İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpek Aşıları – Köpek Aşı Takvimi Bilmeniz Gerekenler

PET BİLGİ

By melissa1 | 14-04-2021

Köpek Aşıları – Köpek Aşı Takvimi Bilmeniz Gerekenler

Köpek Aşıları – Köpek Aşı Takvimi Bilmeniz Gerekenler

Köpek aşıları, sevimli dostunuzun sağlığı için son derece önemlidir. Fakat bazı köpek sahipleri ne yazık ki tüylü dostlarının düzenli aşılarını ihmal etmektedir. Köpeğinizin mutlu ve sağlıklı bir yaşam geçirmesi için tüm aşılarını eksiksiz yaptırmalısınız. Çünkü köpeğiniz tıpkı bir bebek gibi ihtiyaçlarını kendi gideremez. Sadece size bağlıdır. Sizin onun ihtiyaçları konusunda yanında olmanızı isterler. Köpek aşıları, bulaşıcı hastalıklardan, köpeklerde yaygın görülen hastalıklarda ve ölümcül hastalıklardan korur. Fakat bazı durumlarda köpeğin aşıları tam olduğu halde hastalanması da mümkün. Çünkü aşı içerisindeki hastalığın dışında farklı virüs ve bakteri sorunuyla karşılan bağışıklık sistemi, enfeksiyonu tanıyamadığı için köpeğiniz hastalanır. Bu yüzden aşısı olan hastalıkları köpeğinizin yaşamaması için aşılarını yaptırmanız gereklidir.

Köpek sahipleri yavru köpeklerini 45 günlük olduktan sonra aşılamaya başlaması gerekir. Köpek aşı takvimi ile hangi aşıları ne zaman olması gerektiğini kolayca takip edebilirsiniz. Böylece köpeğinizin yaşam kalitesini arttırmış olacaksınız. Sevimli dostunuzun olması gereken köpek aşıları hakkında bilgi edinmek için yazımızın devamını okumaya devam edelim...

Köpek Aşı Karnesinde “ DHPLPICR”  Ne Anlama Geliyor?

Köpek aşıları ile hastalığa neden olan zararlı etkenler zayıflatılıp antijen duen bileşimi sayesinde köpeğiniz enjekte edilmiş olur. Böylece vücut, antijenler karşısında antikor üretmeye başlar. Üretilen antikorlarda bu hastalıklara karşı savunmaya geçer.

Köpek aşı karnesinde yer arlan DHPLPICR açılımına bakalım….

D: Distemper (Köpeklerde Gençlik Hastalığı)

H: Viral hepatit (Köpeklerde Karaciğer İltihabı)

L: Leptospirosiz (Köpeklerde sarılığa neden olan mikroplar)

Pi: Parainfluenza (Köpeklerin üst solunumuna zarar veren virüs)

P: Parvovirüs (Köpeklerde kanlı ishal sorunu)

C: Coronovirüs (Köpeklerde viral ishal hastalığı)

R: Rabies (Köpeklerde kuduz olmasını önleyen aşı)

Anne köpeğin hamile kalmadan önce aşılarının tam olması gerekiyor. Çünkü köpeğinizin aşı takvimine düzenli uymanız yavrular içinde çok önemlidir. Anne köpeğin vücudunda yer alan antikorlar plasenta ile ya da sütüyle yavrularına geçer. Böylece yavru köpekler antikor üretene kadar annesinin antikorlarını kullanarak hastalıklardan korunmuş olur. Köpekler aşılara başlanmadan önce genel muayene yaptırılmalıdır. Daha sonra olması gereken aşı uygulanmalıdır.

Köpek Aşıları: Köpeklerin Olması Gereken Aşılar

Köpek aşıları, ilk birkaç ay veterinere tekrar tekrar gidecek şekilde yaptırılır. Köpeğinizi yaşamı boyunca güçlü kalması ve hastalıklardan korunması için aşılarının sürekli yaptırılması gerekecek. Çeşitli hastalıklar için farklı aşılar mevcuttur. Bu nedenle köpeğinizin hangi aşılara ihtiyaç duyduğu ve hangi aşıların isteğe bağlı yaptırılması konusunda biraz kafanız karışabilir. Aşağıda köpeklerin mutlaka olması gereken aşıları listeledik…

Köpeklerde Parainfluenza Aşısı:

Bu aşı yaptırılarak köpeğin üst solunum enfeksiyonlarının önüne geçilmiş olur. Yavru köpeklerin 6-7 haftalık zamanlarında aşı yapılmaya başlar. Tüm köpeklerin olması için önerilir.

Köpeklerde Distemper Aşısı:

Yavru köpeğiniz 6 haftalıkken bu aşı yapılır. Köpekler çok kolay hasta oldukları gibi aşı sayesinde bu hastalıkları rahat bir şekilde de atlatırlar. Burada önemli olan gerekli aşıların doğru zamanda yapılmasıdır. Bu aşı köpeğinizin gençlik hastalığından ve olası virüslerden korur.

