Akita İnu Japon kökenli bir köpek cinsidir. Heybetli ve güçlü görüntüsü ile dikkatleri üzerine çekmektedir. Akita köpek cinsi adını Japonya’nın bir bölgesinden almaktadır. 1600 yıllarında Japon saraylarında bekçi köpeği olması için eğitilmiştir. Kuzey Japonya’nın Akita şehrinde üretimi sağlanarak Spitz cinsi köpekler sınıfında yerin almıştır. Antik Japon kökenindeki mezarda bulunan köpeklere benzetilirler. Ancak günümüzde Akita köpeği, 19. Yy başlarında yerli Japon köpeklerinin bir araya getirilmesiyle modern ırk görünümünü almıştır. Orta Çağ’da dövüş köpeği görevlerinde de kullanılmıştır.
Japonya’dan çıkışı ilk defa 1937’de Amerika’ya götüren Hellen Keller’ın akita cinsi köpek olmuştur. 2. Dünya savaşı bittikten sonra Japonya’daki Abd askeri yanlarına bu köpekleri alarak ırkın daha çok popüler olmasını sağlamıştır. Film yıldızı olan Haçiko Akita İnu cinsini canlandırmıştır. Bu film en çok sahiplenilen köpek ırkları arasında yerini almıştır. Bu köpek cinsinin türünü korumak ve devamlılığını sağlamak için Japonya’da Akita İnu Hazankai Derneği kurulmuştur. Akita İnu özellikleri en belirgini koruma köpeği olmasıyla günümüzde de bekçi köpeği köpeği olraak eğitilmeye devam edilmektedir.
Spitz köpek ırkının karakteriyle birbirine çok benzerdir. Sadık bir köpek olan Akita, sahibine karşı çok bağlanır. Özgür ruhlu, bağımsız yaşamaktan hoşlanır. Kendi kurallarını yaşamak isterler. İnatçı kişiliğimi kırmak için yavruyken iyi eğitilmesi gerekiyor. Sürü psikolojisi bu köpek için uygun olmaz. Asla grup arkadaşı konusunda başarılı değiller. Japon Akita İnu sahibine ve ailenin üyeleri ile arası çok iyidir. Diğer hayvanlara karşı saldırganlık gösterirler. Keskin zeka, dikkatli ve odaklanma konusunda sıkıntı çekmezler. Asil bir kökene sahip oldukları için nazik ve koruyucu bir dost olurlar.
Tehlikeye karşı ailesini korumada oldukça başarılıdır. Zamanının çoğunu sahibi ve ailesi ile geçirmeyi severler. Cesur ve gözü pek olan Akita köpek ırkının liderliği eline almaması gerekir. Bu da yavruyken iyi bir eğitime girmelidir. İlk defa köpek sahiplenme yapacaklar için bu cins tavsiye edilmez. Mükemmel bir bekçi köpek olurlar. Ancak uslu bir köpek olma konusunda eğitilmeye ihtiyaçları vardır.
Kendilerine özgü bir görüntüleri vardır. Vücudu kaslı, orantılı bir biçime sahiptir. Geniş göğüs kafesine sahiptir. Bu onların güçlü görüntüsünü süsler. Omuza doğru genişleyen vücudu ile çok az kısa boylu bir hattı vardır. Sert kemiklere sahiptir. İri kemik olması, kaslarının esnek olması kırılmalara karşı güçlü tutar. Heybetli görünüşünü kaslı vücudundan alır. Kafalarının üzerinde küçük üçgen şeklinde kulakları onları ayıran fiziki özelliklerinden biridir. Kibar bir dik kulak yapısına sahip olan bu köpeklerin kulaklarını kırık ve düşük göremezsiniz. Bacakları; kalın, kemikli ve kaslıdır. Patilerinin perdeli olmasıyla iyi birer yüzücüdürler.
Çift tüy yapıları vardır. Vücudunun alt katmanındaki tüyleri yumuşak ve sık tüyler ile kaplıdır. Yüzeydeki tüyleri ise ince ve sert bir şekilde düz formdadır. Görünen tüyleri alt katmandaki tüylerden daha yoğun şekildedir. Bu onları soğuk havalardan korumasını sağlar. Tüy sıklığının en yoğun olan bölgeleri kuyruklarıdır. Büyük bir kafa yapıları vücuduyla orantılıdır. Siyah, gri renkli bir burna sahiptir. En sık görülen tüy renkleri arasında; Beyaz, siyah, kızıl, açık ve koyu kahve tonları ile desenli ve çizgili şekilde görülebilir.
Yaklaşık 34-60 kg ağırlığına kadar ulaşabilirler. Boyları ise dişi ve erkek akitaların yaklaşık 54-64 cm aralığındadır. Apartmanda yaşamaya uygun bir köpektir. Soğuk havalarda bahçede de yaşayamaya elverişli bir vücuda sahiptir.
