İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Basenji

Basenji

Orta Boylu Köpek Irk Grubu
Irk Grubu
Orta Boylu Köpek
Omuzlardan 38-43 cm Boy
Boy
Omuzlardan 38-43 cm
9-12 Kg Kilo
Kilo
9-12 Kg
12-15 Yıl Yaşam Süresi
Ömür
12-15 Yıl

Basenji ırkının kökeni av köpeği olması sebebiyle hareket eden her nesneyi takip etme içgüdüsü olan bir ırktır. Genel olarak kendi kafasına göre hareket eden bu ırka bir komut vermeniz durumunda bunu tek seferde yapmayabiliyor. Zeki köpeklerdir. Tehlikeyi hemen sezmek gibi bir özellikleri vardır. Ayrıca bu köpekler çok az havlamaktadırlar. Basenji evde beslenir mi diye düşünüyorsanız eğer yeterli bir şekilde hareket etme ihtiyacını karşılayacak egzersizlerini yaptırabiliyorsanız apartman dairesinde yaşaması sorun olmayacaktır. Kendi ırkıyla oldukça iyi anlaşan bu köpek başka bir ırktan köpekle karşılaştığında oldukça hırçın davranabilir. Genellikle eğlenceli enerjik ve atletik olan bu köpek türü uygun bir eğitimle gayet iyi bir yaşam sürmeye elverişli olabilmektedir.

Basenji Köpek Irkının Tarihi

En eski ırklardan biridir. Kökeni Antik Mısır’a kadar dayandığı bilinmektedir. 5000 yıllık Mısır kalıntılarının duvarlarında bu köpek ırkına benzeyen çizimler bulunmuştur. Afrika ormanlarında sahiplerine rehberlik ve gözetmenlik yapan bu ırk vahşi bir hayvan ile denk gelmeden onun varlığını hissedebilmektedir. Salgın hastalıkları bulunması sebebiyle birçok defa farklı ülkelere götürülmeye çalışılmıştır ancak her bir deneme ölümle sonuçlanmıştır. İlk defa 1934 yılında Afrika’dan İngiltere’ye götürülen bu ırk orada yetiştirilmeye başlanmıştır. Genetik özelliklerinden dolayı kalıtsal hastalıkları sorun çıkarmıştır. 1980 yıllarında genlerinin değiştirilmesi ile bu sorun ortadan kaldırılarak tüm dünyaya yayılması sağlanmıştır.

 Basenji Köpek Irkı Karakter Özellikleri

Bu köpek ırkı oldukça hareketlidir ve birçok spesifik özellikleriyle çoğu ırktan keskin bir şekilde ayrılırlar. Enerjiktirler. Oldukça hareketli olan bu köpekler sürekli dışarıda koşmak, tırmanmak isterler. Özgürlüklerine düşkündürler. Basenji köpek özellikleri olumlu ve olumsuz olarak aşağıda yer almaktadır.

Olumlu Özellikleri: Korumacı bir köpektir. Akıllıdırlar bu sayede tehlikeyi önceden sezerek hareket ederler. Neredeyse hiç havlamadıkları için gayet sessiz olmaları sebebiyle apartmanda yaşıyorsanız şikâyet gelmesi olanaksızdır.

Olumsuz Özellikleri: Basenjiler kendi ırkı dışında başka bir hayvanla anlaşamaz bu sebeple evinizde kedi, köpek beslemeniz olanaksızdır. Yabancılara karşı oldukça hırçın tavırlar sergilemesi olasıdır. Bu sebeple sağlam tasmalar kullanmanız gerekmektedir. Sürekli bir şeyleri çiğnemek istiyor olmaları eşyalarınıza zarar vermesine neden olabilir.

Basenji Köpek Irkı Fiziksel Özellikleri

 Basenjiler orta boy köpek ırkı sınıfına girmektedir. Kısa ve tüylü olan kuyrukları kıvrıktır. Bu fiziksel özelliği ona ayrı bir hava katmaktadır. Çünkü köpek ırklarında böyle bir kuyruğa sahip olanlar çok azdır. Dik bir şekilde duran kulakları oldukça büyüktür. Karışık tüy renkleri olan bu köpek tek tiptir. Tüm ırklardaki köpeklerde göğüs bölgesi ayakları ve kuyruk uçları beyazdır. Bazılarında bacaklar ve boyun da beyaz olabilmektedir. Geri kalan yerler ise turuncu, kırmızı gibi bir kahverengi veya siyahtır. Kısa ve yoğun tüyleri vardır. Boyları 38-43 cm arası değişebilmektedir. Kilosu ise de 9-12 arasıdır. Güçlü görünüme sahip ve ince kemikli bir yapısı vardır. Kafalarını dik bir şekilde önde tutarlar. Oldukça güçlü çene yapıları ve bacakları vardır.

Basenji Sağlık Özellikleri

 Her cinste olduğu Basenji köpek cinsi de bazı kalıtsal hastalıklara sahiptir. Bu hastalıklar ırka ait olabileceği gibi ilk baştaki atalardan gelen genlerle de taşınmış olabilmektedir. Progressif retinal atrofi, fanconi hastalığı, sindirim bozuklukları, pürivat kinaz eksikliği ve kalça çıkıklığı gibi sorunlarla karşılaşması İmmünoproliferatif enteropati hastalığı vardır. Bu hastalık bağırsaklarla alakalı olup, kusmaya ve isale yol açabilmektedir. Elbette ki tüm bu hastalıklar her Basenjide olacak diye bir kesinlik yoktur. Düzenli ve kaliteli bir beslenme ile köpeğiniz sağlıklı bir şekilde yaşayabilmektedir. Veteriner takibi ile bağışıklık sistemi için aşılar yaptırabilirsiniz. Herhangi ciddi bir sağlık sorunu olmadığı takdirde Basenjiler 12-15 yıl yaşamlarını sürdürebilmektedir.