Köpeklerde Coronavirus Aşısı:

Bu virüs normal Covid-19 ile aynı virüs değildir. Köpek koronavirüsü ise köpeklerin gastrointestinal sistemlerini tetikler. Ayrıca solunum yolu enfeksiyonlarını da etkileyebilir. Büyük bir soruna neden olmadan önlem alınması için aşısını olmalıdır.

Köpeklerde Karma Aşı: 

Bu aşı birçok hastalığı önlediği için önemlidir. Veterinerlerin en çok dikkat ettiği ve yapılamasını gerekli olduğu aşı türüdür. Köpekler ilk karma aşısını, yaklaşık 7 haftalıkken olur.

Köpeklerde Leptospirozis Aşısı:

Bu hastalık hayvanlardan insanlara bulaşır. Bunun önüne geçilmesi için aşılamanın yapılması gerekir.

Köpeklerde Bordetella Bronchiseptica: 

Bu virüs köpeklerin toplu olarak bulunduğu yerlerde oldukça kolay bulaşan bir çeşit virüstür. Köpeğinizi yürüyüşlere, köpek parkına götürdüğünüz için birçok köpeğin bir arada bulunmasından dolayı bu virüsten korunması için aşısını yaptırmalısınız.

Köpeklerde Hepatiti Aşısı:

Bulaşıcı olan bu hastalık,  köpeklerde karaciğer, böbrek, dalak ve akciğeri etkileyen viral bir hastalıktır. Köpekler genellikle bu hastalığı hafif olarak atlatır. Fakat şiddetli geçiren köpeklerde olabilir. Bu hastalığın tedavisi yoktur. Fakat hastalığı önlemek için veteriner hekiminize gitmelisiniz.

Köpeklerde Lyme Hastalığı Aşısı: 

Bu hastalık Borrelia burgdorferi adı verilen bakterilerin neden olduğu köpekte ateş, iştah bozukluğu, bacak ağrısı gibi ciddi vakalarda da böbrek yetmezliğine kadar neden olur. Bu bakteri türünün neden olduğu kene kaynaklı sorundur.

Köpeklerde Parvovirüs:

Tüm köpekleri etkileyen viral ve bulaşıcı bir hastalıktır. 4 aylıktan küçük aşılanmamış köpeklerin yakalanma riski daha yüksektir. Bu virüs köpekte, iştahsızlık, yüksek ateş, kusma ve kanlı ishale nende olur. Tedavisi olmayan bu hastalıktır. Bu yüzden köpeği nemli tutmak ve veteriner hekim ile iletişime geçmenizi öneririz.

Köpeklerde Kuduz Aşısı:

12 haftalık ve daha büyük köpeklere ilk aşılama yapılır. Kanunen yapılması zorunlu olan bu aşı yılda bir defa yaptırılması gerekir. Aksi takdirde kuduz aşısı olmayan köpek birini ısırması sonucunda maddi manevi tazminat ödemek zorundadır.

Köpeklerde Mantar Aşısı:

Köpekler 3 aylık olduktan sonra aşılanır. Sıcak ve nemli yerlerde yaşayan köpeklerin olması kesinlikle önerilir. Bu aşı 14 gün ara ile 2 defa tekrar edilir.

Yavru Köpeklerde Aşı Takvimi

Köpeğin YaşıOlması Gereken Aşı
60 Günlük KöpeklerdeKarma Aşı(Adeno,Parvo,Distamper, Leptospira, Parainfluenza) 1 doz olacak
75 Günlük KöpeklerdeKarma Aşı(Adeno,Parvo,Distamper, Leptospira, Parainfluenza)2. doz olacak
90 Günlük KöpeklerdeKuduz Aşısı olacak
105 Günlük KöpeklerdeBronshine Aşısı
120 Günlük KöpeklerdeLyme Aşısı
135 Günlük KöpeklerdeMantar Aşısı olacaktır
  

Yetişkin Köpeklerde Aşı Takvimi

  • Karma Aşı,
  • Kuduz Aşısı,
  • Bronshine Aşısı,
  • Lyme Aşısı,
  • Mantar Aşısı

Yukarıdaki aşılar yetişkin köpeklerde yıllık olarak yapılmaktadır. Veteriner hekiminiz köpeğinizin aşılarını ne kadar sürede yapılması gerektiği konusunu size daha detaylı olarak verecektir.

Köpeklerde Aşılama Yapılırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Aşılamanın başlaması köpeğin 45 günlük olduğunda başlanmalıdır. Köpeğin genel sağlık kontrolü yapıldıktan sonra veteriner hekiminiz size bir aşı takvimi oluşturacaktır. Köpeğin aşılama yapılmadan önce iç-dış parazit kontrolleri olur. Çünkü parazitler bağışıklık sistemini zayıflatan virüslere karşı direnç düşürür. Köpeğinizi aşıdan sonra ve önce banyo yaptırmamalısınız. Köpeğinizi aşıya götürürken strese neden olacak etkilerden uzak tutmalısınız.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.