu
Orta Boylu Irk
Omuzlardan 58-70 cm Boy
Boy
Omuzlardan 58-70 cm
40-50 Kg Kilo
Kilo
40-50 Kg
10-12 Yıl Yaşam Süresi
Ömür
10-12 Yıl

Cane Corso ailesine karşı son derece uysal ve çocuklarla çok iyi anlaşabilen bir ırktır. Sosyal ve sakin bir ırk olması için sosyalleştirme eğitimi alması gerekiyor. Corso eğer uygunsuz bir şekilde eğitilir ve sosyalleştirilirse çok agresif olurlar. Çevresindeki tüm canlıları tehdit edebilirler. Bu tip büyük köpekleri yönetemeyen kişilerin bu ırkı sahiplenmemesi önemlidir. Cane Corso son derece zeki bir köpektir. Bunu otoriter doğası ve sağlam liderlikle birleştirdiğinde hane halkına nasıl hakim olabileceğini görmek kolaydır. Bu konuda ne kadar ileri gidebileceğini görmek için sürekli sizi test etmek isteyecektir. Yavruyken aldığınız Corso’nuza kuralların ne olduğunu öğretmelisiniz. Bu kurallara tüm hane halkının uyması gerektiğini kesinlikle unutmayın. Yemek, ikram veya oyuncaklarla ödüllendirilmeden önce “otur', “kalk', “dur', “hayır' gibi komutları kesinlikle öğretmelisiniz. Corso zeki ve sahibini memnun etmek isteyen bir köpektir. Bu cins evde baskın karakter olmaktan hoşlanır, bu nedenle erken yaşta eğitilmesi çok önemlidir.

Cane Corso Karakter Özellikleri

Eğitilmediği takdirde tüm aile bireyleri üzerindeki egemenliğini koruyacaktır. Corso’nun zekiliği sayesinde kolayca eğitilebilir. Fakat bu ırk özgürlüğüne ve baskın karakterine düşkün olduğundan resmi bir eğitmenden eğitim alması gereklidir. Bu ırk itaat eğitimlerinde oldukça başarılı köpeklerdir. Doğal çalışma ahlakı ve yüksek zekası onu bu tür rekabet için harika bir seçenek haline getirir. Yurtdışında bazı polis teşkilatları bu cinsi kullanmaktadır. Eğer kendinize eğitim konusunda güveniyorsanız köpeğinize ilk olarak “hayır', “dur', “kalk' gibi komutları öğretebilirsiniz. Unutmayınız ki her başarılı hareket sonrasında Corso ödüllendirilmeyi sever.

Cane Corso Fiziksel Özellikleri

Bu ırk büyük ve kaslı köpeklerdir. 40 ile 50 kilo ağırlığındadırlar. 40 ile 50 cm boyutlarındadır. Kısa tüylüdürler. Tüy renkleri siyah, koyu gri, açık veya koyu kahverengidir. Nadiren olsa da tüylerinde açık veya koyu renklerde çizgi görülebilir. Sahipleri genellikle kulaklarını kestirirler. Sağlam, güçlü bir iskelet yapısına sahiptir. Kaslı ve atletik yapısı sayesinde oldukça kolay ani hareket edebilirler. Her zaman bekçi olarak kullanılmışlardır. Genellikle domuz avlarının vazgeçilmez köpeklerindendir. Kafatası önden bakıldığında geniş ve hafif kavislidir. Üstten bakıldığında onu saran kaslar nedeniyle kare bir görünüme sahiptir. Ön kollar güçlü ve kaslı yapısına orantılıdır. Önden ve yandan bakıldığında düz, dirseğin uzuv yüksekliği omuzlardaki yüksekliğin %50’sine eşittir. Omuzlar kaslı ve rahat bir görünüme sahiptir. Üst kollar güçlü, kaslı ve iyi kemiklidir. Dirsekler göğüs kafesine paralel olarak tutunur. Ne içe nede dışa dönüktür. Göğüs geniş kaslı ve ön plandadır. Göğüs kafesinin derinliği dirseklerinin biraz altına inerek köpeğin toplam yüksekliğinin yarısına eşittir. Kaburgaları uzun ve göğüs kısmına iyi yayılmıştır. Bel tarafı arka kısmına iyi uyumludur. Popo kısmı kas yapısı nedeniyle oldukça yuvarlak olmalıdır.

Cane Corso Sağlık Sorunları

Corsolar genellikle sağlıklı köpeklerdir. Ancak tüm ırklarda görüldüğü gibi belli başlı sağlık problemlerine eğilimlidirler. Bu cinste olan köpeklerin hepsi bu hastalıklara sahip olacak diye bir kural yoktur. Bazı köpekler bu hastalıkları hiç yaşamazlar.

Kalça Displazisi: Cane Corso bu hastalığa çok duyarlıdır. Bu hastalık kalıtsal bir durumdur ve kalçanın olması gerektiği gibi gelişmediği için birçok ırkta yaygın olarak görülebilir. Genellikle uzun süreli topallama ve bu hastalığın son evresi olan sonraki yaşamda topallığa neden olur.

