İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

American Cocker Spaniel

American Cocker Spaniel

Büyük Irk Irk Grubu
Irk Grubu
Büyük Irk
Omuzlardan 36-39 cm Boy
Boy
Omuzlardan 36-39 cm
10-13 Kg Kilo
Kilo
10-13 Kg
10-15 Yıl Yaşam Süresi
Ömür
10-15 Yıl

American Cocker Spaniel Tarihçesi

American Cocker Spaniel, geçmiş antik çağlara kadar uzanan American versiyonun soyu İngiliz kökenli bir köpekten gelir. İspanya kökenli Spaniel köpek ailesinden gelen Cocker’ın atalarının İspanya’dan geldiği ifade edilir. 18.yy’da Spaniel köpekler kendi içinde oyuncak ve av köpeği olarak 2’ye ayrılmaktadır. Spaniel büyük av köpeği kara ve su köpeği olarak kendi içinde 2’ye ayrılıyor. American cocker köpek cinsi de kara köpeği olarak avcılık yetenekleri gelişmiştir. Av sırasında avcılarla işbirliği konusunda oldukça önemli görevlerde yer almıştır. James Farrow, Cocker köpek ırkını bir ırk olarak tanıyan ilk köpek çiftliği olmuştur. Daha sonra Amerikalılar ile İngiliz Cocker ABD’ye ithal edildi. Bunun sonucunda da American Cocker Spaniel adını almıştır. 1935’te AKC bu köpeği İngiliz ve American Cocker olmak üzere iki ayrı ırk olarak kabul etti. 1940 yılında Cocker Spaniel ve İngiliz Cocker farklı boyutlardan dolayı 2 sınıfa ayrılmıştır. 1955’te yayınlanan Disney filmi sayesinde dünya genelinde popüler bir hale geldi.

American Cocker Fiziksel Özellikleri

Orta boyda güçlü bir vücuda sahiptir. Kibar, estetik vücut hatlarına sahiptir. Kafası yuvarlak ve zariftir. Uzun kulakları tüylerle kaplıdır. Sırtından kuyruğuna doğru eğimli bir kuyruk yapısına sahiptir. Kucakta kolayca taşınabilen bu köpekler aynı zamanda av sırasında da size hünerlerini göstermekte geri durmazlar. Dalgalı tüyleri ile güzelliğini köpek şovlarında göstermiştir. Kulakları uzun, tüylü ve kafalarının üzerinde doğru sarkık şekildedir. American Cocker dalgalı, yoğun ve uzun tüylere sahiptir. Gövdesi tüylerle kaplıdır. Kafasının üstünde tüyleri gövdesine göre daha kısa ve seyrektir. Kafası vücuduna doğru uzundur. Çenesi uzun, burnu kısa olup siyah ya da kahve tonlarındadır.

Boy ve kilosu dengelidir. Ortalama ağırlıkları 10-13 arasında değişir. Boyları ise erkeklerde 36-39 dişi cocker da ise 34-36 aralıklarını kapsar. İpeksi, parlak ve göz kamaştırıcı tüyleri çeşitli renkler ve desenler ile karşınıza çıkar. American Cocker tüy renkleri kahve tonları, kırık beyaz, mavi, gümüş rengi, beyaz, kırmızı tonlarında görülür. En yaygın olanları; siyah, krem ve beyazdır. Tek bir renkte olacağı gibi desenli, çizgili iki renkli de olabilir.

American Cocker Karakter Özellikleri

Sevimli bakışları, kafasının üzerinde sarkan uzun kulakları ile tatlı bir görünüşe sahiptir. Sahibini mutlu etmek isteyen oyuncu ve eğlenceli bir cinstir. Sahibi ve ailenin diğer üyeleriyle keyifli zaman geçirmek isterler. Yalnızlıktan hoşlanmazlar. İlgi ve oyun isterler. Sevildiklerini hissetmeye çok ihtiyaçları vardır. Her ortama uyum sağlamada iyidirler. Sıcakkanlıdır. Başka kişilerle ve çocuklarla anlaşmakta zorlanmazlar. Oyun oynamayı çok sevdikleri için çocuklarla olmaktan büyük zevk alıyorlar. Geçmişten av için yetiştirildikleri için bu içgüdüleri günümüzde de devam etmektedir. Bu demek oluyor ki dışarıya çıktığınızda hareket eden her şey onlar için bir av olarak görülür. Bu yüzden tasmasız dolaştırmanızı tavsiye etmiyoruz.

Hızlı bir köpek olduğu için başıboş olduklarında onları durdurmak oldukça zor. Güvenli olmayan yerlerde köpeğinizin tasmasını kesinlik çıkarmayın. Enerjisi bitmeyen, sürekli aktif olmaya elverişli bir vücutları vardır. Seyahat etmekten keyif alırlar. Ev ve bahçe köpeği olmak için ideallerdir. Ancak American Cocker köpek nazik ve iyi davranılmayı ister. Kırılgan ve zeki olmasından dolayı sert davranırsanız sizden uzaklaşabilir. Bazı türleri aşırı havlarken bazıları daha uysal ve sakin kalmayı tercih eder. Yavru American Cocker köpeğizi erken yaşta sosyalleşme ve temel komut eğitimi vermeniz çok önemlidir. Günlük enerjilerini atmak için egzersize ihtiyaçları vardır. Düzenli koşma, yürüşleri ihmal edilmemelidir.

American Cocker olumsuz davranışları: Aşırı havlama, ısırma, toprak kazma, tutarsız davranışlardır. Bu davranışların engellenmesi için pozitif köpek eğitimini almaları ile sonuçlanır.