 Basenji Köpek Irkının Bakımı Ve Besleme

Basenjiler av köpeği olarak sayıldığı için sürekli hareket etmeye ihtiyaç duyarlar. Sürekli egzersiz yaptırmanız gerekmektedir. Evde uzun süre kalmak onlar için iyi değildir. Sürekli zıplamak bir yerlere tırmanmak isterler. Ağız bakımı ve sindirim sistemi için dişlerini düzenli olarak fırçalamanız gerekmektedir. Kulaklarının iç kısımlarını da en az haftalık olarak silmeniz gerekmektedir. Çok fazla tüy dökmezler ancak sürekli tüylerinin taranması ölü kıllardan kurtulmasını sağlayacağı için deri sağlığı için önemlidir. Bu köpek temizleyebilmektedir. Bu sebeple de sürekli yıkamanız gerekmez. Suyu pek sevmezler. Alerjik bir yapıları olması sebebiyle hassastırlar. Bulunduğu ortamların her daim temiz tutulması gerekmektedir. Mama kaplarını ve su kaplarını sürekli olarak temizlemeniz önemlidir. Beslenmesi için kaliteli ve ona uygun mamalar kullanılması gerekmektedir. Kalıtsal hastalıklar sebebiyle sindirimsel sorun çektikleri için herhangi bir mama kullanmanız durumda kusma ve ishal ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu sebeple veteriner hekiminize danışarak onun için en ideal mamaları tercih etmeniz gerekmektedir.

Basenji Çiftleşme

Belirli bir olgunluğa ulaşmış köpekler gelişimlerini tamamlamaları dahilinde çiftleşme dönemleri gelir. Bu dönemlerde köpeğiniz söz dinlemeyebilirler ve hırçın, asi olabilirler. Dişi köpeklerde kızgınlık dönemi ortalama 1.5 yaşına vardıklarında ortaya çıkmaktadır. Bu dönemler dişiler için yaklaşık 21 gündür. Ve dişiler regl olurlar. Bu kanama dönemleri köpeklerde ortalama olarak 10 gün sürebilmektedir. Dişi köpekler hamileliklerinden yaklaşık 2-3 ay sonra doğum yaparlar. Doğum esnasında 3 ila 6 yavru dünyaya getirebilirler. Erkek köpeklerde de dişilerde olduğu gibi yine 1.5 yaşlarına yakın çiftleşme dönemlerine girerler. Dişi köpekler gibi çiftleşmeleri için belirli bir döneme girmezler. Erkek köpekler çiftleşme için her zaman hazırlardır. Dişi köpekler ise yılda 1-2 kere çiftleşmeye hazır hale gelebilmektedirler. Basenjiler diğer köpek ırkları ile iyi bir şekilde anlaşamadığı için çiftleşmeleri biraz zor olabilir. Kendi ırklarından bir köpek ile çiftleşmesini sağlayabilirsiniz. Eğer ki köpeğinizin çiftleşmesini istemiyorsanız kısırlaştırmanız en doğrusu olacaktır.

Basenji Köpek Irkının Eğitimi

 Basenji köpekleri hırçın olmaları sebebiyle eğitimlerinin erkenden yaptırılması gerekiyor. Yabancılara karşı saldırgan tavırlar göstermesi olası olduğundan öncelikle yabancılarla iletişimi için bazı eğitimlere tabi tutulması gerekmektedir. Basenjilerin özgürlüğüne düşkün yapısı eğitim konusunda zorlanacağınız anlamına gelmektedir. Bu sebeple de bu köpeği daha evcil hale getirebilmek için bir uzmanla birlikte çalışmanız sizin yararınıza olacaktır. Bu köpek ırkı komutları tek seferde uygulamayı sevmez tekrar tekrar söylemeniz dahilinde tabiri caizse işlerine gelirse yaparlar. İtaat konusunda inatçıdırlar. Her ne kadar eğitilseler de doğaları gereği genel bir agresiflik sergilemeleri olası bir durumdur.

Basenji Köpek Irkının Çocuklarla İletişimi

Bu köpek ırkı için oldukça hırçın yönleri olduğu yazılmış olsa da çocuklar için büyük bir tehlike oluşturmamaktadırlar. Çok fazla oyun oynamayan bir tür de olsa çocuklarla oyun oynama olasılıkları vardır. Zarar verme içgüdüsü bulunmayan her çocukla anlaşabilirler. Yabancılara karşı sert tavırlar sergileyebiliyorlar. Ancak özellikle birlikte büyüdüğü, vakit geçirdiği bir çocuk varsa onlara zarar vermeyi akıllarından bile geçirmedikleri için zararsızdırlar. Yine de her şeye rağmen yabancı bir çocukla karşı karşıya geldiklerini olası bir tepkiye göre köpeğinizi tutmanız gerekebilir.

Irk Özellikleri

Adaptasyon
Apartman Yaşamına Uygunluk
Acemi Sahipler İçin Uygunluk
Soğuk Hava Koşullarına Uygunluk
Sıcak Hava Koşullarına Uygunluk
Dostluk
Aile İçi Sevgi
Çocuklarla Etkileşim
Diğer Köpekler veye Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Sağlık ve Bakım
Salya
Kıl ve Tüy Dökme
Kolay Bakım
Kilo Alma Potansiyeli
Boyut
Eğitilebilirlik
Kolay Eğitim
Zeka
Av Sürme Potansiyeli
Kemirme Alışkanlığı
Yolculuğa Uyum
Fiziksel
Enerji Seviyesi
Egzersiz İhtiyacı
Sürekli Oyun İsteği