Epilepsi: Bir çok ırkta yaygın bir hastalıktır. Corsolarda çok sık görülür. Köpeğiniz ani ve tekrarlayan nöbetler geçirirse, fazla vakit kaybetmeden veteriner hekiminize başvurmalısınız.

Gastrik Volvulus:  Şişkinliğe neden olur. Mide gazla dolar ve bükülebilir. Bu köpekler için çok fazla acıya ve ölüme neden olabilir. Semptomlar, uyuşukluk inleme ve kusmadan öğürmeyi içerebilir. Bu durum Cane Corsolar için yaygındır, belirtiler gözlemlenirse acil olarak veteriner hekiminize danışın.

Cane Corsolar entropion, ectropion ve kiraz göz gibi göz kapağı anormalliklerini taşıyabilirler. Nadiren de olsa uyuzluk belirtileri gözlemleyebilirsiniz.

Cane Corso Bakım İpuçları

Kaslı ve iri yapısı nedeniyle bol miktarda günlük fiziksel egzersizlere ihtiyaç duyarlar. Onu her gün tempolu bir yürüyüş veya en az iki km sabah ve akşam olmak üzere dışarıda yürütmelisiniz. Eğer günlük fiziksel aktivite yapmayı sevmiyorsanız bu ırkı sahiplenmenizi önermiyoruz. Yavru Corsoların kas-iskelet sistemi yaklaşık 18 aylık olana kadar gelişmemiştir, bu nedenle sevimli yavru köpeğiniz enerjisini atmak için daha fazla yürüyüşe ihtiyaç duyacaktır. Fakat bu yürüyüşler daha kısa ve daha yavaş olmalıdır. Büyük bir köpeğe sahip olmakla birlikte gidebilecek bakım ve çıkan yüksek veteriner giderlerine hazır olun. Herhangi bir cerrahi müdahale diğer ufak ırklara göre daha pahalıdır. Corsonuz herhangi bir nedenden dolayı ameliyata ihtiyacı varsa anestezi maliyeti yüksek olacaktır, çünkü diğer ufak ırklara göre daha fazla anesteziye ve ilaca ihtiyaç olacaktır. Bu ırka sahip olmadan önce bu masrafları göz önünde bulundurmanız gerekiyor.

Cane Corso Beslenme

Yüksek kaliteli kuru mamayla beslemelisiniz. Önerilen kuru mama miktarı ise günde ortalama 4-5 su bardağıdır. Yetişkin bir köpeğinizin ne kadar mama tükettiği boyutuna, yaşına, vücut yapısına, metabolizma çalışmasına ve günlük aktivite seviyesine göre değişkenlik gösterebilir. Yemeklerini ölçerek ve günde iki kez olacak şekilde verin. Corsolar kısa ve sert bir tüy yapısına sahiptirler. Tüyleri yılda iki kez yoğun bir şekilde dökülür. Bu nedenle köpeğinizi eğer evde besliyorsanız kuvvetli bir elektrikli süpürgeye ihtiyaç duyabilirsiniz. Köpeğinizi düzenli banyo yaptırmak isterseniz yavruluk döneminde alıştırmanız daha iyi olacaktır.  Haftada bir kez genç yavruyken yıkamalısınız. Ona beklemeyi öğretmeli, her uyduğu anlaşma için ona sevgi ve ödül vermelisiniz. Tartar birikimini ve içindeki pusulan bakterileri çıkarmak için dişlerini haftada en az iki veya üç kez fırçalamalısınız. Dişeti hastalığını ve ağız kokusunu önlemek istiyorsanız günlük fırçalama daha uygundur.

Ayak tırnaklarını ayda bir veya iki kez kesmelisiniz. Kaşıntıda cildine zarar verebilir. Köpek tırnaklarının içerisinde kan damarları vardır çok fazla keserseniz kanamalara neden olabilirsiniz. Bu durum hem sizin hem de köpeğinizin psikolojik durumu için pek hoş bir durum olmaz. Daha sonraki işlemlerde hem köpeğiniz hem de siz korkabilirsiniz. Kulaklarda haftalık olarak enfeksiyon ve kızarıklık olup olmadığına, kötü bir koku yayıyor olmasına karşın kontrol etmelisiniz.

Irk Özellikleri

Adaptasyon
Apartman Yaşamına Uygunluk
Acemi Sahipler İçin Uygunluk
Soğuk Hava Koşullarına Uygunluk
Sıcak Hava Koşullarına Uygunluk
Dostluk
Aile İçi Sevgi
Çocuklarla Etkileşim
Diğer Köpekler veye Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Sağlık ve Bakım
Salya
Kıl ve Tüy Dökme
Kolay Bakım
Kilo Alma Potansiyeli
Boyut
Eğitilebilirlik
Kolay Eğitim
Zeka
Av Sürme Potansiyeli
Kemirme Alışkanlığı
Yolculuğa Uyum
Fiziksel
Enerji Seviyesi
Egzersiz İhtiyacı
Sürekli Oyun İsteği
Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.