American Cocker Spaniel Sağlık Özellikleri

Genellikle sağlıklı bir köpektir. American Spaniel Club adında bir kulüpleri bulunarak sağlıklarının takibi ve türün devamlılığı için gerekli çalışmaları yapmaktadır. Yaklaşık 10-25 yıl ömürleri vardır. İyi bakıldığı takdirde daha da uzun yaşarlar. Köpek yetiştiricileri tarafından ırkın yatkın olduğu sağlık sorunlarına karşı birtakım testler yapmaktadır.  Yapılan testler şunlardır:

  • Katarakt göz testi,
  • Glokom,
  • Kalça displazisi,
  • Alerjiler,
  • Kırmızı göz,
  • Dermatit deri hastalıkları,
  • Karaciğer testi,
  • Kardiyomiyopati – kalp hastalıkları testi,
  • Epilepsi,
  • Diz kapağı çıkığı – Patella lüks

Yukarıdaki testler yapılarak yatkın bir hastalığın olup olmaması belirlenmiştir. Böylece genetik bir rahatsızlığı bulunmamaktadır. Ancak kulak enfeksiyonlarına karşı düzenli kulak temizliği yapmalısınız.

American Cocker Spaniel Bakımı ve Beslenme İpuçları

Uzun, dalgalı sık tüylerin haftalık 3-4 kez bakıma ihtiyacı vardır. American Cocker Spaniel tüy bakımı düzenli bir şekilde aksatılmadan yapılmalıdır. Aksi takdirde tüyleri birbirine dolanarak karışacak ve açılması zorlaşacaktır. Köpek fırçası ile tüylerini nazikçe taramanız ölü tüylerden kurtarmanız gerekiyor. Nazik ve kibar kulaklarındaki tüyleri tararken dikkatli olmalısınız. Sert darbelere karşı tahriş olmaya yatkındırlar. Çabuk uzayan tüylerin her ay kesilerek kısalmaya ihtiyacı var. Tüy şekli bozulmaması için köpek kuaförü ya da bilirkişi tarafından yapılmasını öneriyoruz.

Bakımına özel zamanlar ayırmanız gerektiği için yıkanması gerektiği zamanlarda köpek banyosu yapılmalıdır. Uygun bir köpek şampuanı ile Cocker’ınızın kokmaması için temizlenmesi gerekiyor. Tırnaklarını haftada bir kez kısaltmanız yeterliyken dişlerinin haftada 3-4 kez fırçalanıp temizlenmesi gerekir.

American Cocker ne yer? Köpeğinizin beslenmesini iyi yapmak için köpekler için ev yemeği yapabilir, kaliteli protein açısından yüksek tüylerinin beslenmesini sağlayan mama markalarını tercih etmelisiniz. American Cocker Mama tavsiyesi ettiğimiz köpek mama markaları şunlardır:

  • Royal Canin,
  • Proplan,
  • Acana,
  • Hills,
  • N&D,
  • Purina,
  • Brit Cre,
  • Felix

Yukarıdaki markaların küçük ırk köpekler için olanından tercih edebilirsiniz. Köpeğin yaşına, cinsiyetine ve sağlık durumuna göre bu mama markaların uygun türünü seçmenizde fayda vardır. Kilo almaya oldukça elverişli bir yapısı olduğu için ölçülü ve dengeli bir şekilde beslenmelidir. Yaptıkları egzersize göre kalori miktarı ayarlanmalıdır.

American Cocker Çocuklar ve Diğer Hayvanlarla İlişkisi

Sosyal, cana yakın olması herkesle iyi anlaştığını gösterir. Oyuncu, aktif bir köpek olması çocukların enerjisine yetişmesi ile onlarla oynamaya bayılırlar. Tam bir aile köpeği olmaları onların popülerliğini arttırır. Nazik davranıldığı sürece canlarını acıtmazsanız yırtıcı bir tavır sergilemeyeceklerdir. Diğer kedi, köpek ve evcil hayvanlarla bir arada olmaları onlar için bir sorun teşkil etmez.

American Cocker Fiyatları

İngiliz ve American olarak ikiye ayrılan Cocker en çok American versiyonu tercih edilmektedir. Bu değişiklikler american cocker fiyat durumunu etkiler. American Cocker yavru fiyatları cinsiyetine, tüy rengine, eğitimine göre değişir. Ortalama American Cocker fiyat 2.000 – 5.000 Tl arasında değişir. Yavrunun safkan, şecereli olması, köpek şovlarında dereceli olması fiyatını etkiler.

American Cocker Üreme Özellikleri

Dişi bir Cocker ortalama 3-7 arası yavru dünyaya getirir. Çoğunlukla ortalamaya göre 5 yavrunun geldiği görülmektedir. Nadiren de olsa 7 ve üzeri yavru da doğabilir. Dişi ve erkek cocker’ın genetik özelliklerine göre doğacak yavru sayısında değişiklikler görülür. Gelişimi tamamlanan Cocker, 18 aylıktan itibaren çiftleşmeye hazırdır.

Irk Özellikleri

Adaptasyon
Apartman Yaşamına Uygunluk
Acemi Sahipler İçin Uygunluk
Soğuk Hava Koşullarına Uygunluk
Sıcak Hava Koşullarına Uygunluk
Dostluk
Aile İçi Sevgi
Çocuklarla Etkileşim
Diğer Köpekler veye Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Sağlık ve Bakım
Salya
Kıl ve Tüy Dökme
Kolay Bakım
Kilo Alma Potansiyeli
Boyut
Eğitilebilirlik
Kolay Eğitim
Zeka
Av Sürme Potansiyeli
Kemirme Alışkanlığı
Yolculuğa Uyum
Fiziksel
Enerji Seviyesi
Egzersiz İhtiyacı
Sürekli Oyun İsteği
Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.