İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpek Gözünde Çapaklanma Nedenleri Nelerdir?

PET BİLGİ

By melissa1 | 05-10-2022

Köpek Gözünde Çapaklanma Nedenleri Nelerdir?

Köpek gözünde çapaklanma nedenleri şunlardır:

  • Göz nezlesi 
  • Köpeklerin yaşadığı ortam, hava şartları  
  • Köpeklerin sigara dumanına maruz kalması
  • Soğuk algınlığı
  • Köpeklerin temizlik ürünleri, kimyasal maddelere maruz kalması

Köpek Gözünde Çapaklanma

Köpek gözünde çapaklanma köpeklerde sıklıkla görülen, göz hastalıklarına bağlı olarak gelişen, alerjik bir hastalıktır. Çapaklanma köpek sahipleri tarafından oldukça doğal bir durum olarak görülse de evcil hayvanınızın sağlığı için de oldukça önemlidir. Çapaklanma, akıntı gibi göz problemleri tedavi edilmediğinde evcil hayvanınızda hayati risk taşıyan pek çok olumsuz faktöre neden olabilir.

Göz Çapaklanması Hangi köpeklerde Daha Sık Görülür?

Göz çapaklanmasının sık görüldüğü köpekler Terrier, Setter, Retriever, Buldog köpekleridir.

Köpeklerde Oluşan Göz Çapaklanması Nasıl Geçer?

Köpekte oluşan göz çapaklığının geçmesi için evde çeşitli tedavi yöntemlerini uygulamalısınız. Bu gibi iyileştirme yöntemlerinin köpeğinize yararından çok zararı dokunur. Pamuğa çay batırıp köpeğinizin gözüne pres yapma uygulaması köpeğinize olumsuz etki eden yanlış bir yöntemdir. Bu yöntemler köpeğinizin gözlerindeki çeşitli enfeksiyon problemlerine neden olurken bakteri ve mikrobik durumların yayılmasına sebep olur. Köpeklerde başlayıp devam eden çapaklanma sorununu önlemek için hayvanınızı muhakkak veteriner hekiminize kontrol ettirmelisiniz. Doktorunuz Öncelikle çapaklanma sorunun nedenini tespit ederek bu doğrultuda hayvanınızın sağlıklı gelişimine yönelik çeşitli ilaç, tedavi yöntemleri uygular. Genel tedavi yöntemi özellikle mikrobik unsurları yok etmeye yöneliktir.

Köpeklerde Göz Çapaklanması Sorununu Önlemek için Hangi İlaçlar Kullanılır?

Köpeklerde göz çapaklanmasını önlemek için şu ilaçlar önerilir:

  • Suni gözyaşı içeren göz damlaları
  • Antibiyotik içeren merhemler
  • Asit borik içeren solüsyonlar

Yukarıdaki ilaçları tavsiye eden veteriner hekiminiz evcil hayvanınızın tedavisi için gerekli olan tüm aşı ve ilaçlara devam eder. Tedavi sonucunda evcil hayvanınızda gözle görülür derecede iyileşme gözlenir.

Köpeklerde Göz Temizliği Nasıl Yapılır?

Köpeklerde göz temizliği yapma oldukça kolay ve pratik bir işlem gibi görünse de özen gösterilmelidir. Evcil hayvanınızın gözlerini düzenli olarak temizleyerek herhangi bir problem oluşması halinde veteriner hekiminize başvurmalısınız. Doğru temizleme yöntemlerini kullanarak temizleme işlemini özellikle ışık alan bölgelerde yapmanız gerekir. Temizleme işlemi sonrasında köpeğinizin her iki göz kapağını aşağı çekerek kontrol etmeniz önerilir. Sağlıklı bir köpeğin gözleri her zaman canlı,  dinamik ve parlak şekilde görüneceğinden gözbebeğinde herhangi bir çapaklanma, kırmızılık kalıntı varsa vakit kaybetmeden hemen veteriner hekiminize bastırmalısınız. Evcil hayvanınızın gözlerini temizleme aşamasında göz bebeğine çıplak ellerinizi doğrudan temas ettirmemelisiniz. Bu durum olası mikrop kapma durumlarının önüne geçilmesine yardım eder. Yukarıda belirtilen kurallar doğrultusunda köpeklerde göz çapaklanması sorununu çözmekiçin şu yöntemleri uygulayabilirsiniz:Hayvanınızın gözlerini temizlemek için en uygun, hijyenik, sağlıklı bir bez ve solüsyon kullanmanız gerekir. Bu sayede köpeklerde göz çapaklanması sorununu kısa sürede sorunsuz, rahat, emniyetli şekilde önleyebilirsiniz.