Düzenli ve iyi bir bakım ile Akita ömrü 10-15 yıl kadar yaşayabiliyorlar. Doğuştan bazı kalıtsak sağlık sorunları vardır. Bu sağlık sorunlarını bilmek ve önceden görülen belirtiler ile veteriner hekime görünmeniz çok önemlidir. Sindirim sorunlarını çok sık yaşarlar. Akita köpek, mide hastalıkları çok sık görülmektedir. Bu nedenle köpeğinize özel mama seçmeniz çok önemlidir. Sindirim sorunu ile görülen belirtilerin erken fark edilmesi göz ardı edilmeyerek veteriner hekime danışılması gerekir.
Akita İnu kalça displazisi, artrit, eklem ağrıları, göz sorunları, tiroidlerin düzgün çalışmaması, mide şişkinlik sorunları, hareketini kısıtlayacak diz hastalıkları, gözdeki retinanın ilerleyen zamanlarda görüş yeteneğini azaltmasına yol açabilir. E sık görülen kanser türleri, lenf düğümleri ve lenf hücrelerini etkileyen lenfosarkom. En agresif kanser türleri arasında yer alan osteosarkom veya kemik kanseridir.
Bakımı çok zaman almayan bir ırktır. Tüy dökme mevsimleri dışında sürekli yaşanmaz. Köpek tüylerini taranması haftada 2 kez yapılması yeterli olacaktır. Ölü, kırılgan tüylerin taranarak temizlenmesi ile tüy dökme sorunun önüne geçmiş olursunuz. Canlı ve parlak tüy görünümüne kavuşur. Sonbahar ve ilkbahar aylarında tüy dökülmesi normaldir. Dönemsel tüy dökülmeleri sırasında ev içinde her yerin tüy olmaması için 3-4 kez tüylerini taramanız iyi olacaktır. Köpeklerin sık yıkanması gerekmiyor. 4 ayda bir yıkamanız yeterli olacaktır. Ekstra tüylerinin çok kirlenmesi üzerine yıkamanız köpek şampuanı kullanmanız ile mümkün. Aşırı koku bırakman köpek olduğu için tüylerin birbirine dolanmaması için kuru şampuan kullanmanız yeterli olur.
Tüy bakımının yanında diş temizliği haftada 2 kez fırçalanmalıdır. Ayda 2 kez tırnaklarının kesilip törpülenmesi yeterli olacaktır. Japon akita inu yavruyken tırnaklarını kesmeniz ileride size zorluk yaşatmayacaktır. Aşırı aktif bir köpek olduğu için protein ağırlıklı köpek mamalarından kullanmalısınız.
Köpeğin erişkinlik seviyesi, aktivite düzeyine göre kullanmanızı önerdiğimiz en iyi olanlardan başlarak şu şekilde sıralandı:
Büyük köpek ırkı olan Japon Akita İnu, 5 aylıktan sonra yetişkin köpek maması kullanılabilir. Bu veteriner kontrolü ile karar verilen bir durum olmalıdır. Çünkü hızlı büyüdükleri için yavru köpek maması onlara yetmeyebilir. 7 yaşından sonraki dönemlerinde böbrek hastalığına yatkın olduğu için aşırı kalori, karbonhidrat, şeker içeren yiyeceklerden sakınmalısınız.
Eğitilmeye çok uygun bir cinstir. Ancak başına buyruk olmaları, bağımsızlıkları için eğitim sırasında sabırlı olmanız gerekiyor. Bu sayede onların güvenini kazanarak eğitim sürecinde liderliği onlara vermemeniz önemli. Yavru akita inu 2 aylık olduktan sonra pozitif, sosyalleşme, itaat eğitimlerini almaya başlamalıdır. Büyük oldukları için yetişkin dönemlerinde eğitimi verilmezi oldukça zorlu bir sürece bağlı olmakla beraber uzman kişilerce verilmesi gerekir.
Akita ile getir, yakala oyunları oynamak çok eğlencelidir. Doğa yürüyüşleri, yaz aylarında yüzme oldukça keyifli olacaktır. Yürüyüş, koşma yine bu köpeklerle yapılacak aktiviteler arasındadır.
Çok iyi bakıcı olduklarını söylemek isteriz. Ancak çok küçük çocukların bu köpekler ile tek başlarına bırakılması uygun olmaz. Yavruyken sahiplenildiğinde çocuklarla kaynaşması çok rahat olacaktır. Ancak diğer hayvanlara karşı saldırgan tavırları vardır. Bu olası saldırgan tavırların önüne geçmek için yavruluk döneminde diğer hayvanlarla iletişimi sağlanmalı, itaat eğitimlerinin tamamlanması iyi olacaktır.
Sağlıklı bir dişi akita, ortalama bir doğumdan 7-9 tane yavru sahibi olabilir. Her zaman bu kadar yavrunun olmaması bazı doğumlardan 3 tane yavru doğurması da görülür. Yavru sayısı annenin yaşına, sağlığına ve genetik yapısına göre değişkenlik göstermektedir.
Özel bir bakım, üretimi gerçekleştirilen bu ırkın yavruluk, yetişkinlik ve yaşlılık dönemlerine göre fiyatı değişmektedir. Safkan, şecereli bir akita inu fiyat 5.000 ile 7.000 arasında değişmektedir. Ancak üretildiği yer ve bakımına göre akita fiyat aralıkları değişkenlik gösterir.