İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeğiniz İçin Yapabileceğiniz Temel İlk Yardım Bilgileri

PET BİLGİ

By melissa1 | 01-10-2020

Köpeğiniz İçin Yapabileceğiniz Temel İlk Yardım Bilgileri

Köpeğinizi güvende tutmak için elinizden geleni yaparsınız, ancak bazen kazalar olabilir. Köpeğinizin mümkün olan en kısa sürede bir veterinerden profesyonel tedavi görmesi her zaman en iyisi olsa da evcil hayvanınızın olay anında hemen müdahale yapılması gerekebilir. Boğulma ve çöküşten kanama ve kırık kemiklere kadar, köpeğinizin başı beladaysa ona nasıl yardım edebileceğinizi ve rahatlatabileceğiniz önemli ilk yardım tekniklerini bilmeniz gerekir.

İlk yardım nedir?

İlk yardım, tıbbi bir acil durumda verilen ilk tedavidir. Amacı şudur:

  • Hayatı korumak
  • Ağrı ve rahatsızlığı azaltmak
  • Kalıcı sakatlık veya şekil bozukluğu riskini en aza indirmek

Köpeğim İçin Acil Bir Durumda Ne Yapmalıyım?

1) Sakin olun ve size veya evcil hayvanınıza yönelik ek tehditler için durumu değerlendirin. Bu herkesin güvenliği için önemlidir.

2)  Köpeğinizi olabildiğince sessiz (sıcak çarpması durumu dışında) sıcak tutun ve özellikle olası travma, kırık uzuvlar veya herhangi bir nörolojik semptom varsa hareket ettirmeyin

3) Veteriner hekiminizle iletişime geçin, durumu onlara bildirin ve özel ilk yardım tavsiyesi alın.

4) Yaralı bir köpeği güvenli bir şekilde taşımak veya taşımak için size yardım edecek birini bulun. Küçük bir köpek için, onun taşıyıcı çantanın içine veya sert bir kartonun içine koyun. Daha büyük bir köpek için, uygun boyutta, sağlam bir tahta parçası gibi sert malzemeden yapılmış geçici bir sedye kullanın. Yavaşça taşıyıcıya, kutuya veya sedyeye taşınabilmesi için köpeğinizi bir battaniyeye veya cekete dikkatlice yerleştirin.

5) Mümkün olduğunca size en yakın olan bir veteriner kliniğine gidin.

Bir Köpek Kurtarma Operasyonunu Nasıl Gerçekleştiririm?

Köpeği olabildiğince sakin tutun ve üzerini battaniyeler, havlular kaplayarak vücut sıcaklığını korumaya çalışın. Aşağıdaki ilk yardım adımlarını izleyin:

Hava yolunu tıkayan herhangi bir şey, oksijenin akciğerlere girmesini engeller. 
Kusmuk, tükürük veya çimen, sopa veya top gibi yabancı cisimler gibi herhangi bir engel olmasına karşın ağzını ve boğazını temizlemelisiniz. Bu esnada dikkatli olmalısınız, çünkü köpeğiniz o esnada elinizi ısırabilir.

Tepki vermeyen bir köpekle karşılaştığınızda ilk adım açık hava yolu olmasını sağlamaktır. Dili dikkatlice ağızdan dışarı çekin. Başı ve boynu düz bir çizgi olacak şekilde uzatın. Burun deliklerine üfleyin, 2-3 nefes verin ve biraz bekleyin. Göğüste bir yükselme görmüyorsanız, boynu yeniden konumlandırın bu işlemi birkaç defa tekrarlayın

Köpek bilinci yoksa ve nefes almada zorluk çekiyorsa, kalp atışını veya nabzı algılamak için köpeğinizi yan yatırın ve ön dirseğini göğüs kafesi ile buluştuğu yere kadar geri itin. Burası kalbinin olduğu bölgedir. Bu noktada göğüs kafesini tekrar dinleyin; bakmanız gereken şey, köpeğinizin kalbinin olduğu yerdeki tüylerin kalp atışıyla hareket etmesi.

Eğer hareket yoksa parmaklarınızı o bölgeye yerleştirin ve narin bir şekilde baskı uygulayın. Bu işlemi yaparken köpeğinizin kalbini hissediyor olmanız gerekiyor. Eğer herhangi bir kalp atışı hissetmiyorsanız köpeğinizin bilek kısmından tutarak nabız durumunu kontrol edin. Nabız ölçmeyi köpeğin arka patisinin iç kısmından yapabilirsiniz.

Köpeklerde Yaygın İlk Yardım Durumları

Köpeklerde Kan kaybı: Kanama şiddetliyse durdurmaya çalışın. Kanama kesik bir patiden kaynaklanıyorsa, emici bir bandaj veya kumaş parçası kullanarak bir pansuman uygulayın. Kanama devam ederse ve bandajdan taşıyorsa, daha fazla zaman kaybetmeyin ve bu tıbbi bir acil durum olduğu için veterinerinize gidin.

Köpeklerde Yanıklar ve haşlanmalar: Yanmış bölgeyi olabildiğince çabuk soğuk suyla soğutun. Yanmış alanı nemli havlu ile örtün. Yaralanma kostik bir maddeden kaynaklanıyorsa, 15 dakika soğuk suyla durulayın ve daha fazla tavsiye için veterinerinize başvurun. Bir yangından ısı veya dumana maruz kalan hayvanlara, durum stabil hale gelir gelmez su verilmelidir.

Köpeklerde Göz yaralanmaları: Gözdeki yaralanmalar her zaman çok ağrılıdır ve görme yeteneğini tehdit edebilir. Yabancı bir cisim (çim kılçığı, sopa, saç vb.) görülürse, gözü nazikçe yıkayarak çıkarmak mümkün olabilir. Köpeğin patileriyle gözünü ovmasına izin vermeyin. Mümkün olan en kısa sürede veteriner hekime danışın.

Köpeklerde Nöbetler: Nöbetler birçok nedene bağlı olabilir. Bunlar arasında eklampsi (emziren annede süt ateşi), ve epilepsi bulunur. Eklampsiye bağlıysa, yavruları hemen anneden alın. Nöbet geçiren veya yakın zamanda bir nöbet geçirmiş tüm köpekler, tıbbi yardım alınana kadar sessiz ve kapalı bir alanda tutulmalıdır.

Köpeklerde Sıcak çarpması: Bu durum genellikle sıcak havalarda köpekler yeterli havalandırma olmayan ortamlarda ya da çok sıcak vakitlerde dışarda güneşin altında olmasıyla meydana gelebilir.  Vücut ısısı önemli ölçüde yükselir. İlk klinik belirtileri nefes nefese kalmasına neden olur, ancak hızla komaya ve ölüme kadar ilerleyebilir. 

Soğuk su kullanarak evcil hayvanın vücut ısısını olabildiğince düşürün ve veterinere nakil sırasında köpeği ıslak tutun. Buharlaşma vücut ısısını düşürmeye yardımcı olacağından arabanın camlarını açık tutun. Buz veya buzlu su kullanmaktan kaçının çünkü bu, sıcaklığı çok hızlı düşürebilir ve ek komplikasyonlara neden olabilir.

Sonuç olarak;

Acil bir duruma veya kazaya karıştıktan sonra, köpeğinizi tamamen iyileşmiş gibi görünse bile mümkün olan en kısa sürede veteriner muayenesine götürmeniz önemlidir.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.