Köpeklerin Göz Temizliğinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Köpeklerin göz temizliğinde dikkat edilmesi gereken faktörler şunlardır:

  • Evcil hayvanınızın gözlerini temizlerken kesinlikle pamuk kullanmamalısınız.
  • Pamuk ve tüyler köpeğinizin gözüne kaçarak enfeksiyon ve bakterilere neden olabilir.
  • Evcil hayvanınızın gözlerindeki  farklılıkları algılayabilmek için erken müdahale oldukça önemlidir.
  • Göz temizliği sonrasında evcil hayvanınızın gözlerinde ıslaklık bırakmadan hayvanınızın gözlerini yumuşak bir bez yardımıyla özenli,  dikkatli şekilde kurutmanız gerekir. Aksi halde köpeğinizin gözünde çeşitli hassasiyetler oluşabilir. Göz temizliği sonrasında köpeğinizin gözlerini ıslaklık bırakmadan yumuşak bez yardımıyla hassas, dikkatli şekilde kurutmanız gerekir. Göz temizliği için nemli bez ve ya kuru bez kullanılması doğru değildir. Bu gibi ürünler gözlerde alerjik etkilere neden olabilir.
  • Göz temizliği yapılırken gözlere fazla baskı uygulanmamalıdır.
  • Göz çevresi hafif hareketlerle özenli şekilde temizlenmelidir.
  • Köpeğinizin gözlerine daha çok hijyen sağlamak için göz kapaklarını özenle  temizlemelisiniz .
  • Uzun tüylere sahip olan köpeğinizin göz çevresindeki tüylerini belli aralıklarda kısaltarak tüy bakımı yapmalısınız.
  • Evcil hayvanınızın gözlerini temizlerken asla musluk suyu kullanmamalısınız. Aksi halde bu durum evcil hayvanınızın gözlerinde çeşitli enfeksiyon ve bakteri oluşumlarına neden olabilir.

Köpeklerin Göz Temizliği için Hangi Malzemeler Kullanılır?

Köpeklerde göz temizliği için kullanabileceğiniz malzemeler şunlardır:

  • Çeşitli göz solüsyonları
  • Köpeğinizin göz çevresinde tüyleri varsa onlara uygun makas
  • Temiz, tüysüz yumuşak bez
  • Göz bakım uygulamaları için göz damlası ya da göz losyonu

Köpeklerde Göz Temizliğinin Püf Noktaları Nelerdir?

Köpeklerde göz temizliğinin püf noktaları temizleme işleminin oldukça kolay, pratik ve rahat şekilde gerçekleştirmenize yardım eder. Evcil hayvanınızın göz temizliğinde dikkat etmeniz gereken püf noktalar şunlardır: 

  • Göz temizleme işlemi için özellikle köpeğinizin yorgun olduğu zamanı seçmelisiniz. Bu sayede köbekleriniz daha az hareket ederek temizleme işlemi oldukça kolay, pratik ve sorunsuz şekilde gerçekleştirilir.
  • Temizleme işlemi sırasında olabildiğince nazik davranarak evcil hayvanınızın canının yanmasını önleyebilirsiniz.
  • Köpeğinize gösterdiğiniz özveri, hassasiyet ve anlayış bir sonraki aşamada köpeğinizin size uysal, sevgi dolu, dost canlısı davranmasına yardım eder.    

Yukarıdaki yöntem, püf noktaları kullanarak köpeğinizin gözlerini oldukça kolay,  rahat ve pratik şekilde temizleyebilirsiniz. Tüm bunlara rağmen köpeğiniz bu işlemler sırasında agresif davranışlar sergileyebilir. Bu durumda vakit kaybetmeden köpeğinizi muayene etmesi için veteriner hekiminize götürmeniz önerilir.

Köpeklerde göz çapaklanması çeşitli alerjilere sebep olabilir. Alerji belirtilerinden bazıları şunlardır: Aşırı kaşınma, kusma, hapşırma, pati yalama / çiğneme ve patilerde şişme, horlama kızarıklık, tahriş, kaşıntı ve göz akıntısı

Göz çapaklanması sorunu göz akıntısı ve uyku sonrası oluşan çapaklanmalardan farklıdır. Köpeğinizde kızarıklıkla beraber iltihaplanma belirtisi gösteren bir çapaklanma görürseniz hemen veteriner hekiminize danışmalısınız. Viral ve bakteriyel yapıda olan konjonktivit gözün içinde çeşitli iltihaplanmalara köpek gözünde çapaklanma ve göz hastalıklarına neden olur.  Evcil hayvanınızın gözlerinde yangı, göz kısma, göz kaşıma, kızarıklık gibi belirtiler varsa köpeğiniz muhtemelen konjonktivittir.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerin Yüzünün Şişmesinin Nedenleri Nelerdir?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.