İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeğinizin Sizi Dinlemesini Nasıl Sağlarsınız?

PET BİLGİ

By melissa1 | 07-10-2020

Köpeğinizin Sizi Dinlemesini Nasıl Sağlarsınız?

Köpeğinizin emirlerinizi dinlememesi üzücü bir durum olabilir ve aynı zamanda tehlikeli de olabilir. Sonuçta, bu tür bir iletişim köpeğinizin beladan uzak durmasına yardımcı olabilir, yoğun bir caddeye koşmasını veya yememesi gereken bir şeyi yemesini engelleyebilir. Ayrıca, sorunlu davranışları yönetmenize yardımcı olarak aklı başında kalmanıza yardımcı olabilir.

Araştırmalar, ortalama bir köpeğin oldukça zeki olduğunu söylüyor. Öyleyse köpeğiniz yapmasını istediğinizi anlıyor yine de yapmıyor mu? Cevap, uygun motivasyon eksikliği olabilir. Ancak sorunun kökenine inmek her zaman kolay değildir. Köpekler de iki temel nedenden ötürü harekete geçmeye motive olurlar: biri ödül kazanmak diğer ise cezadan kaçmak için istediklerinizi yerine getirirler.

Bir köpeğin sizi dinlemesi köpeğinizin sizinle olan ilişkisine bağlıdır. Bağınız ne kadar güçlüyse, köpeğinizin size karşı ilgisi o kadar iyi olacaktır. Köpeğinizle aranızda güven inşa etmeye ve dikkat dağıtıcı unsurları ortadan kaldırarak köpeğinizin dikkatini kendinize çekmek için uygun bir ortam ayarlayın.

Pratik yapmanın köpeğinizin söylediklerinize daha çabuk alışmasını sağladığını unutmayın. Bu nedenle yeni köpeğinizin sizi dinlemesini sağlamanın en iyi yolu, komutlar üzerinde tekrar tekrar çalışmak olacaktır. Örneğin, köpeğinizin kanepeye çıkmaması gerektiğini düşünüyorsanız ancak sizden başkası bunun sorun olmadığını düşünüyorsa köpeğiniz kimin sözünü dinleyeceği konusunda arada kalacaktır. Köpeğiniz doğal olarak yapmak istediğini onaylayan kişinin sözünü dinleyecektir. Bu yüzden ortak kurallar koyarak tutarlı davranarak köpeğinizi disipline edebilirsiniz.

Köpeğinize Temel Komutları Öğretin

Köpeğinize çok süslü numaralar öğretmenize gerek yok. Öğrenmesi gereken tek şey; otur, kalk, gel ve yerinde kal komutları gibi temel bilgilerdir. Bunların çok kolay olduğunu düşünebilirsiniz, ancak bir köpeğin bu komutlara alışabilmesi ve yerine getirebilmesi için biraz zaman gereklidir. Bu temel komutları günlük hayatta köpeğinize sürekli söyleyin oturmanın, aşağı inmenin, kalmanın, gelmenin ne anlama geldiğine daha iyi idrak etmiş olur.

1) Köpeğinize isim verin: Köpeğinizin sizi dinlemesinin ilk adımı, ona bir isim vermek ve köpeğinize bu yeni ismi öğretmektir. İlk başta ismini ona alıştırmak için dikkatini üzerinize çekmeye çalışın. Köpeğinizin adını söyleyin ardından onu ödüllendirin. Böylece köpeğinize seslendiğinizde size tepki verecek ve adına alışacaktır.

2) Temeller komutlar üzerinde çalışın: Temel komutlarla başlayın ve bunları çok ileri seviyede olacak şekilde yapmaya çalışın. Başlangıçta fazla hırslı olmayın. Köpeğinizin kafasını karıştırabilir ve köpeğinizin ilerde sizi dinlemesini zorlaştırabilir. Otur komutuyla başlayabilirsiniz. Bu genellikle köpeklerin ilk öğrendiği komutlardandır ve diğer komutları öğrenmede bağlantılı olur.

3) Dikkat dağıtıcı şeyleri ortadan kaldırın: Köpeğinizin etrafında başka şeyler oluyorsa sizi dinlemekte zorlanacaktır. Köpeğinizi çok az dikkat dağınıklığının olduğu sessiz bir yerde eğitmeye çalışın.

4) Basit bir komutla başlayın: Köpeğinizin sırtından çok sert olmadan bastırarak basit bir otur komutuyla başlayın. Bunu yaparken "otur" deyin. Bunu birkaç gün yaptıktan sonra el hareketiyle deneyin. Daha sonra zaman geçtikçe köpeğinizi el hareketleri olmadan oturtabileceksiniz.

5) Zaman içinde daha gelişmiş komutlar üzerinde çalışın: Daha gelişmiş komutlarla bu adımları tekrar deneyin. Köpeğiniz bir görevi üstlenirken diğer bir göreve geçin. Bu köpeğinizin daha rahat öğrenmesini, sizi dinlemesini ve komutlar için size bakmasını sağlayacaktır. Örneğin, köpeğiniz nasıl oturacağını öğrendikten ve bunu defalarca uyguladıktan sonra köpeğinize nasıl gelmesi gerektiğini öğretmeye başlayın. Verdiğiniz yeni komut eski komutun devamı olacak ve köpeğiniz daha iyi öğrenmiş olacaktır.

6) Tekrar tekrar pratik yapın: Eğitiminize devam ettiğinizden ve köpeğinizle günlük olarak tekrar etmelisiniz. Tutarlı olmak ve bir şeyleri defalarca yapmak, köpeğinizin dikkatini hep üstünüzde olmasını sağlar. Belirli kurallarınız veya varsa, bunlara her zaman bağlı kalmalısınız. Örneğin, köpeğinizin yatağa yatmasını istemiyorsanız, asla oraya çıkmasına izin vermeyin. Çünkü bir kere izin vermeniz köpeğiniz tarafından her zaman yapabilirim anlamına gelecektir.

Köpeğiniz komutlarınıza istediğiniz şekilde cevap vermeye başladığında, köpeğinizi sevdiği bir yiyecekle ödüllendirin. Bu ödül köpeğinizin davranışını yeniden teyit eder ve köpeğinizin iler ki zamanlarda sizi dinlemeye devam etme olasılığını artırır.

Köpeğiniz sizinle rahat hissettiğinde sizi daha iyi dinleyecektir. Köpeğinizin evinde mutlu ve memnun olduğundan emin olun. Her gün onunla oynayın, ona bolca ilgi ve şefkat gösterin. Hiperaktif bir köpek, gereğinden fazla enerjiye sahip olduğu için komutları takip etmekte zorlanır. Birikmiş bir enerjiye sahipse sizi dinlemek içinde odaklanmada sorun yaşarlar.

Köpeğinizin sizi dinlemesini istiyorsanız içindeki biriken enerjiyi serbest bırakmasına yardımcı olmak için günlük yürüyüşlerini aksatmayın. Köpeğiniz sizinle yürüyüş yaptıktan veya iyi bir oyun seansından sonra, eğitime odaklanabilmeli ve daha dikkatli dinleyebilmelidir.

Özetle;
Köpeğinize daha itaatkâr olmayı öğretmek sabır, azim ve her şeyden önce tutarlılık gerektirir. Bunlar, köpeğinizin her emrinize uyacağından emin olmak için önemli bileşenlerdir.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar